Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecoproces i-a convocat pe o parte din primarii din județ pentru a vota o hotărâre pentru majorarea tarifului la gunoi.
Este vorba de primarii care sunt cuprinși pe zona IV a județului, unde deșeurile sunt colectate de societatea Urban Serv. Acolo se dorește creșterea tarifului de la 67 la 114 lei pe tona de gunoi colectată.
Creșterea este solicitată urmare a creșterii salariului minim pe economie și a accizei la carburanți. Primarii, cu precădere cei liberali, s-au opus acestei majorări, iar mesajul lor a fost transmis în ședință prin Aneta Gireadă.
„Operatorul a câștigat această licitație cu un preț mic, dar asta este. A venit cu o ofertă mică și trebuie respectată oferta financiară pe tot parcursul contractului. Suntem de acord cu majorarea, dar nu cu dublarea tarifului. Noi, primăriile, ne-am erijat în asociații de proprietari și colectăm bani de la cetățeni. Creșterea să fie justificată”,
Aneta Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu
Primărița de la Mihai Eminescu a declarat că în 2017 taxa de salubrizare a fost de 3,69 de lei de persoană iar deanul trecut s-a majorat la 7,4 lei de persoană. Urmare a acestei creșteri, Primăria Mihai Eminescu a avut facturi de 600.000 de lei anul trecut la salubrizare.
„Nu se poate să mai pun în spatele oamenilor această creștere. O familie cu doi copii plătește 360 de lei pe an la salubrizare și 100 și ceva de lei impozit pe clădiri. Este extraordinar de mult. Sunt oameni la țară care au fost puțin gunoi. Sunt bătrâni cu pensii vai zilele lor și plătesc 50 de lei impozit pe casă și teren și 125 – 200 de lei pe an, gunoiul. Cum pot să-i spun eu omului așa ceva? Nu putem să punem atâtea taxe”,
Aneta Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu
Evident că s-au iscat discuții în contradictoriu, cu nervi pe alocuri și chiar ironii la adresa Urban Serv-ului. Viceprimarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraș le povestea colegilor de la masă cum arată utilajele societății de salubrizare: „Gunoiul de la Urban Serv, veniți să vedeți, îl găsiți de la intrare în Rediu până la Stăuceni”.
Ședința a fost condusă de Liviu Toma, vicepreședintele Consiliului Județean care le-a atras atenția primarilor liberali să se abțină de la comentarii politice.
„Nu sunt discuții politice, sunt discuții îndreptățite deoarece noi, reprezentanții unităților administrativ teritoriale suntem aici ca să apărăm interesele cetățenilor. Atât timp cât noi nu știm ce vom plăti, nu știm ce să spunem cetățenilor. La ora actuală, ce să le spun? Crește sau se păstrează acest tarif? Mă trezesc mâine, poimâine că trebuie să mai dăm ceva. Am ajuns să le punem niște tarife și nu prea știm să le justificăm. Cetățeanul vine la primar, pentru că el spune că la Primărie plătește”,
Florin Bulgaru, primarul comunei Răchiți
Când s-a trecut la vot, s-au înregistrat 12 voturi pentru și 5 împotrivă. Majorarea nu a fost adoptată întrucât trebuie respectate două criterii, respectiv să voteze pentru două treimi dintre participanții care să reprezinte peste 50% din populația județului. În cazul de față nu s-a respectat criteriul privitor la numărul populației.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Anunț Nova ApaServ: Mai multe localități din județ rămân fără apă din cauza unei avarii majore
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Botoșănean reținut de polițiști după o „petrecere” în apartament
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
ACUM la Botoșăneanul TV: Succes german pe buletinele de vot de la Botoșani – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Cum te ajută un laptop 2-în-1 să fii mai productiv la muncă?
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Accident într-o intersecție din Botoșani: Biciclist lovit de o mașină
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024