Ministerul Educației a publicat în Monitorul Oficial noul ordin privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, care aduce schimbări importante pentru structura claselor în anul școlar 2025-2026.
Este vorba despre scăderea numărului de elevi la clasa a IX-a, filiera teoretică, de la 26 la 24 de elevi.
Această măsură are implicații directe asupra organizării unităților de învățământ și asupra modului în care vor fi structurate clasele și normele profesorilor în liceele teoretice din toată țara, influențând foarte mult admiterea la liceu.
Ordinul de ministru a fost semnat de Ligia Deca pe 16 decembrie, dar apare în Monitorul Oficial la o lună de la momentul semnării, conform documentului.
Concret, școlile trebuie să organizeze pentru la toamnă doar clase de a IX-a cu 24 de elevi la filiera teoretică, față de 26 de elevi câți erau anul trecut. Mai puțini elevi în clasele de la teoretic însemnă că numărul de clase rămâne, dar concurența pentru liceele foarte căutate crește și mai mult.
La un calcul simplu, pentru 10 clase de a IX-a la un liceu din Capitală, de exemplu, anul școlar trecut concurau elevii pe 260 de locuri, iar în vară vor concura pentru 240 de locuri. Asta înseamnă că 20 de elevi nu vor mai intra la acel liceu. Acest lucru are o infliuență importantă și asupra modului în care elevii vor trebui să-și calculeze opțiunile.
Un alt tip de impact are această reducere a numărului de elev pe clasă și asupra profesorilor. Aceștia solicită de mai mult timp să fie mai puțini elevi în clasă.
Clase mai mici pot permite profesorilor să ofere o atenție mai mare fiecărui elev, contribuind la creșterea calității actului educațional. În marile aglomerații urbane, acolo unde spațiul permite acest lucru, vor fi înființate clase noi.
Asta pentru că numărul locurilor la liceu ar trebui să fie constant, cu mici variațiuni, iar dacă clasele au mai puțini elevi, automat e nevoie de mai multe clase. Practic, la fiecare 11 clase cu 24 de elevi, ar trebui înființată o a 12-a clasă pentru a păstra numărul de elevi școlarizați în prezent.
Așadar, conform OM 6.801/2023, în anul școlar școlar actual, 2024-2025, la filiera teoretică sunt 26 de elevi pe clasa în clasa a IX-a, iar în anul anul școlar 2025-2026 vor fi 24 de elevi/clasă conform OM 7.871/2024 care poate fi descărcat din articol.
Filiera teoretică înseamnă specializările de la profilurile real și uman:
Birocrația excesivă se păstrează și în acest an. Potrivit ordinului, Ministerul Educației cere inspectoratelor să facă planurile cu cifra de școlarizare pentru anul școlar 2025-2026, să le printeze, să le scaneze și apoi să le transmită electronic până pe 7 februarie 2025, după cum Edupedu.ro a semnalat în perioada dezbaterii proiectului de ordin.
Ca de obicei, Ministerul Educației nu prezintă nicio analiză de impact pentru măsura reducerii numărului de elevi la clasele de real și uman, de a IX-a.
Reducerea apărea și în proiectul de ordin de ministru pus în dezbatere publică pe 9 decembrie, când Edupedu.ro semnala o avalanșă de proiecte de acte normative lansate în consultare de ministra Deca, la vremeea respectivă revenită după campania electorală eșuată, în care nu a obținut un mandat de senator în județul Vâlcea.
Un tânăr botoșănean a produs un accident după ce a crezut că e o idee bună să se urce la volan băut
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Iarna reducerilor la Aurora Multimarket – Economisește până la -60%!
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Prins băut la volan după ce a avariat o mașină: CE alcoolemie avea bărbatul
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile