Primul an din ultimii zece, fără cazuri de leptospiroză la nivelul judeţului Botoşani. Conform datelor înregistrate la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) în anul 2013 au fost doar două suspiciuni ale acestei boli infecţioase, care se contactează de obicei de la animale, însă ele au fost infirmate de analizele de laborator.
Potrivit medicului epidemiolog,
Ecaterina Chihaia, sursele îmbolnăvirii nu pot fi eliminate din cauză că boala este transmisibilă de la animal la om şi că programele de educaţie sanitară desfăşurate de DSP Botoşani au avut un efect vizibil.
„Cred că este primul an din ultimii 10 fără leptospiroză la nivel judeţean. Au fost ani, cu mult timp în urmă în care aveam şi câte 60 de cazuri ”, a spus
Ecaterina Chihaia, medic epidemiolog-şef al DSP.
În ultimul deceniu anul în care s-a atins recordul îmbolnăvirilor cu leptospiroză în judeţul Botoşani a fost 2007 când s-au confirmat 32 de cazuri.
[[banner]]
Leptospiroza este o boală infecţioasă acută care se manifestă prin febră, intoxicaţie, cefalee, dureri musculare mai ales la gambe şi afectează rinichii, ficatul, sistemul nervos şi cel cardiovascular. Pentru evitarea contactării bolii medicii recomandă evitarea contactului prelungit cu apa, pentru cei care lucrează în construcţii şi păstrarea normelor de igienă, spălatul pe mâini cu săpun, consumul de apă îmbuteliată sau fiartă și răcită, păstrarea igienei individuale și a condițiilor de păstrare a alimentelor.
CITEŞTE:
Boala sărăciei aduce Botoşani în prim planul ţării