Poate cea mai celebră pensiune din județul Botoșani face obiectul unui proces deschis la Judecătoria Botoșani. O parte din curtea Cabanei Stejarul este disputat de două firme după întâmplări de-a dreptul incredibile. Ambele firme au cumpărat același teren, de la același proprietar și, pe deasupra, au și reușit să-l intabuleze.
9 ianuarie 2013 – Botoşăneanul face public la „Ştirea Zilei” că una dintre cele mai vechi pensiuni turistice din judeţ, Cabana Stejarul, a fost scoasă la vânzare de proprietar, Consumcoop Botoşani. Preţul cerut era de 1 milion de lei.
30 decembrie 2013 – Un birou notarial din Botoşani emite actul care consfinţeşte tranzacţia. SC Trans Expres SRL, firmă controlată de Corina şi Viorel Dănuţa, cumpără Cabana Stejarul. Preţul nu este făcut public, se vorbeşte însă de o sumă sub cea solicitată de Consumcoop.
19 octombrie 2015 – SC Trans Expres SRL dă în judecată SC Impex Dona SRL şi cheamă în garanţie Societatea Cooperatistă de Consum Botoşani pentru un litigiu referitor tocmai la Cabana Stejarul. Procesul a fost deschis după ce s-a constatat că, în urma tranzacţiei efectuate în urmă cu doi ani, o parte din imobilul care a făcut obiectul vânzării-cumpărării, are de fapt alt proprietar. Mai pe româneşte, Consumcoop ar fi vândut şi ceea ce nu îi aparţinea.
În spatele pensiunii propriu-zise funcţionează de mai mulţi ani Carmangeria Stejarul, administrată de SC Impex Dona SRL. Această firmă a achiziţionat de la Consumcoop, în perioada 2000 - 2005, o suprafaţă cumulată de peste 2.000 metri pătraţi de teren din care pe undeva spre 900 mp funcţionează laboratorul şi anexele.
La rândul său, SC Trans Expres SRL, a achiziţionat tot de la Consumcoop 2.500 mp de teren, cabana propriu-zisă cu o suprafaţă construită de aproape 1.100 mp, magazie şi terasă.
Ei bine, o suprafaţă care în acte are 260 mp, iar la măsurători a ieşit de 286 mp pare să fi făcut obiectul ambelor tranzacţii ale Consumcoop. Fiindcă altfel nu se poate explica faptul că Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) a descoperit o „suprapunere reală” a terenurilor, în sensul că atât SC Impex Dona SRL, cât şi SC Trans Expres SRL au titlu de proprietate pe aceeaşi suprafaţă de 260 mp. Terenul cu doi proprietari se află în spatele cabanei şi pe el este construită o anexă a carmangeriei, fiind amenajată totodată o curte. Fără acest teren angajaţii SC Impex Dona SRL nu ar putea ajunge la carmangerie, iar cei ai SC Trans Expres SRL nu ar avea acces la magazia din spatele cabanei.
„Acolo s-a vândut şi după ce s-a vândut s-a observat că pe o suprafaţă de vreo 200 metri pătraţi apare o suprapunere. Aici întrebările sunt mai multe: cei de la Cadastru ce au făcut? Când au făcut a doua intabulare nu au văzut că se suprapune?”
Gheorghe Vâzdoagă, preşedinte Consumcoop la data vânzării Cabanei Stejarul.
Cum a fost posibil aşa ceva este mai greu de explicat atât timp cât reprezentanţii OCPI Botoşani nu pot oferi relaţii presei deoarece au interdicţie de la conducerea centrală. Iar uluitor este că ambele părţi au obţinut şi intabularea pe aceeaşi bucată de teren. Explicaţia ar sta în faptul că, Societatea Cooperatistă de Consum Botoşani a făcut înscrierea în Cartea Funciară când aceasta funcţiona în cadrul Judecătoriei, actualul OCPI încă nu exista, iar fostul Oficiu de Cadastru Geodezie şi Cartografie nu avea în subordine Cartea Funciară. Actualul Oficiu de Cadastru a preluat ulterior Cartea Funciară, însă înregistrarea tuturor actelor în sistemul electronic s-a finalizat abia anul trecut. Astfel, în 2015, când s-a terminat operaţiunea şi în baza electronică de date au fost introduse atât suprafeţele cumpărate la „Stejarul” de SC Impex Dona SRL, cât şi cea achiziţionată de SC Trans Expres SRL, s-a descoperit că există o suprapunere. În consecinţă, pe data de 6 mai, OCPI Botoşani a notat suprapunerea în dreptul ambilor proprietari.
Preşedintele Consumcoop de la data tranzacţiei susţine că la mijloc este o… eroare.
„Este o eroare materială. Este o suprafaţă intabulată şi de unii, şi de alţii, dar este o eroare materială. Eu ştiu exact ce este acolo, e vorba de un teren, n-are treabă cabana. Eu le-am spus să se înţeleagă pe cale amiabilă, dar amândoi au avut orgoliile lor şi până la urmă s-a ajuns la un litigiu. Va fi un expert care va spune: de aici până aici”.
Neoficial se discută şi despre o implicare a Primăriei Mihai Eminescu, instituţie care la un moment dat ar fi vândut sau emis titluri de proprietate în zonă, pe un teren care se fapt nu îi aparţinea, deşi se află pe teritoriul comunei.
În toamna anului precedent, SC Trans Expres SRL a încercat prin intermediul cabinetului executorului judecătoresc Sânziana Secrieru să intre în posesia suprafeţei care face obiectul litigiului, însă acţiunea nu a avut sorţi de izbândă, astfel încât în luna octombrie s-a deschis un proces la Judecătoria Botoşani.
Reprezentanţii celor două părţi s-au întâlnit chiar şi cu conducerea OCPI Botoşani, care de asemenea le-a recomandat să cadă la o înţelegere, lucru care însă nu s-a întâmplat, astfel încât magistraţii, probabil în urma unei expertize, vor decide cui revin cei 260 mp din curtea cabanei.
CITEȘTE ȘI:
Ponta întâlnire privată cu primarii şi capii USL la Stejarul - VIDEO
Companiile de furnizare ale Grupului PPC în România fuzionează
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Escrocii sparg conturile de WhatsApp: „Schema 1.800” este noua înșelătorie care face ravagii
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Avocat din Botoșani plătit cu peste 90.000 de euro de Consiliul Județean Suceava
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile