Vorona, în judeţul Botoşani, a avut în trecut o renumită şcoală de oină.
De aproape 10 ani, Federaţia Română de Oină încearcă să reînvie sportul naţional al românilor, uitat şi aproape dispărut după 1990. Abia în ultimii 5 ani au fost făcute însă progrese notabile.
Momentul de cotitură al oinei în România a fost anul 2014. Deşi toată lumea învăţase la şcoală că oina este sportul naţional al românilor, nu exista niciun document oficial care să confirme acest statut. Abia în 2014, la iniţiativa Federaţiei Române de Oină, acest sport a fost declarat sport naţional în România. Odată cu acest act de recunoaştere a fost dată şi o lege, 96/2014, prin care se instituia programul naţional „Redescoperă oina“, scrie Adevărul. Prin intermediul acestui program, instituţiile publice puteau să sprijine echipele de oină. Imediat a fost încheiat şi un parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale prin care să fie organizate echipe şcolare şi campionate şcolare. Efectul a fost imediat, spun oficialii federaţiei.
Au fost alese şi metode de promovare inedite. Practicarea oinei a fost diversificată. A fost aleasă varianta de oină în sală, dar şi oina pe plajă. Oina în sală presupune un număr mai mic de jucători dar şi meciuri mai scurte, mai atractive pentru copii. Profesorii care doresc învaţă acum oina în centre universitare la Cluj, Constanţa sau Craiova.
Un sport rural Baza acestui sport rămân copiii de la ţară. Cele mai puternice centre sunt în mediul rural. Gherăieştiul şi Curcani sunt două comune cu cele mai puternice centre de juniori.
Vorona, în judeţul Botoşani, acolo unde în acest weekend a avut loc ultima ediţie a campionatului naţional dedicat juniorilor, a avut la rândul său o renumită şcoală de oină.
Oina se practică în mod clasic pe un teren cu iarbă de formă dreptunghiulară. Fiecare echipă are 11 jucători. Echipa care începe se află ”la bătaie”. Adică un jucător care ţine un baston trebuie să lovească mingea şi să o trimită cât poate de departe. După ce a lovit mingea, jucătorul cu bastonul fuge pe nişte culoare dus-întors. În tot acest timp, jucătorii adverşi, după ce au recuperat mingea, încearcă să-l nimerească pentru a-l elimina. Echipa care reuşeşte să-şi lovească adversarul cu mingea primeşte două puncte. Sunt şi alte metode de a puncta.
În weekendul care tocmai s-a încheiat, la Vorona s-a desfășurat Campionatul Național de Oină în Sală pentru Juniori II și III.
Clasamentul final al Campionatului Național de Oină în Sală pentru Juniori II – Vorona:
Locul 1 - Biruința Gherăești 15p
Locul 2 - CS Hoina Craiova 15p
Locul 3 - CSM Progresul Băilești 14p
Locul 4 - Stejarul Pârcovaci 12p
Locul 5 - Spicu Horia 10p
Locul 6 - Brigada Gherăești 9p
Locul 7 - Cronos Bârlad 9p
Clasamentul final al Campionatului Național de Oină în sală pentru Juniori III - Vorona 2019:
Locul 1 - CS Hoina Craiova - 14p
Locul 2 - Brigada Gherăești - 12p
Locul 3 - Cronos Bârlad - 11p
Locul 4 - Biruința Gherăești - 11p
Locul 5 - Spicu Horia - 7p
Locul 6 - CS Crasna - 5p
(Foto: Facebook/Federația Română de Oină)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Încă un primar decedat astăzi, mesaj din partea senatorului Doina Federovici
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Bodyguardul din Botoșani care îl apără pe Călin Georgescu și-a BĂTUT propriul tată
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Un botoșănean aruncă în general un kilogram de gunoi pe zi
Ramona Lupu
Jan 09, 2025
Elisabeta Lipă a revenit pe o funcție de președinte: Nu se pune problema de incompatibilitate
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Donează pentru Laura, o fetiță care luptă să trăiască: Mai avem încă un an de urmat acest tratament
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile