După schimbarea a doi judecători și redistribuirea dosarului către un al treilea și drumuri la care s-a pierdut șirul la sediul DNA de la Suceava în cazul a zeci de persoane, procesul în care este judecat Florin Țurcanu alături de socru își continuă cursul anevoios la Tribunalul Botoșani.
Faptele s-au petrecut în perioada 2013 – 2014.
Au trecut de atunci cinci ani de zile. Interval în care Florin Țurcanu a fost în iad și a revenit pe linia de plutire. Ba chiar a revenit în politică.
La proces însă, al treilea judecător audiază martori care au mai fost citați deja de două ori. Oameni care s-au săturat să răspundă la aceleași întrebări, multe dintre informații fiind deja aproape închise în memorie.
În cazul celor cinci martori audiați marți, 15 octombrie 2019 la Tribunal, numitorul comun la fiecare în parte a fost declarația că își mențin tot ce au spus la sediul DNA, în urmă cu 5 ani de zile, când informațiile erau mai proaspete.
Au fost citați ieri la Tribunal Cojocaru Camelia, Didii Magda, Luca Anca şi Anuţei Dumitru. Și Silvia Miriță pentru care a fost emis mandat de aducere pentru că a lipsit la termenul din 17 septembrie 2019.
Inedit, două dintre fostele șefe din Consiliul Județean, Cojocaru Camelia (șef serviciu achiziții publice) și Silvia Miriță (șef serviciu urbanism) s-au pensionat din 2016.
Și după 3 ani de zile încă sunt chemate la Tribunal pentru a da răspunsuri în procesul de trafic de influență al fostului președinte Florin Țurcanu.
Miriță Silvia a fost audiată prima și a arătat că a fost implicată doar în licitație pentru proiectarea investiției „modernizare complex monahal Coșula” și că nu a avut treabă cu reabilitările drumurilor județene Botoșani – Curtești – Cristești sau Pădureni – Coșula – Buda.
Și că nu-și amintește ca Florin Țurcanu să fi făcut presiuni asupra ei pentru a adjudeca licitație unei anume firme.
A urmat Camelia Cojocaru care a vorbit puțin și a spus că procedurile de licitație s-au desfășurat în conformitate cu prevederile legii și că nu cunoaște să fi fost imixtiuni în aceste achiziții din partea conducerii. A oferit mai multe date tehnice după care a fost lăsată să plece.
A urmat Magda Didii, actual director executiv în cadrul CJ Botoșani care a spus în fața instanței că s-a implicat doar în licitația pentru reabilitarea DJ Pădureni – Coșula – Buda unde au fost depuse două oferte. Una a fost descalificată pentru că administratorul firmei care a depus oferta fusese condamnat pentru spălare de bani și nu avea astfel dreptul de a participa la licitații publice.
Nu a știut la momentul desfășurării licitației că în asocierea de firme se regăsea și cea condusă de Marcel Bârsan de la Roma și a aflat după ce a fost chemată în două rânduri la DNA pentru audieri. Și Magda Didii a spus apăsat că nu a avut niciun fel de presiune din partea șefilor la derularea etapelor din licitație.
Luca Anca, o tânără care este inginer și lucrează în mediul privat în prezent, a fost membru în comisiile de licitații pentru o parte dintre aceste investiții. A plecat din CJ Botoșani în 2014 și a spus că nu-și amintește să fi fost martorul unor situații ilegale.
Ultimul martor rămas a fost mai greu de audiat. Dumitru Anuței, simplu muncitor care și-a petrecut aproape toată viața pe șantier și surd de-o ureche.
Lucrează la Cornell’s Floor de 20 de ani și a contribuit la o parte din construcția casei din Aleea Pajiștii, proprietate aflată pe numele lui Aristomel Anușcă, socrul lui Florin Țurcanu.
Alături de colegii lui a construit beciul și a ridicat construcția de deasupra, până la partea de acoperiș.
A răspuns greu la întrebări, motivând că nu aude bine, judecătorul fiind nevoit să ridice tonul mult peste nivelul obișnuit. A murmurat des că nu își mai amintește bine ce s-a întâmplat în trecut și a stârnit o reacție de nervi din partea procurorului DNA care a adus în atenția instanței că la audierea din 2016, Dumitru Anuței a declarat altceva la instanță decât la audierile de la DNA.
Motiv pentru care i s-a întocmit un dosar penal pentru mărturie mincinoasă. A semnat un acord de recunoaștere a vinovăției iar în 2017 a fost amendat penal.
„Probabil că mai sunt martori în această situație, acuzarea a pus presiune asupra unor martori pentru a se obține probe în mod nelegal. Aceste acorduri au fost încheiate de DNA fără a avea competențe”,
a fost reacția avocatului Vasile Tudor, apărătorul lui Florin Țurcanu
Cu greu, martorul a reușit să răspundă la întrebările adresate de instanță și celelalte părți din proces după care a fost lăsat să plece. Și probabil că nu va mai fi citat pe viitor pentru a răspunde la aceleași întrebări, în legătură cu lucruri care s-au petrecut în urmă cu cinci ani de zile.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Cutremur la „Apă”, s-a cerut demiterea întregului Consiliu de Administrație – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 19, 2024
O nouă categorie de clienți la Modern Calor: În premieră avem în municipiul Botoșani...
Oana Sava
Nov 19, 2024