Fiecare dintre persoane are câte o pasiune pentru ceva anume, fie că vorbim despre partea vestimentară sau alte moduri de cheltuire a banilor. Există și oameni pentru care petrecerea timpului liber înseamnă mai mult decât activitățile binecunoscute și pentru care, investițiile cele mai mari sunt făcute în amintiri…. amintiri create în alte locuri, cu oameni diferiți, culturi diferite, locuri diferite.
Radu Judele a venit de la Iași la Consiliul Județean Botoșani încă de prin 2012. Ocupă funcția de administrator public al județului. An de an însă concediile și le împarte în vizite de câte o săptămână în țări diferite.
Câte state a văzut? - ”Nu le-am numărat, chiar pe bune. Aveam un an, numărasem că am văzut 9 capitale într-un an. Și anul trecut, am fost în vreo șase țări. Nu am stat să le număr”, răspunde.
A fost în Egipt, a fost în Maroc, Dubai, Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii. Și șirul ar putea continua. S-a aflat pe 31 octombrie anul trecut pe aeroportul de unde a decolat avionul rusesc cu o bombă la bord.
”Și Egiptul îmi place și mă simt bine, mă simțeam bine, dar acum în contextul acesta cu bombe și cu teroriști. De fapt, am simțit acum ultima dată că e atmosfera foarte încărcată, nu sunt turiști, ești cam singurel. Noi am aterizat pe Sharm El Sheikh exact când a explodat avionul, după care în două zile s-a golit aeroportul. Anglia a trimis nu știu câte avioane să-și evacueze toți oamenii. Am stat o săptămână, în ultimele două zile era pustiu” - Radu Judele, administrator public CJ Botoșani.
Din fiecare loc pe care l-a vizitat, a împrumutat câte ceva și nu se referă la lucruri materiale. A dat mâna cu localnicii, a pornit singur să descopere locuri care nu erau incluse în traseele turistice, le-a gustat felurile de mâncare, le-a cunoscut familiile. S-a integrat.
”Mi-a plăcut și Coreea de Sud. Peste tot este o altă lume, dacă ai ochi să o vezi, este frumos. Să fii atent la detalii, să încerci să înțelegi oamenii, nu să mergi pe stradă așa superficial, să stai cu ei, să vezi cum gândesc, cum trăiesc. Și în Egipt am fost în casă la un localnic și în Maroc”, - Radu Judele, administrator public CJ Botoșani.
Radu Judele este deținătorul unui brevet, nivel șase de scafandru profesionist – Master Scuba Diver. Iar una dintre pasiunile sale este scufundatul. S-a îndrăgostit de lumea necunoscută din adâncuri și la care au acces atât de puțini oameni.
”Dacă vrei să îți iei brevet, două week-end-uri la mare. Nici nu trebuie să știi să înoți, nu ai treabă cu înotatul. Trebuie să știi să dai din picioare. Cum funcționează? Ai pe tine o vestă de care este atașată butelia, cu dublu strat. Am două butoane, cu unul umflu, cu celălalt dezumflu. Când vreau să mă scufund bag puțin aer și apoi mă opresc, ca să pot sta la același nivel. Chestia asta te bagă la fund, te scoate, iar prin buzunarele ei e o grămadă de plumb. Nu te poți scufunda. Marea Roșie este foarte sărată, ca la noi la Sovata, dacă vrei să te îneci în lacul acela nu poți, te scoate înapoi. Și așa și aici” – Radu Judele, administrator public CJ Botoșani.
Povestește înflăcărat că senzația din adâncuri este incomparabilă. Ți se derulează în fața ochilor kilometri întregi de viață sub apă, printre munți de corali și tot felul de pești sau vietăți marine. Iar senzația…
”Nu pot să o compar cu nimic. Ce te poate încurca, este că dacă ești claustrofob. Am văzut foarte mulți, intră în apă și se sufocă, au impresia că le cade marea în cap, nu se simt bine, se agită. Atunci, renunță. Sau mai bine zis trebuie să renunți, nu ai timp să înveți tehnica pentru că ți-e frică. Scafandrul solitar nu există pe zona de agrement. Trebuie să intri minimum doi, de pe uscat ne cuplăm câte doi, ca să avem grijă unul de altul” - Radu Judele, administrator public CJ Botoșani.
Ultimele locuri în care a făcut scufundări au fost în Egipt. Iar tematica vacanței a fost: epavele. A văzut tot felul de nave scufundate pe fundul mării, fiecare cu povestea ei. I-a rămas în memorie un vas care venea de la Mecca, cu 2.000 de pelerini. Cu toții au fost înghițiți de lumea pe care el o iubește. Sau epava Thistlegorm care a fost încărcată cu tot felul de echipamente.
”Erau mașini, avioane, aripi de avioane, camioane, motociclete, puști, avea și un o locomotivă cu două vagoane pe el. S-a scufundat într-o noapte din cauza unui avion rusesc, care a plecat din Cipru cred, a venit peste Marea Roșie, l-a găsit, l-a lovit cu o torpilă în mijloc, a căzut în fundul mării și când a căzut s-a închis la locul. Iar vaporul este intact pe fundul mării cu o gaură în mijloc” - Radu Judele, administrator public CJ Botoșani.
La bătrânețe visează să se retragă într-una din țările la care revine mereu, ca la o primă iubire. Unde e cald atât afară cât și în sufletele oamenilor.
STATELE UNITE ALE AMERICII:
MAROC:
DUBAI:
PREZENȚA la vot în Botoșani: Sătenii sunt cei mai harnici votanți
Diana Arici
Nov 24, 2024
ANUNŢ Primăria Botoşani referitor la noile locaţii ale secţiilor de votare
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Cutremur în ziua votului: Sfaturile pompierilor botoșăneni
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Aproape 3.000 de botoșăneni au votat deja la prima oră a dimineții
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024