Cea mai grea situaţie este, de departe, în Moldova, unde, în cele 10 judeţe, sunt aproape 63.000 de copii rămaşi în grija rudelor, adică aproape 40 la sută din totalul naţional. Printre aceste județe se află și Botoșaniul.
Aproape 160.000 de copii din România au, potrivit datelor oficiale, unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, pe termen lung. Dintre aceştia, aproape 45.000 de copii nu mai au niciunul dintre părinţi în ţară. Cele mai multe cazuri sunt în judeţele din Moldova.
Cu fiecare an care trece, tot mai mulţi copii din România sunt nevoiţi să-şi reformuleze scara valorilor atunci când vine vorba de sensul cuvintelor „mamă” şi „tată”. Este unul dintre efectele sumbre ale realităţii că ţara noastră a ajuns pe locul 1 în Europa la migraţiune, scrie Adevărul. Mai mult decât atât, suntem deja şi în top 10 la nivel mondial, devansând ţări măcinate de războaie sau de fenomene extreme. Potrivit datelor oficiale, în România există aproape 160.000 de copii care, oficial, îşi au părinţii plecaţi pe termen lung în străinătate. Însă situaţia de dincolo de statistica oficială pare a fi chiar mult mai sumbră, căci aici sunt incluse doar cazurile în care migraţia este cu acte legale.
Sociologii vorbesc despre cifre măcar duble (aferente plecărilor în străinătate în „zona gri”, pentru munci clandestine), ceea ce înseamnă că aproximativ 8,4% dintre minorii cu vârsta de până la 16 ani (3,8 milioane, conform datelor de la 31 decembrie 2018) au unul sau ambii părinţi plecaţi din ţară.
Referindu-ne strict la datele oficiale, este de remarcat că cea mai grea situaţie este, de departe, în Moldova, unde, în cele 10 judeţe, sunt aproape 63.000 de copii rămaşi în grija rudelor, adică aproape 40% din totalul naţional.
De altfel, judeţele Iaşi (11.573), Suceava (11.078) şi Bacău (9.723) ocupă primele trei poziţii ale clasamentului.
Şi locurile 4, 5 şi 6 sunt ocupate tot de judeţe din Moldova (Neamţ, Botoşani şi Vaslui), în vreme ce de-abia pe locul 7 se află un judeţ din afara regiunii, respectiv Constanţa.
Şi mai grav este că aproape o treime dintre cazurile înregistrate oficial consemnează că minorii în cauză (circa 45.000) nu mai au în ţară niciunul dintre părinţi, fiind crescuţi de rude sau lăsaţi în grija fraţilor mai mari.
„Aceşti copii cresc cu tare emoţionale profunde, căci sunt privaţi de sprijinul părintesc tocmai atunci când au cea mai mare nevoie de el. N-ai cum să înţelegi ce înseamnă mamă şi tată dacă îi vezi doar o dată pe an. Alarmant este că în mintea viitorilor adulţi se construiesc tipare potrivit cărora fie nu este important să fii alături de copiii tăi, fie trebuie să-i sufoci cu afecţiunea. Oricum ar fi, este un dezechilibru”, a explicat psihologul Anamaria Dinescu.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Zeci de vitezomani AMENDAȚI de polițiști la Botoșani: S-au reținut câteva permise - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Farmacia Anca, aproape de copii! Petrecere magică de Halloween cu paradă de costume și multe premii
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Un primar confirmă, apometre lăsate necitite cu anii de către Nova Apaserv: Fraților, eu nu am furat
Gabriela Erdic
Oct 31, 2024
Pregătiri pentru iarnă: De la utilaje și tone de sare la locuri de cazare - MESAJUL pompierilor
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Dezvoltare personală pentru copii: descoperire de sine și progrese în socializare
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024