Botoșaniul este în sărbătoare. Creştinii îl cinstesc pe cel care le este ocrotitor şi îndrumător, sfântul pe care județul din nord l-a dăruit Ortodoxiei.
Situată într-o margine de oraş, discretă, dar cu oameni vrednici şi rugători, biserica închinată Sfântului Ioan Iacob, născut în Crăinicenii Botoşanilor, adună sute de închinători. Pe 5 august, Biserica Ortodoxă îşi pomeneşte sfântul.
"Îl cinstim pe ocrotitorul nostru, mult nevoitor, Sfântul Ioan Iacob - Hozevitul",
preotul Radu Zaiţ, parohul Bisericii "Sf. Ioan Iacob" din Botoşani
Sărbătoarea a început de duminică seara. La ora 18.00 s-a săvârșit Vecernia Mare unită cu Litia. Luni, 5 august 2019, la ora 7.00, se oficiază Utrenia, Acatistul Sf. Ioan Iacob, iar de la ora 9.00 Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.
Dacă în urmă cu 5-6 ani prea puţini botoşăneni treceau pragul lăcaşului din zona industrială a oraşului, astăzi sfântul se bucură de tot mai mulţi rugători.
"Mulţi oameni au aflat în acești ani că în Botoșani există o bisericuță închinată sfântului nostru şi din ce în ce mai mulţi oameni îi citesc viaţa, opera şi Îl cheama în ajutor, prin Acatistul închinat lui",
preotul Radu Zaiţ
Chiar dacă, într-o Românie tot mai secularizată, în care individualismul capătă valori supreme, omul nou se dezice nu doar de sfinţi, ci şi de Dumnezeu, românii mai păstrează încă nealterată credinţa, iar botoşănenii dau semne că se întorc din ce în ce mai mult către biserică.
"Omul modern nu are nevoie de sfinţi, dacă nu îi cunoaşte. Aşa zisa cultură a vizibilului imediat, acolo unde nu exişti dacă nu te vede cineva, a transformat oarecum relaţia omului cu aproapele său şi implicit cu sfinţii. Dar sfinţii sunt smeriţi şi nu vor să fie văzută lucrarea lor, ca o manifestare a mândriei. Şi atunci ce facem? Îi lăsăm pe ei să se descopere în viaţa noastră iar noi, prin fapte, devenim lumina prezenţei lor în lume. Spune Domnul Iisus Hristos: "Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, ca văzând faptele voastre cele bune să Îl slăvească pe Tatăl vostru cel din ceruri" Matei 5,16",
preotul Radu Zaiţ
Oamenii din nord, care mai trăiesc şi astăzi în locul în care s-a născut Sfântul, povestesc cum, înainte de a pleca spre călugărie, Iluţă din Crăiniceni (Iliuţă era numele de botez) le-a spus rudelor: "Lasă, moş Gheorghe, o să am grijă şi o să mă rog pentru toată lumea".
Părintele Radu Zaiţ, care păstoreşte de ani buni bisericuţa din orașul Botoşani, crede că viaţa Sfântului Ioan Iacob este un exemplu pentru fiecare creştin, dar mai ales pentru botoşăneni.
"Cred cu tărie că sfinţii vor judeca lumea prin faptele lor. Vom fi întrebaţi şi ni se va spune: Şi ei au fost oameni ca şi voi, şi ei au avut ispite, dar le-au trecut, şi ei au avut greutăţi şi necazuri, dar nu s-au plâns. Voi de ce nu aţi reuşit? Atunci sper că Sfântul Ioan Iacob va interveni pentru noi şi va spune: Doamne, nu fi aspru cu ei că sunt de-ai mei, au fost vecini cu mine",
părintele Radu Constantin Zaiţ, parohul Bisericii "Sfântul Ioan Iacob" din Botoşani
Parohia "Sf. Ioan Iacob" şi Biserica, ce poartă acelaşi hram (cu zi de pomenire la 5 august) a funcţionat mai întâi ca o capelă în care se oficiau doar slujbele de pomenire a morţilor. În anul 1922, veteranii de război au donat un hectar de teren şi au înfiinţat aici un cimitir. În anul 1927 se construieşte în cimitir o biserică de lemn de dimensiuni reduse destinată slujbelor de parastase şi de înmormântare.
Având hramul iniţial Ziua Crucii, actuala Biserică a suferit unele modificări întrucât dimensiunile reduse nu puteau primi credincioşi care începeau să vină la sfintele slujbe din ce în ce mai mulţi. În anul 1998 un credincios din zonă, astăzi înmormântat în cimitirul parohial, Gheorghe Scarlat, cu cheltuială proprie şi ajutor de la alţi câţiva creştini din zonă, reconstruieşte capela dându-i dimensiuni mai mari. În acelaşi an, zona este declarată de către Protopopiatul Botoşani parohie cu hramul "Ziua Crucii" (14 septembrie). În anul 1999, luna ianuarie vine prin transfer preotul Ioan Iordache care până în septembrie acelaşi an, împreună cu noii credincioşi finalizează lucrările de restaurare şi pictura interioară a Bisericii. Pictorii au fost Pr. Marian Petrovici şi Iuliana Frânţescu. De asemenea tot atunci s-a realizat şi clopotniţa din lemn, care se află la intrarea în cimitir.
Pe 23 iulie 2000 are loc slujba de târnosire a Sfântului Locaş de către Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, însoţit de PC Protopop Lucian Leonte şi de un ales sobor de preoţi şi diaconi.
Din data de 1 august 2010, este numit paroh preotul Radu Constantin Zaiţ. În 2016, biserica a fost sfinţită în prezenţa Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
INCENDIU în trafic: Șoferul a oprit în poarta Stației de Pompieri
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Balul Bobocilor, supravegheat de polițiști și jandarmi: Controale prin cluburi și discoteci
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Anunț Nova ApaServ: Mai multe localități din județ rămân fără apă din cauza unei avarii majore
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Botoșănean reținut de polițiști după o „petrecere” în apartament
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024