„Haideți să găsim soluții”, „o tragedie socială”, „avem nevoie de ședințe urgente”, „avem nevoie de măsuri urgente”. Sunt apeluri legate direct de situația celor 364 de botoșăneni care nu vor mai lucra la Artsana. Dar care o pot face în alte locuri. Simplu.
Închiderea unei companii cu sute de salariați are un impact negativ în comunitate, este adevărat. Însă dramatic sau tragic social ar fi fost acel scenariu în care angajații concediați ar fi fost aruncați într-o piață suprasaturată de forță de muncă. Ori realitatea arată că resursa umană din disponibilizările colective poate fi absorbită ca un burete de celelalte companii din domeniu.
Este posibil ca de închiderea Artsana să se profite inclusiv electoral, într-o campanie în care sunt lansate acuzații de tot felul care trimit cu gândul la ineficiența administrației de a facilita accesul firmelor în zona noastră. Iar asta în contextul promisiunilor repetitive cu înființarea parcurilor industriale. Iar o concediere colectivă de sute de persoane nu ar fi putut pica mai bine decât într-o campanie electorală.
Exemplificând, asta poate fi o concluzie a ședinței Comisiei de Dialog Social convocată de prefectul Sorin Cornilă joi, 6 iunie 2024.
La masă sindicaliștii care NU au acces în firmele de confecții.
Și șefele Agenției Județene pentru Ocupare Forței de Muncă (AJOFM) și Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) cu rol direct în gestionarea acestei situații.
Dar și reprezentanții mai multor companii din industria textilă. Printre care și GT Company, o firmă privată care se folosește de sri-lankezi pentru onorarea comenzilor. Și care au o percepție diferită vizavi de situația de la Artsana.
Valentina Dănuță, reprezentant GT Company
„Noi avem nevoie de personal. Maximă! Avem solicitări și azi dimineață am reînnoit circa 100 de persoane și cu lista exactă, ce anume: confecționeri, călcători, mecanici, electricieni... Ce mă surprinde pe mine cel mai tare este că, îmi pare rău să o spun acum, cred că știe toată lumea, atitudinea personalului din confecții, dată fiind această lipsă de confecționeri, era întotdeauna: «nu-ți convine, îmi iau poșeta și am plecat. Firme de confecții sunt dintr-un capăt în celălalt al orașului». Iar acum când s-a întâmplat situația asta, dintr-o dată au nevoie de sprijin, de susținere, de timp de acomodare. Nu cred că e chiar așa, cred că se încearcă un pic să se profite de orice sprijin sau păsuire ar putea să primească”,
Valentina Dănuță susține că a mers personal pentru a depune lista cu locurile de muncă pe care are nevoie să le ocupe. Întrebată câte persoane i s-au adresat, a clătinat din cap: ”Niciuna, niciuna, niciuna”.
Mai spune că și-ar dori să comunice în fabrică în limba română, nu în engleză.
GT Company nu a fost singura care a dorit să recruteze din rândul disponibilizaților. Un alt reprezentant de companie s-a auzit din sala Nicolae Iorga:
„Noi am fost, i-am informat cu flyere. Am zis să se termine perioada contractuală, să meargă la dvs., că așa este firesc și normal și conform legii, respectăm legea și o să angajăm confecționeri pe liniile noastre”.
Angajatorii transmit o altă realitate. Una în care persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă nu-și doresc interacțiunea cu instituțiile statului.
Și nici nu par să aibă nevoie de politici de protecție socială, ci doar de un loc de muncă stabil.
„Pe de altă parte, ne confruntăm cu o situație în care ar vrea să vină să fie angajați, noi vrem să vină să colaborăm cu dvs., ne referim la agenția de șomaj, dar preîntâmpinăm refuzul lor de a merge la agenția de șomaj. Vă dați seama că și noi suntem direct interesați, mai ales pentru persoanele vulnerabile pentru care primim subvenție. Suntem direct interesați, dar în momentul în care îi rugăm să facă procedura, riscăm să-i pierdem. Decât să meargă pe procedură, preferă să meargă la altă firmă”.
În această categorie, au spus angajatorii din domeniu, intră „oamenii simpli care nu știu ce le aduce ziua de mâine”, care au trecut de pragul de 45 de ani și care nu mai au acea voință de a se recalifica profesional.
O altă companie, aceeași nevoie. De forță de muncă. Angajatori care vor să-și extindă activitatea dar nu o pot face din cauză că nu au suficienți salariați. Companii care așteaptă să-și acopere deficitul tocmai cu oamenii disponibilizați de la Artsana.
„Într-adevăr, noi acum stăm puțin mai bine la nivelul comenzilor și avem nevoie. Avem nevoie nu azi, mâine, dar repejor. Eu voi discuta cu șefii mei, pentru ca salariații să aibă perioada asta de adaptare și să beneficieze de șomaj, că nu e bine nici pentru noi. Am trecut și noi printr-o perioadă, ne e mai bine acum, am și chemat o parte dintre salariații care au plecat. Ne e bine acum”.
Nevoie există acum inclusiv la Formens, compania care a depășit impasul financiar din urmă cu câteva luni și care în prezent dorește să angajeze.
Reprezentant Formens
„Suntem capabili să-i absorbim, nu pe toți, dar parțial. Nu pot să spun că 40, 60, 100, deci nu se poate, pentru că acești oameni chiar dacă sunt calificați preluăm și niște riscuri, pentru că, confecționeri sunt în toată lumea, dar produsele și specializările sunt diferite și aici e o mare diferență. Dar îi așteptăm cu drag, o parte dintre ei. Obligatoriu, la momentul la care vorbim avem nevoie de forță de muncă, comenzi există, nu avem cu cine să... capacități de producție ar fi”,
Prefectul Sorin Cornilă a propus totuși ca ședința să fie repetată, însă cu o participare mai largă din rândul angajatorilor: „Propun ca în perioada următoare, peste două săptămâni să avem o întâlnire și cu ceilalți angajatori, să mai convenim niște aspecte în perioada asta, de a fi preluați de la Artsana”.
Pentru creionarea unei situații a pieței de muncă locale, mai apropiată de realitate.
Redacția Botoșăneanul
Sep 09, 2024
Misterele unui sat din Botoșani: Comoara găsită într-o mlaștină preistorică
Redacția Botoșăneanul
Sep 09, 2024
Botoșăneanul Florin Talpan l-a dat iar în judecată pe Becali – MOTIVUL
Redacția Botoșăneanul
Sep 09, 2024
Femeile social-democrate au dăruit ghiozdane copiilor nevoiași
Redacția Botoșăneanul
Sep 09, 2024
Redacția Botoșăneanul
Sep 09, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile