Investiţia la drumul Botoşani – Curteşti – Cristeşti se apropie de finalizare, însă nu acelaşi lucru se poate spune şi despre decontarea a ceea ce s-a executat. În primele cinci luni din acest an Consiliul Judeţean Botoşani nu a plătit nici un singur leu pentru lucrările efectuate în 2015.
Firma care a contractat investiţia a reluat operaţiunile în luna martie, iar în aprilie şi începutul lunii mai a depus câte o situaţie de lucrări, valoarea însumată a acestora ridicându-se la 5,2 milioane de lei. Până la începutul acestei luni CJ Botoşani nu a achitat vreun leu, iar compania constructoare pregăteşte încă o situaţie de lucrări, aferentă lunii mai, în valoare de circa 4,3 milioane de lei, astfel încât se ajunge la circa două milioane de euro.
„Nu am primit până astăzi nici un ban pentru lucrările astea. Le ia 30 de zile pentru că fiecare deviz de lucrări se plimbă pentru cele 12 semnături spectaculoase. Noi într-o lună lucrăm de 45 de miliarde, iar ei abia adună 12 semnături. De câte ori întrebăm unde ne sunt documentele ne răspund: pe traseu. Oricum, până ce să ajungă la Consiliul Judeţean, actele sunt semnate de dirigintele de şantier, care le mai ţine şi el şapte-opt zile la semnat”, afirmă Mirel Vlas, director general SC Tehnic Asist SRL.
Deşi reprezentanţii SC Tehnic Asist SRL se plâng de hăţişul birocratic, cei ai CJ Botoşani susţin că se mişcă cât pot de repede şi că trimit situaţiile de lucrări la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE) chiar în mai puţin de 30 de zile, cât este termenul legal în care trebuie să o facă. ADRNE are însă la dispoziţie alte 15 zile, după care documentaţia se trimite la Autoritatea de Management de la ministerul de resort, care are un alt termen, de 10 zile.
„În general, noi respectăm toate procedurile. Când primim OK-ul, noi le plătim, că nu stăm cu banii în cont. Se lucrează intens, doar dacă apar probleme se fac verificări suplimentare”, declară Cristian Achiţei, vicepreşedintele CJ Botoşani.
Potrivit acestuia, tot ceea ce s-a executat anul trecut s-a plătit, dintr-o situaţie prezentată de instituţie suma ridicându-se la circa 6 milioane de lei. De asemenea, la finele săptămânii precedente ar fi primit confirmarea pentru onorarea primei cereri de plată, pentru ceea ce s-a efectuat în 2015, iar banii ar urma să fie viraţi firmei în câteva zile.
”Modernizare DJ 207N, Botoşani – Curteşti –Cristeşti – DN 28B, Km 0+900-13+900” este un proiect cofinanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013.
„Lucrarea de la Curteşti se va finaliza în termen, dar nu pentru că am avut sprijinul CJ-ului. Ce sprjin poţi să ai când termini aproape lucrarea şi ei ţi-au dat 0 lei şi 0 bani pe ce ai făcut anul ăsta?” mai spune Mirel Vlas.
Aplasamentul a fost predat constructorului pe 10 iulie 2014, iar durata de execuţie a lucrărilor este de 12 luni. Suma totală a contractului este de 22,5 milioane de lei. (S.B.)
Un copil din Botoșani, grav rănit într-un accident de autocar este executat silit de avocați
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024
S-au virat banii pentru alocațiile și indemnizațiile de la stat: CÂND intră pe card
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024
Bărbat căutat pentru omor: Ar fi fost implicat într-un atac mafiot cu mitralieră
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024