„Pietrenii susţin poliţiştii, nu infractorii”
Grup de susţinere pentru poliţistul Cezar Filip, ofiţerul cu o carieră controversată care a împărţit ţara în două. Cazul fostului şef al Poliţiei Piatra Neamţ, a stârnit un val de comentarii după apariţia filmării în care este surprins lovind o minoră în sediul instituţiei.
După avalanşa de opinii pro, dar mai ales contra, pe facebook s-a creat o campanie intitulată
„Pietrenii susţin poliţiştii, nu infractorii”. Localnicii au fost astfel chemaţi vineri, 21 martie, la ora 17, la un miting la Turnul lui Ştefan cel Mare pentru a cere repunerea în funcţie a poliţistului.
„E momentul ca noi, pietrenii să ne implicăm în siguranţa urbei, şi să susţinem repunerea în funcţie a comisarului şef Cezar FILIP, demis pentru că şi-a permis să lovească o adolescentă <inocentă> , a cărei singură (?!) vină este că a participat la sute de tâlhării, şi a fost complice în două cazuri de omor. ...Între echipa comisarului FILIP şi gaşca lui Orlando, voi ce alegeţi ?! PS. La întâlnire se va semna o petiţie adresată Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne şi Instituţiei Avocatul Poporului”, se arată în
mesajul care a circulat pe
facebook.
Bătut în scara blocului
Până la scena din sediul poliţiei petrecută pe 8 martie, cariera comisarului Filip în Poliţie a fost presărată cu tot felul de incidente. De loc din Botoşani, ofiţerul a ajuns să lucreze la Neamţ în 1996, după absolvirea Academiei de Poliţie.
În primii cinci ani a lucrat la Biroul, respectiv Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Neamţ. Pe 10 decembrie 2002, perioadă în care era ofiţer în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, Cezar Filip a fost acostat de doi indivizi care îl aşteptau în scara blocului unde locuia, şi l-au lovit cu o bâtă în cap. S-a vorbit atunci, pe surse, că poliţistul a fost victima unei răzbunări a fraţilor Mararu, cercetaţi într-un dosar privind înmatriculări ilegale de autoturisme de lux.
”Şefi din Poliţie, plătiţi de interlopi cu limuzine şi excursii de lux”.
Agresorii nu fost prinşi niciodată, dar în anul 2006, Judecătoria Piatra Neamţ i-a condamnat pe Gheorghiţă şi pe Bogdan Mararu la 5, respectiv 2 ani de închisoare cu executare pentru că, împreună cu alte trei persoane, au reuşit să vămuiască, la tarife mai mici decât cele normale, opt autoturisme de lux în anii 2001-2002. Fraţii Mararu au făcut însă apel şi au scăpat doar cu suspendare.
Ajuns şef al Poliţiei Piatra Neamţ (2011), ofiţerul a trebuit să facă faţă unor acuze grave. Pentru că era vizat direct, Cezar Filip a dat în judecată cotidianul Naţional care publicase în 2012 articolul intitulat „
Şefi din Poliţie, plătiţi de interlopi cu limuzine şi excursii de lux”. Prima instanţă (Judecătoria Sectorului 1) a dispus ca ofiţerul să primească 10.000 de lei cu titlu de daune morale, deşi acesta ceruse 250.000 de lei vechi.
[[galerie-foto]]