Drum de 2 milioane euro „pentru Băsescu”, prăbuşit după inaugurare - VIDEO
9,2 milioane de lei sau, dacă vreţi, în jur de două milioane de euro s-au cheltuit la Botoşani pentru asfaltarea a 11 kilometri de drum care la un an de la inaugurare deja s-a crăpat, are gropi imense şi produce neplăceri conducătorilor auto. DJ 296 A Roşiori – Stăuceni a fost executat, în acte, de SC Construct-Com SRL, dar în realitate de SC Transporturi Auto SA, iar PDL-iştii au transformat anul precedent finalizarea lucrărilor într-un veritabil eveniment electoral. Alegerile au trecut iar şoseaua numai a una recent modernizată nu arată.
Şosea inaugurată cu proteste Pe 19 noiembrie 2009, în plină campanie electorală, democrat-liberalii s-au grăbit să inaugureze drumul Costeşti – Roşiori – Stăuceni, deşi, în realitate, lucrările nu erau gata. Spre Costeşti încă se mai lucra şi chiar în ziua aşa-zisei finalizări a investiţiei unii dintre locuitorii din Roşiori care au luat parte la ceremonia de redeschidere a şoselei protestau, nemulţumiţi fiind de lucrare. Toate oficialităţile prezente la faţa locului au fost luate la rost de un locuitor la zonei. Acesta a reclamat că, deşi se taie panglica, lucrările nu s-au terminat. Astfel, el s-a plîns că la Roşiori, şoseaua are şanţ de scurgere a apei doar pe un singur sens de mers, iar pe celălalt apa intră în curţile oamenilor. „Acum la ploi vine toată apa în ogradă şi în fîntîni. Apa nu va mai fi potabilă. D-lor taie panglica, s-a terminat lucrarea?” a izbucnit atunci Dumitru Mitrofan (foto), proprietarul unei case aflate lîngă drum. El a reproşat aceste lucruri pleiadei de oficialităţi prezente la faţa locului, care i-au cerut însă să nu facă „panaramă”.
Deschiderea drumului - campanie electorală pentru Băsescu Aceste lucruri au contat însă prea puţin pentru liderii PDL de la Botoşani. Atunci era în plină desfăşurare campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, astfel încît la faţa locului au participat aproape în exclusivitate numai oficialităţi democrat-liberale sau oamenii care sprijineau candidatura lui Traian Băsescu. Preşedintele Consiliului Judeţean Mihai Ţâbuleac, fostul preşedinte al CJ şi ex-lider PSD Constantin Conţac, deputatul Cătălin Buhăianu, vicepreşedintele CJ de la acea dată Cristian Achiţei, şeful Inspectoratului Judeţean în Construcţii Ioan Ciobanu. Relevant a fost că, deşi slujba religioasă şi tăierea panglicii au avut loc în satul Roşiori, care aparţine de comuna Răchiţi, condusă pe atunci de un primar PSD, acesta a lipsit de la ceremonie. În schimb, a fost prezent primarul PDL de Stăuceni Cozmin Epuraş, deşi festivitatea n-a avut loc pe teritoriul localităţii sale. La fel, dintre şefii CJ a absentat tocmai vicepreşedintele PSD Constantin Manolache. Mai mult, la faţa locului au venit mai mulţi tineri membri ai PDL, cu geci portocalii şi însemnele partidului, care au împărţit materiale electorale cu Traian Băsescu, iar la final sătenii au fost invitaţi la un bufet din apropiere. Pînă şi angajaţii Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri (DJDP) veniţi la faţa locului erau îmbrăcaţi în geci portocalii.
Şoseaua s-a crăpat şi la Roşiori, şi la Stăuceni Din nefericire pentru locuitorii satului, temerile exprimate la inaugurare s-au adeverit. La mai puţin de un an de la inaugurare drumul a început să se crape. Chiar în satul Roşiori, nu departe de zona în care avusese ceremonia cu un puternic iz electoral, carosabilul a cedat. Pe cîţiva zeci de metri au apărut gropi imense, asfaltul în unele locuri s-a umflat, în altele s-a lăsat, astfel încît şoseaua s-a transformat în acea zonă în pietriş, gropi şi noroi. Dar probleme nu sunt doar la Roşiori. Şi la ieşirea din Stăuceni spre acest sat carosabilul a început să cedeze. Lîngă casele oamenilor asfaltul a început să se crape şi să intre în pămînt, iar într-o curbă deosebit de periculoasă nici nu se mai cunoaşte, pe una dintre părţi, unde începe şi unde se termină drumul.
