Guvernul a demarat Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii. Primele beneficiare sunt autorităţile locale din Botoşani şi Suceava. „Am reuşit să pornim cel mai amplu program de investiţii derulat de Guvernul României în ultimii 20 ani”, a anunţat Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale, după şedinta Executivului de joi.
100 milioane de euro pentru Botoşani şi Suceava
Conform
HotNews.ro, în acest sens, a fost adoptată o Hotărâre de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru finanţarea cu 100 milioane de euro a modernizării a circa 300 de kilometri de drumuri din judeţele menţionate. Investiţiile sunt incluse în subprogramul privind modernizarea a 10.000 km de drumuri judeţene şi de interes local. Programul se referă la investiţii în infrastructura de interes local în valoare de 4 miliarde de euro pe componentele gestionate de Ministerul Dezvoltării şi de aproape un miliard de euro pe cele gestionate de Ministerul Mediului.
„Sunt judeţele care au reuşit să trimită cel mai repede documentaţiile”
Udrea a precizat că cei 10.000 de km la nivel naţional se împart în 20 de pachete, fiecare vizând câte doua judeţe. Primul pachet aprobat este destinat judeţelor Botoşani şi Suceava. Acestea au fost selectate pentru că au fost cele mai rapide, după cum susţine ministrul, iar licitaţia aferentă va fi demarată săptămâna viitoare, după publicarea în Monitorul Oficial a actului normativ menţionat.
„Sunt judeţele care au reuşit să trimită cel mai repede documentaţiile şi cel mai bine întocmite în aşa fel încât ele au parcurs toate procedurile necesare. Au fost finalizate evaluările în Consiliul Tehnico-Economic al ministerului şi în Consiliul Interministerial pentru Proiectele de Investiţii care depăşesc 20 de milioane de lei. Urmează ca şi celelalte pachete combinate de câte două judeţe să fie aprobate pe aceleaşi proceduri”, a afirmat
ministrul Dezvoltării.
Lucrările încep în mandatul PDL şi se plătesc în viitoarea legislatură
Potrivit HG, vor fi reabilitate DJ Câmpulung Moldovenesc-Stulpicani, DJ Suceava-Liteni-Dolhasca,
DJ Botoşani-Curteşti-Cristeşti, DJ Iaşi-Flămânzi şi vor fi modernizate străzile municipiului Rădăuţi şi oraşului Liteni. Deşi programul se va desfăşura în perioada 2011-2015,
plăţile către constructori vor fi făcute abia din 2013. Până atunci, executantul va trebui să asigure din surse proprii costul lucrărilor. Finanţarea proiectelor se asigură din sume alocate anual, cu aceasta destinaţie din fonduri externe rambursabile şi nerambursabile, de la bugetul de stat, de la bugetele ministerelor de resort, precum şi din alte surse legal constituite. Constructorii vor contracta lucrările şi le vor începe din fonduri proprii sau din împrumuturi bancare garantate de stat. Începând din 2013, autoritatea contractantă va începe să achite contravaloarea acestor lucrări pe măsură ce sunt finalizate.