278 de muncitori ...la negru
Comunicatul de presă în care munca la negru a explodat este aferent lunii februarie şi vine după ce, preşedintele Partidului Naţional Liberal de la Botoşani pe când partidul său se afla încă la putere îi ceruse inspectorului şef de la ITM să depisteze patronii care folosesc muncitori la negru. Termenul acordat era de trei luni de zile.
În prima lună, inspectorii muncii au găsit 6 muncitori la negru în cea de-a doua …278.
"
În cursul lunii februarie 2014 în domeniul Relaţii de Muncă au fost efectuate controale la un număr de 251 angajatori, cu un număr de 8.186 salariaţi din care 5.822 femei. Au fost sancţionaţi 66 angajatori, au fost aplicate 91 sancţiuni contravenţionale din care 52 avertismente şi 39 amenzi, în valoare totală de 167.000 lei.
Au fost depistate 278 persoane ca desfăşoară muncă nedeclarată (fără contracte de muncă şi netransmitere în termen legal conform HG 500, art. 4, alin.1, litera c), valoarea totală a sancţiunilor contravenţionale aplicate în acest sens, fiind de 167.000 lei”, se arată în
comunicatul de presă transmis de ITM.
Muncitorii la negru sunt de fapt muncitori ...la gri
La numărul de 278 de persoane depistate că desfăşurau muncă nedeclarată şi cel al dosarelor penale ar fi trebuit să fie pe măsură. Potrivit legii, în cazul în care la un singur angajator sunt depistate mai mult de cinci persoane fără contract legal de muncă, inspectorii muncii sesizează organele de cercetare penală. În cazul de faţă:
„
Pentru un angajator, care a fost depistat că folosea la muncă 6 persoane fără a avea încheiate contracte individuale de muncă, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani, fapta săvârşită constituind infracţiune conform art. 264, alin.3 din Codul Muncii”, se mai arată în
comunicatul de presă semnat de Stelian Meţler.
În realitate însă, numărul persoanelor care au fost depistate muncind fără forme legale a fost similar cu cel din lunile anterioare. Sutele de persoane amintite în comunicat se înscriu însă într-o altă categorie. Concret este vorba despre angajatorii care au transmis cu întârziere la ITM înregistrarea contractelor de muncă în Registrul General de Evidenta al Salariaţilor, celebrul Revisal.
Spre deosebire de angajatorii care folosesc muncă la negru, aceştia achită contribuţiile lunare la bugetul de stat deduse din veniturile salariale ale angajaţilor.
Gabriela ERDIC
CITEŞTE:
Prima lună: Meţler i-a găsit lui Ţurcanu şase muncitori la negru