Cea mai amplă mişcare de protest a agenţilor economici din industria lemnului va avea loc săptămâna viitoare în Capitală, în faţa Guvernului României.
Protestul care se va desfăşura marţi, 26 ianuarie 2016, între orele 11.00-18.00, în Piaţa Victoriei, este organizat de Asociaţia Forestieră Bucovina, având susţinerea Asociaţiei Forestierilor din România – ASFOR, a Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România, a Federaţiei Proprietarilor de Păduri și Pășuni - Nostra Silva, a Asociaţiei Forestierilor Valea Someșului, a Comunităţii Forestierilor - Fordaq, a Asociaţiei Forestierilor și Producătorilor de Mobilă "Mureșul", a Asociaţiei Forestiere Valea Bistriţei, a industriei și sectorului producătorilor de mobilă. După estimările organizatorilor, la acest protest vor participa aproximativ 5.000 de forestieri, proprietari de păduri, reprezentanţi ai celorlalte asociaţii reprezentative din sectorul forestier, ai industriei de prelucrare și ai industriei de mobilă din judeţele Suceava, Botoșani, Iași, Bacău, Neamţ, Bistriţa, Cluj, Maramureș, Mureș, Timiș, Caraș, Huneadoara, Brașov, Vâlcea, Argeș, Vrancea.
Conform unui comunicat al Asociaţiei Forestiere Bucovina, transmis ieri, forestierii din întreaga ţară vor demonstra în faţa Guvernului pentru:
1. Adoptarea în regim de urgenţă a unor soluţii pentru deblocarea accesului la resursa de masă lemnoasă, criză care afectează întregul sector de exploatare și prelucrare primară a lemnului și industria mobilei şi care a apărut prin preţurile excesive practicate de Romsilva ca preţuri de pornire la licitaţiile de masă lemnoasă.
2. Modificarea contractului de vânzare cumpărare impus unilateral de RNP și eliminarea clauzelor abuzive ce contravin legislaţiei în vigoare.
3. Reprogramarea licitaţiilor principale la direcţiile silvice unde s-a adjudecat mai puţin de 50% din volumul oferit la licitaţie, cu preţuri de pornire/de referinţă la nivelul preţurilor de pornire la licitaţie de anul trecut.
4. Adoptarea de măsuri prin care să fie transparentizată valorificarea și vânzarea masei lemnoase de către RNP.
5. Interzicerea reţinerii și exploatării fără licitaţie de către RNP a masei lemnoase proprietate publică a statului.
6. Organizarea licitaţiilor publice cu strigare pentru valorificarea masei lemnoase, eliminarea licitării în plic, pădurea neputându-se vinde la „loz în plic”.
7. Acordarea de atribuţii Gărzilor Silvice și în cazul RNP – Romsilva.
8. Depolitizarea RNP-Romsilva.
9. Investiţii în drumuri forestiere.
10. Un sistem de urmărire a exploatării legale/trasabilităţii masei lemnoase eficient, bazat pe un sistem de monitorizare integrat de urmărire a aplicării amenajamentelor silvice/ exploatarea masei lemnoase pe baza de APV-uri legal autorizate/ bune practici privind interzicerea punerii pe piaţă a masei lemnoase fără provenienţă legală (due-dilligence, autoreglementare).
11. Susţinerea unei strategii pentru domeniul forestier, care să cuprindă:
▪ finanţarea sectorului/alocare echitabilă din PNDR.
▪ strategie de accesibilizare a fondului forestier.
▪ eliminarea suprareglementării/supraimpozitării sectorului.
▪ strategie de valorificare a masei lemnoase/susţinerea dezvoltării ramurii industriale a prelucrării lemnului conform principiilor de valorificare stabilite de Codul Silvic.
Un botoșănean declarat cea mai obedientă slugă a lui Ceaușescu, dormea la ușa dictatorului
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Apel de la o instituție de stat pentru botoșăneni: Atenție la produsele false „de post”
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Se pensionează o judecătoare de la Tribunalul Botoșani
Oana Sava
Nov 14, 2024