În ziua în care Nicolae Ceaușescu a vizitat Botoșaniul, o gospodină a lăsat ferestrele casei deschise și a plecat în oraș. Curățase parchetul și voia să aerisească. Seara, când s-a întors acasă, toate ferestrele erau închise. Pe dinăuntru!
Cu doar trei luni înainte de a fi executați, soții Elena și Nicolae Ceaușescu au făcut o vizită la Botoșani. Au venit și au plecat cu elicopterul. Șefii de partid și-au dus la îndeplinire cea mai importantă misiune, aceea de a aduce în oraș mii de oameni.
Prim secretar al județului era Elena Nae, dar nu au lipsit de la marea întâlnire cu Tovarășul nici șefuleții de partid. Nu au fost uitați nici pionierii și șoimii patriei.
”Ceaușescu și poporul”, ”Ceaușescu reales la al XIV-lea Congres”, „Ceaușescu – PCR”, ”Ceaușescu – România” se auzea de peste tot.
În centrul municipiul Botoșani a fost organizată „spontan”, o mare adunare populară la care au participat, spun rapoartele oficiale, peste cincizeci de mii de oameni din Botoșani „și așezările învecinate”.
Arhivele scotocite de Europa Liberă ne spun și cine au fost vorbitorii: prim-secretara PCR pe Botoșani, Elena Nae, aleasă membră supleantă în CPEx la ultimele două congrese, Sava Băetu, secretar de partid la Întreprinderea de sticlărie Dorohoi (care spunea că e mândru că e contemporan cu epoca glorioasă inaugurată de Congresul IX), Mihai Tănase, șef la CAP Trestiana care susținea „asemenea tuturor comuniștilor (...) din adâncul ființei noastre realegerea” lui Ceaușescu în funcția de secretar general PCR („Să ne trăiți întru mulți ani, mult stimate și iubite tovarășe Ceaușescu!”).
Cum se vedea vizita lui Ceaușescu de după ferestre? Ce trăiau cu adevărat botoșănenii? Aflăm din jurnalul în care prof. Octavia Buhociu a consemnat, în acele zile, detalii care ne oferă astăzi istoria reală a României comuniste.
”Cozi enorme la ulei, zahăr,lapte… jigniri, ironii, lupte, bătăi… Greu, foarte greu. Umilitor!!!”, scrie prof. Octavia Buhociu pe 18 septembrie 1989, descriind forfota orașului în acele zile.
Mai mult, o altă întâmplare, consemnată tot pe 18 septembrie 1989, scoate la iveală un alt aspect care înainte de 1989 nu era deloc neobișnuit: activitatea Securității. Aflăm din același jurnal cum securiștii au închis pe dinăuntru ferestrele unei locuințe pe care proprietara le lăsase deschise…
Luni, 24 iulie: Minunat spectacol al lui Grigore Vieru și al invitaților săi, Iuri Sadovnic, Doina și Ion Aldea Teodorovici, Silvia și Anatol Chiriac, surorile Oxana și Georgeta Ciorici… Mult sentiment, cuvinte frumoase, bucuria de a fi cu noi, la noi… Prutul este ”lacrima” ce ne desparte.
”Deschideți ușa / că v-am adus flori
Deschideți ușa / că v-am adus comori de gânduri
Deschideți ușa / să va spunem / Cât va iubim… ”
Sală arhiplină.
Miercuri, 2 august: ”Fii cuminte, Cristofor!” de Aurel Baranga (10 ani de la moartea lui) cu Iurie Darie, Silvia Popovici, Ion Marinescu, Valeria Gagealov. Actori buni.
Între 8-16 aug am fost la Marea Neagră, la Costinești. Atmosferă ce ia ochii: stațiune nouă, tinerească, frumoasă, veselă, plină de muzică străină (față de ce se poate auzi la radio…), ringuri de dans… Am asistat la festivalul de jazz de pe la ora 20 până la 2-3-4-5 dimineață (Johny Raducanu, o formație din Sibiu…) ! Am văzut ”Hello, Dolly” și ”Destin tragic” (după G.Marquez).
Înainte de a părăsi atmosfera asta deosebită (ar trebui să fie normală într-o țară normală) a început ”Festivalul muncii, hărniciei și frumuseții” (nu schimbați ordinea, vă rog), 45 de finaliste…
Vremea a fost splendidă, apa caldă.
Luni, 4 septembrie: Ieri și azi, în centru, între Hotelul ”Rareș” (devenit ”La Pirlitu”, Hă hă !) și librăria dlui Ștefan s-au făcut filmări pentru un film, ”Zbor de cocori (sau ”Stol…”) cu Adrian Pintea, Maria Ploae, Dorel Vișan: Mihai Eminescu, Veronica Micle, Ion Creangă.