Drumul este încă în garanţie şi DJDP nu-l poate repara Primăria Răchiţi a sesizat DJDP că drumul a cedat deja la scurt timp de la inaugurare. Potrivit primarului Vasile Adăscăliţei, şoseaua s-a crăpat în luna august a acestui an, ceea ce înseamnă că a ţinut preţ de nouă luni. Militar în rezervă, dar şi subinginer de drumuri, acesta susţine că în acea zonă trebuie create nişte drenuri pentru scurgerea apei.„Acolo este pînză freatică ridicată şi apa este împinsă în sus şi n-are unde să se ducă şi crapă asfaltul”, ne-a declarat Adăscăliţei. Fiind drum de rang judeţean, acesta nu poate interveni şi a solicitat în august DJDP să facă acest lucru. Reprezentanţii direcţiei s-au deplasat la faţa locului, dar nu au remediat problema. „Nici Drumurile Judeţene ne pot introduce bani acolo pentru că ţine de Conţac, la el este predat drumul”, a mai afirmat primarul de Răchiţi. Conducerea DJDP ne-a confirmat această variantă. Conform directorului instituţiei, drumul se află încă în garanţie, perioada totală fiind de doi ani şi în acest răstimp DJDP nu are dreptul să intervină. De aceea s-a trimis societăţii care a efectuat lucrarea o adresă prin care i se cere să repare porţiunea stricată. „Porţiunea e legată de Construct Com, ceva s-a întîmplat acolo, nu ştiu exact ce. Recepţia s-a făcut doar pentru terminarea lucrărilor, nu şi cea finală, care se face la expirarea perioadei de garanţie”, ne-a declarat Romeo Caciuc, directorul DJDP. Cît despre porţiunea afectată de pe teritoriul comunei Stăuceni, şeful DJDP susţine că acolo vina nu mai aparţine constructorului, ci Primăriei. Aceasta a implementat un program de alimentare cu apă, a tras nişte conducte în zona carosabilului, pămîntul nu a avut timp să se taseze, constructorul a trebuit să asfalteze rapid deoarece avea de respectat un termen de finalizare a lucrărilor, iar rezultatul este că şoseaua a început să se crape. Ca atare, s-a trimis şi Primăriei Stăuceni o adresă prin care i se solicită să intervină.
Lucrare efectuată pe axa Andrici - Conţac DJ 296 A, Roşiori – Stăuceni prezintă un deosebit interes atât pentru oamenii care locuiesc de o parte şi alta, cât şi pentru cei aflaţi în tranzit. Aceasta pentru că artera oferă o variantă de ocolire a municipiului Botoşani pentru maşinile de trafic greu aflate pe direcţia Ştefăneşti – Suceava sau Dorohoi. Drumul a fost adus de la stadiul de pământ şi piatră la cel de asfalt. Contractant direct a fost SC Construct – Com SRL, firmă condusă de Ioan Andrici. În realitate, însă, lucru confirmat atît de preşedintele CJ, cît şi de primarul de Răchiţi, dar şi de prezenţa la inaugurare a lui Constantin Conţac, lucrările au fost efectuate în mare parte de SC Transporturi Auto SA. De altfel, licitaţia a avut loc în perioada în care Conţac conducea Consiliul Judeţean şi societăţile pe care le controla nu aveau dreptul să încheie contracte directe cu CJ sau cu unităţile subordonate, DJDP în cazul nostru. Cum s-a întîmplat şi într-o mulţime de alte licitaţii, şi aceasta a fost cîştigată de agentul economic controlat de fostul coleg din liceu al lui Conţac, dar lucrările propriu-zise au fost efectuate de firmele acestuia din urmă. Reporterul Botoşăneanul.ro s-a deplasa, vineri şi sîmbătă în mai multe rînduri la sediul Construct Com, aflat undeva la periferia municipiului, lîngă strada Iuliu Maniu, însă acolo era pus lacăt, neaflîndu-se cineva la serviciu.
Sergiu BĂLĂŞCĂU