Până a apărea medierea botoșănenii care erau hotărâți să se despartă de partenerii de viaţă apelau la serviciile unui avocat și se prezentau la Tribunal, unde instanța se pronunța cu privire la divorțul soților. Însă, în unele procese în care cuplurile aveau şi copii care nu atinseseră încă majoratul, procesul putea dura și până la patru ani de zile.
De la patru ani la numai două ore
Mai nou, în trend este divorțul la cabinetele de mediere, astfel cuplurile, chiar dacă au un copil, se pot despărți în doar câteva ore. În câteva luni, la Botoșani, la un singur cabinet de mediere, şase cupluri de botoșăneni au mers să își încheie socotelile.
”Un divorț cu minori poate dura la Tribunal și până la patru ani de zile, pe când la mediere se poate rezolva și în două ore. Dacă într-adevăr sunt inadvertențe la partaj, se pot face și două ședințe. Se face un contract de mediere, acel contract ori se legalizează la notar, ori se depune în instanță pentru o hotărâre de expedient. Nu se judecă în sala de Tribunal, în fața judecătorului, soții sunt chemați și întrebați dacă sunt de acord cu acele lucruri, se parafează și rămâne cu titlul executoriu definitiv și irevocabil”, a explicat
Tiberiu Roman (foto stânga), mediator din Botoșani.
”Din cauza banilor au ajuns să se certe"
De asemenea, la cabinetele de mediere botoșănenii au mers în 2013 și pentru conflicte familiale, cele mai multe certuri între soți fiind cele financiare.
”Din cauza banilor, a stresului zilnic, au fost cupluri, soț și soție, care au ajuns să se certe și să își dea seama că de fapt nu e nici unul dintre ei vinovat. Au venit aici ca să descoperim care este pionul principal în ceartă - banii - și atunci vin să vedem ce putem face împreună ca să evităm problema”,a mai completat
Tiberiu Roman. În final, cazurile mediate pe conflicte familiale au fost soluționate, iar cuplurile au înțeles că vina nu aparține lor, ci... situației financiare.
Alexandra DOROHOI
[[banner]]
CITEȘTE:
Botoşănenii chemaţi la bară, obligaţi de legi să meargă la mediere