Vineri, 8 septembrie: Am făcut focul în sobă. O idee foarte bună a lui S. L.: dacă mi se refuză plecarea în excursie în Occident, îl/îi ( !?) întreb cum de nu are/au încredere într-un membru de partid și-l/îi ameninț că duc carnetul la tovarășul prim secretar. De râs sau de plâns?
Ana Blandiana a fost scoasă din manualul de clasa a IV-a. Nocivă, ce mai!
Luni, 18 septembrie: Vizita lui N.C. la Botoșani. Mare animație mare pe străzi, trotuare, în balcoanele blocurilor, steaguri, flori, copii în costume de pionier sau populare, milițieni la tot pasul, ceva marfă suplimentară prin magazinele alimentare (logic !)…
Doamna St. stă în blocul (pe locul fostei Pompierii) care are-n față un spațiu destul de mare de unde a decolat elicopterul în final. Dimineață, ea a lăsat geamurile și ușile interioare deschise (dăduse cu palux pe parchet). Seara când a ajuns acasă a găsit ferestrele închise pe dinăuntru. Asta tehnică, nu glumă!
3.175 lei salariul mărit. Dar nu se mai primesc compensațiile.
Cozi enorme la ulei, zahăr, lapte… jigniri, ironii, lupte, bătăi… Greu, foarte greu. Umilitor!!!
Duminică, 24 septembrie: ”De dragoste… cu dragoste” cu Anastasia Lazariuc, formația ”Amor” și Mihai Constantinescu. Mi-a plăcut, deși efectele sonore au fost cam tari. Costumația modernă a cântărețului: pantaloni lărgi în talie, o haină scurtă de piele. În lojă pe la mijloc, la Casa sindicatelor, la 16.50, Elena Nae, prima secretară, cu soțul, cred, era deja sosită. Ploștinaru întârzia întotdeauna.
Joi, 28 septembrie: A început Decada culturii românești cu Ziua teatrului (premiera piesei ”Puterea și adevărul” de Titus Popovici), apoi, pentru muzică , vor concerta Ștefan Ruha, Florin Totan, Ion Baciu.
Miercuri, 1 noiembrie: Întâlnire la Liceul pedagogic cu tovarășa sau doamna Michaela P. (autor de manuale de limbă franceză….) și ceilalți doi inspectori din Galați și Neamț care fac parte din brigada de control a ministerului. O singură scuză i-aș putea găsi ei: că era drogată. Ne-a ținut numai în ”scumpo”, ”drago” și alte dulcegării… dar nivelul e scăzut față de 1984. S-a supărat că eu am numit programa de limbă franceză ”broșurică” și apoi a repetat expresia mea măcar de 10 ori. Ar fi trebuit să-i cer drept de autor.
Duminică, 5 noiembrie: Domnul profesor Curcă a fost dat afară din învățământ (i s-a dat post de bibliotecar…). Nu știu prea bine ce a fost și cum a fost: la o întâlnire a profesorilor de științe sociale cu R.M. el ar fi afirmat nu știu ce, nu a fost bine înțeles, nu a fost lăsat să termine ce avea de spus… Oricum: păcat.
Spectacol al Teatrului Evreiesc de stat din București : Sonata Kreutzer de Iacob Gordin, a jucat și Maria Roxana Ionescu. Azi mă duc să-i ascult pe Hrușcă și pe Șeicaru.
Vineri, 10 noiembrie: La Berlin se întâmplă ceva.
Miercuri, 15 noiembrie: România-Danemarca 3-1 la fotbal! Ne-am calificat pentru campionatul mondial de la Romă din 1990. Bravo, băieți!
Miercuri, 29 noiembrie: Gorbaciov e la Roma. Trăiască TV Moldova: am putut vedea reportaje din Roma, sosirea lui Gorby în Italia, vizite, întâlniri cu locuitorii orașului…
Nadia Comăneci a trecut aseară în Ungaria, ilegal!
Vineri, 1 decembrie: Valentin Gheorghiu, la pian.
Gorby și Papa la Roma. Nadia ar fi spre SUA.
Sâmbătă, 2 decembrie: Din cauza unei furtuni puternice pe Mediterana, a două întâlnire Bush-Gorby s-a amânat pentru azi.
Iar se face de gardă în școală, zi și noapte.
Imagini la ”Vremia” (scris în limbă rusă): în RDG, Cehoslovacia totu-i în fierbere, în mișcare.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Incendiu într-o gospodărie din județ: O femeie a fost transportată la spital cu arsuri
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Gabriela Erdic
Nov 25, 2024
MARȚI: Mai mulți botoșăneni din municipiu rămân fără apă din cauza unei avarii
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Valeriu Iftime cere demisia DE URGENȚĂ a liderilor PNL de la centru – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 25, 2024
Mașini trase pe dreapta la Botoșani: Șofer prins băut și permise reținute de polițiști
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024