Pe raza a două localități sucevene și a două localități botoșănene vor fi realizate lucrări de continuare a amenajării începute înainte de 1989 pe o suprafață de peste 600 de hectare.
Noul lac de acumulare va „înghiți” circa o sută de hectare de pădure, inclusiv o parte dintr-o rezervație naturală.
Un mai vechi studiu de fezabilitate a fost reactualizat în 2017, dar abia în 2020 se fac dezbateri publice cu privire la o evaluare realizată.
Teritoriul unde se dorește amenajarea noului baraj și a lacului este în suprafață de aproape 631 hectare, pe raza comunelor sucevene Zamostea și (într-o pondere mai mică) Zvoriștea și a celor botoșănene Cândești și (într-o măsură mai mare) Vârfu Câmpului, scrie Obiectiv de Suceava.
Administrația Națională „Apele Române”, prin Administrația Bazinală de Apă Siret, are în vedere realizarea unui nou baraj pe râul Siret, între județele Suceava și Botoșani. Noul baraj – de fapt lucrarea este începută de peste trei decenii și apoi abandonată – este situat între barajul de la Rogojești și cel de la Bucecea.
Teoretic, lucrarea a fost realizată, la nivelul anilor ‘90, la circa 70%, însă de atunci o serie de aspecte au intervenit și a fost necesară refacerea unui studiu de fezabilitate, arată sursa citată.
Lucrările ar putea dura până în cinci ani – cel puțin așa rezultă dintr-un studiu de fezabilitate reactualizat și ale cărui date au fost prezentate succint într-o documentație ce va fi supusă dezbaterii publice. Lucrările de construcții-montaj au fost estimate la circa 166 milioane lei.
Prin realizarea acumulării complexe Vârful Câmpului se mai urmăresc și alte obiective alături de cele legate de asigurarea apei potabile pentru Dorohoi și localitățile din preajmă și anume: asigurarea unei scurgeri salubre pe râul Jijia, în aval de Dorohoi, în special în perioadele secetoase; îmbunătățirea condițiilor de calitate a apei pe sectorul aval de confluența cu râul Sitna (în prezent încadrat în categoria a III-a de calitate sau chiar degradat pentru anumiți indicatori) prin tranzitarea unor debite de diluții corespunzătoare; asigurarea apei pentru sistemele de irigații din zonele limitrofe ale râului Jijia; asigurarea debitelor pentru realizarea unei microhidrocentrale.
(Foto: Obiectiv de Suceava)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
„Rățușca cea urâtă" din nou pe scena Teatrului „Vasilache"
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Studenți de la Suceava, în vizită la Penitenciarul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024