Ceea ce s-a întâmplat la Gala de decernare a Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu în anul de grație 2018, încă are ecou la Botoșani. Și nu unul neapărat pozitiv.
La ședința Consiliului Local de astăzi, adică finanțatorul de bază al evenimentului menționat, doi au fost consilierii care au reamintit rușinea petrecută pe scena Casei de Cultură a Tineretului.
Primul a fost Eugen Țurcanu care a criticat turnura care a luat-o seria de manifestări dedicate poetului Mihai Eminescu, în fiecare an, cu aproximativ aceiași actori.
”Sunt de acord că acest premiu de poezie este un lucru benefic orașului. Sunt de acord că am intrat într-o monotonie în care, în ultimii ani din ce în ce mai puțini oameni de marcă din cultură mai veneau la Botoșani. Sunt de acord și cu teoria enunțată de un amic că tot acest scandal public iscat a făcut premiul interesant din nou. Sunt de acord că poezia este o formă de protest și în general prin cultură îți exprimi nemulțumirile cu privire la viață sau frustrările”,
Eugen Țurcanu, consilier local PNL
În opinia sa, poate ar fi fost nimerită o poezie despre încălcarea sistemului legislativ din România sau despre plecarea specialiștilor din țară. Însă ceea ce s-a petrecut la Botoșani a părut mai degrabă o reglare de conturi între scriitori.
Mai mult, Eugen Țurcanu a spus lucrurilor pe nume și în privința modului în care privesc persoanele premiate Botoșaniul. Și care vin la o gală, denumită prea pompos în condițiile date, îmbrăcați ca pe stradă.
„Și ce am mai remarcat a fost cât de mult erau sub influența unor substanțe halucinogene pentru că s-a ajuns cu a veni la Botoșani să fie sinonim cu a sta praf două zile, să nu mai știi ce e cu tine. Dacă se făcea totul sub egida Ministerului Culturii, vă asigur că erau toți la smoching sau la costum. Nu au dat dovadă de nici un semn de respect, chiar dacă suntem de la Botoșani. Până la urmă au venit să-l omagieze pe Eminescu, mulți au trăit toată viața în urma analizei, studiilor, eseurilor, doctoratelor despre Eminescu. Cred că nu e de bun simț să facă ce au făcut”,
Eugen Țurcanu, consilier local PNL
Mihai Ștefan a fost al doilea.
El susține că a stat în sală în spatele ambasadorului Marii Britanii și i-a crăpat obrazul de rușine.
„Evenimentul din păcate s-a transformat dintr-o manifestare națională într-o șușanea de doi bani. Eu aș propune ca pe viitor să invităm și maneliștii, pentru că ei dacă tot creează astfel de opere de artă, le și pun pe note. Vine Salam, Vijelie, Minune și mai nu știu cine. Mă gândeam că după ce s-au deschis porțile Penitenciarului și au ieșit toți hoții, poate că s-au deschis și porțile ospiciilor la ce s-a întâmplat în seara respectivă”,
Mihai Ștefan, consilier local PNL
Și-a continuat tirada întrebând cum și-au permis organizatorii să înlesnească urcarea pe scenă a fetei cu poezia obscenă și a remarcat că în fiecare an s-a ajuns ca unii să-și împartă premii între ei, în baza deciziilor aceluiași juriu, pe viață, cu aceleași personaje.
Iar în cele din urmă, numai primarul și-a cerut scuze.
„L-am văzut și pe acel tovarăș Călin Vlasie care a venit cu un tupeu cât casa nesimțirii, înfierbântat tot și s-a comportat cum ați văzut. Apoi ne-a mai numit și înapoiați că nu am înțeles nimic din opera acelei distinse doamne care și-a vărsat lăturile aici la Botoșani și nu la Cluj de unde vine. Sau în ograda celor de la Cartea Românească. Și ca tacâmul să fie complet, s-a premiat și o debutantă care a citit dintr-o broșurică ce ne ducea cu gândul la bolile psihiatrice”,
Mihai Ștefan, consilier local PNL
Spre final a intervenit și viceprimarul Cosmin Andrei care a propus modificarea regulamentului de organizare a acestor evenimente din ianuarie, iar din comisia de organizare să facă parte și consilieri locali.
DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL:
Viorel Iliuță: Miza viitorului Parlament este uriașă / Lupta nu s-a încheiat – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
O structură a statului solicită SUSPENDAREA TikTok-ului în România
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024