Un film-document despre societatea, relațiile umane și educația dintre anii 1980-1989.
“Dragii noștri, aflați despre noi…” este un documentar pe care televiziunea publică îl pregătește pentru difuzare (15 decembrie) și la care s-a lucrat de la începutul anului.
Diana Dumitru, producător, Ana Preda, regizor născut în Botoșani, și Bristena de Satmaari, scenograf, spun în aproximativ 80 de minute povestea socială din ultimul deceniu comunist trăită de mai mulți oameni obișnuiți.
Premiera filmului va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 21.00, la TVR1.
“Dragii noștri, aflați despre noi…” este un documentar bazat pe scrisori, filmări private din anii 80 și imagini din arhiva TVR, recontextualizate.
O capsulă a timpului se deschide celor care nu știu nimic despre viața românilor obișnuiți până în anul de cotitură istorică ’89.
”Facem un salt de 30 de ani în trecut și privim o bucată casnică din România anului ultimului deceniu comunist, intrăm în familiile unor orășeni și săteni pe care-i vedem muncind și petrecând timpul liber, cărora le aflăm frământările și preocupările din scrisori trimise către cei apropiați”, transmit producătorii filmului “Dragii noștri, aflați despre noi…”.
Filmul e o proiecție casnică și socio-culturală a omului din România anilor 80, eliberată de contextul politic.
E un mijloc de teleportare, o capsulă a timpului prin care spectatorul este purtat într-o perioadă nu foarte îndepărtată, dar totuși atât de diferită față de cea de azi, urmărind viața obișnuită, cotidiană, a românilor de atunci.
”Cel mai mult ne dorim să stârnim interesul generațiilor care nu știu aproape nimic despre acea perioadă, tineri care n-au mai mult de 25 de ani. Filmul valorifică imagini din Arhiva TVR, din perioada 1980- 1989, curățate de comentariul și discursul propagandistic al vremii, de montajul tendențios, recontextualizând prin construcția unei noi coloane sonore, de tip cinema verité, din sunete naturale, uzuale, ca și cum un reportofon ar capta atunci și acolo sunetele locului”, aflăm din prezentarea filmului.
Documentarul este un film de atmosferă ce încearcă să creeze un spațiu de manifestare cinematică unor mici frânturi de destine din anii 80, mai exact din ultimul deceniu comunist.
S-a născut la Botoșani, în familia Paramanovilor, a şasea generaţie de lipoveni pe pământ botoşănean. S-a căsătorit cu Radu Preda în biserica ortodoxă de stil nou.
De aproape 30 de ani, Ana Preda lucrează în televiziune, în special ca producător. A fost parte din echipele de start-up a trei televiziuni private, iar de aproape 12 ani activează în Televiziunea Publică: jurnale de știri, emisiuni, reportaje, documentare de televiziune.
În ultimii ani, însă, Ana Preda s-a dedicat documentarului realizat în manieră cinematografică. A urmat și un master în Arta regiei de film documentar, în cadrul Universității Naționale de Teatru și Film din București.
Botoșănenii s-au întâlnit în anii din urmă cu Ana Preda chiar în sala Cinematografului Unirea, unde a rulat pelicula “Filipovenii și cazacii lui Nekrasov”, un film autobiografic și antropo-etnic. În fapt, ne spunea Ana Preda la acea vreme, ”o călătorie către rădăcinile mele și ale familiei, descoperind astfel istoria unei comunități minoritare, rușii lipoveni din România”. Documentarul s-a bucurat de numeroase proiecții publice în cadrul mai multor festivaluri naționale și internaționale.
După un an (2017) apărea ”Drumul lung spre Cimitirul Vesel”, povestea irlandezului Peter Hurley, îndrăgostit iremediabil de România, mai exact de cea rurală, încercând să reînvie și să păstreze Focul Viu al tradițiilor locului.
Urma un alt documentar excepțional, ”Pe cale” (2018), un film despre voință și schimbare, un documentar despre Tibi Ușeriu, cu om un trecut greu de depășit, fost condamnat la închisoare de maximă securitate, ajuns triplu campion mondial la cel mai dificil ultramaraton din lume. Filmul a fost selectat și nominalizat pentru cel mai bun documentar de televiziune la PRIX EUROPE Festival 2018.
2019. “Olimpia”. O femeie de 42 de ani, simplă, de la țară. Filmul dezvăluie un loc și un ritual mai puțin accesibil publicului, tradiționala baie de aburi lipovenească. “Olimpia” a fost distins cu premiul “Paul Călinescu” pentru cel mai bun documentar, la Festivalul studențesc CineMaIubit 2019.
Anul 2021 a adus, sub semnătura Anei Preda și a Andradei Popan Dorca, filmul ”Behind the eyes” (proiect de film în dezvoltare), realizat într-o notă aparte: ”Vrem să ajungem la un film experimental și foarte personal în care limbajul cinematografic să țină cont de nevăzători și să adapteze coloana sonoră acestui public cu nevoi speciale, iar imaginea să transmită un unghi subiectiv inedit, apropiat de ceea ce ajunge ca informație vizuală la cei cu deficiențe de vedere”.
”Far” apare tot în 2021. Într-o societate conservatoare, în care imaginea omului arab este asociată cu carpeta „Răpirea din Serai” de pe pereții casei bunicilor noștri, toleranța față de străini poate fi greu de găsit.
În același an – 2021 – Ana Preda a finalizat ”Babi și Deda”, o producție UNATC, ai cărei eroi sunt botoșănenii Ștefan și Vera Paramanov, alături de fiica lor, regizoarea documentarului.
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Aparatul dentar invizibil, rezoluția perfectă pentru zâmbetul tău în 2025!
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Alertă de ultimă oră: COD GALBEN de vreme rea emis pentru mai multe localități din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile