Pandemia de COVID a afectat toate categoriile de persoane într-o mai mică sau mare măsură. Inclusiv copiii care nu înțeleg prea mult ceea ce se întâmplă în jurul lor au de suferit. O situația mai specială este cea a copiilor care au părinții plecați în străinătate.
Vara era perioada în care își vedeau părinții, se reuneau familiile. Având în vedere însă contextul epidemiologic actual, unii dintre botoșăneni au ales să-și anuleze concediile și au rămas în țările în care lucrează.
Potrivit datelor transmise de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) la nivelul județului Botoșani sunt 4.136 de copii cu părinții plecați în străinătate, 1.980 sunt băieți, iar restul fete.
Specialiștii susțin că cei mai afectați sunt copiii mai mici.
„De multe ori poate cei mai afectați sunt copiii de vârstă mai mică, preșcolari, școlari, acolo unde legăturile afective sunt mult mai strânse și dorul de părinți aduce după sine și simptome de tristețe și pot să apară și reacții depresive. La adolescent uneori venirea părinților, dacă vorbim de băieți, asta ar însemna și supunerea unor reguli pentru că părintele își încearcă să își reintre în rolul de părinte fiind mai autoritar. Asupra adolescenților impactul emoțional nu e așa puternic”,
Laura Jijie, medic coordonator Compartiment Psihiatrie Pediatrică – Spitalul Județean Mavromati.
La nivelul județului Botoșani cei mai mulți copii, mai exact 1.305, cu părinții plecați peste hotare au vârsta cuprinsă 10 -13 ani.
Însă ținând cont de tehnologia modernă cu posibilitatea de a vorbi, de a se vedea, dorul de părinți poate fi mai ușor de suportat.
Pe pandemie suportul familial este foarte important, susțin specialiștii.
„Acolo unde este un echilibru familial stabil și reperele foarte solide asta îi conferă copilului sentimentul de siguranță, că totul este în ordine și acceptă mai ușor măsurile de igienă, de distanțare care s-au impus fără niciun fel de impact emoțional. Acolo unde această bază familială lipsește prin plecarea părinților în străinătate, copilul este mult mai vulnerabil, mai ales dacă de el se ocupă persoane mai în vârstă sau diferite persoane care nu au aceeași disponibilitate să-i explice contextul epidemiologic actual și să-i explice ce înseamnă infecția cu virus”,
Laura Jijie, medic coordonator Compartiment Psihiatrie Pediatrică
Sunt însă și copii cu probleme de sănătate mintală și atunci acest lucru este mai dificil de realizat și pot apărea perturbări comportamentale.
(Sursa Foto - wall.street.ro)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
ULTIMA ORĂ: Accident pe strada Tudor Vladimirescu, tânăr ajuns la spital
Sergiu Bălășcău
Dec 23, 2024
DRAMĂ înainte de Crăciun, soții ajunși arși la Urgențe după explozie, în stare extrem de gravă
Gabriela Erdic
Dec 23, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 23, 2024
Apa întreruptă pe timpul nopții într-un municipiu și două comune din cauza consumului exagerat
Sergiu Bălășcău
Dec 23, 2024
O femeie și soțul său și-au incendiat casa după ce au încercat să aprindă soba cu benzină
Sergiu Bălășcău
Dec 23, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile