Toţi provin din familii modeste.
O elevă de la şcoala gimnazială din Flămânzi, judeţul Botoşani a reuşit să obţină un 10 curat la Capacitate. Totodată alţi doi şcolari din Flămânzi au înregistrat medii de peste 9.90. Flămânziul este o localitate ruralizată din judeţul Botoşani. Deşi este oraş din anul 2007, oamenii trăiesc încă exact ca la ţară. Cu toate acestea în domeniul educaţiei, în acest loc cunoscut mai ales datorită răscoalei ţărăneşti de la 1907, se înregistrează performanţe deosebite.
Şcoala gimnazială ”Ion Bojoi” din Flămânzi, acolo unde învaţă peste 600 de copii din satele învecinate, are deja o tradiţie aparte în privinţa rezultatelor obţinute la Capacitate. De altfel şcoala, care este poreclită, ”academia” pe meleaguri botoşănene se află într-un top 25 al perfomanţei şcolare la nivelul judeţului Botoşani. În acest an trei elevi de la şcoala flămânzeană au reuşit din nou să uimească la Evaluarea Naţională. Deşi provin din familii modeste, cu părinţi casnici, agricultori sau simplii muncitori, aceştia au reuşit să obţină medii de 10 sau peste 9,90 la Capacitate.
Performerul absolut al şcolii din Flămânzi este Alexandra Lupu. A reuşit să obţină zece pe linie la Capacitate, devansând elevi ai şcolilor cu renume din municipiul Botoşani. Provine dintr-o familie modestă, cu mama profesor de religie şi tatăl muncitor la un firmă de cablu tv din localitate. Alexandra nu a făcut nicio oră de pregătire şi spune că indiferent unde înveţi şi unde trăieşti, prin muncă şi perseverenţă se pot obţine rezultate deosebite la orice examen.
”Trebuie pur şi simplu să înveţi. Să fii atent la ore, să-şi faci temele, să-ţi pregăteşti lecţiile. Nu este nevoie de pregătire specială. Cu muncă şi seriozitate reuşeşti oriunde. Nu contează că am învăţat la Flămânzi. Materia este aceeaşi, în orice şcoală. Din contră aici şi profesorii şi elevii sunt foarte dedicaţi. Totul se face din pasiune. De la învăţători şi apoi de la profesori învăţăm aceeaşi lecţie. Şi anume: muncind, reuşeşti. Trebuie să înveţi pentru a fi mai bun, pentru a te autodepăşi. Nu primeşti nimic, stând degeaba. ”, spune Alexandra Lupu.
Flămânzeanca se va înscrie la Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu” şi spune că vrea să urmeze o carieră în domeniul IT.
Pe lângă Alexandra Lupu, în topul judeţean se mai află doi elevi ai Şcolii Ion Bojoi. Este în primul rând vorba despre Teodora Prodan. Provine dintr-o familie modestă, cu tatăl apicultori şi mama casnică. Cu toate acestea a reuşit să obţină nota 10 la limba şi literatura română şi 9.90 la matematică. Prin acest rezultat dar şi prin mediile obţinute în anii de studiu, este unul dintre cei mai buni elevi ai judeţului Botoşani. Învaţă din iubire pentru părinţii dar şi pentru a se realiza.
” Am muncit mult pentru că vreau să-mi fac părinţii mândrii şi să mă realizez. Întotdeauna mi-au spus să muncesc şi să învăţ. Şi părinţii şi profesorii. Ne-au spus că altă şansă nu există. Când mi-am văzut mama plângând de bucurie la vederea rezultatului am ştiu că merg pe drumul cel bun.”, spune Teodora.
Un rezultat deosebit a obţinut şi Ionuţ Guzu, un copil a cărui părinţi muncesc din greu. La matematică a obţinut 10 curat iar la română nota 9. Vrea să muncească în România pentru a-şi ridica ţara.
”Eu cred că dacă munceşti te poţi realiza oriunde. Eu vreau să stau în România, după ce termin o facultate. Este ţara mea şi vreau să o ajut să se ridice aşa cum pot eu. Prin munca mea”, spune Ionuţ. De altfel Ionuţ Guzu îşi doreşte să urmeze un profil de mate-info la Colegiul Naţional ”AT Laurian” un liceu de elită al Botoşaniului şi mai apoi să devină inginer IT.
Conducerea şcolii spune că este şi o ambiţie a părinţilor mai ales de la ţară de a-i determina pe copiii să înveţe.
”Se implică mult, fiindcă ei vor ca, copiii lor să fie mai mult decât sunt ei. Este recunoscut faptul că flămânzenii sunt foarte ambiţioşi, mai ales când este vorba de copiilor lor.„, spune Rodica Abăcioaei, director al Şcolii Ion Bojoi.
De altfel, mama elevei care a luat 10 pe linie, spune că aportul părinţilor este esenţial pentru obţinerea performanţei.
”Părinţii au cel mai important rol.Dacă nu sunt susţinuţi de părinţi, copiii au puţine şanse de a reuşi. Părintele are datoria de a-şi susţine copilul în tot ceea ce face. Ne dorim ce-i mai bine pentru ei şi trebuie să facem tot putem şi nu putem pentru a-i ajuta”, precizează Olga Lupu, mama Alexandrei.
Totodată Şcoala ”Ion Bojoi” din Flămânzi se poate lăuda cu faptul că 95% dintre elevii săi a luat peste 5 la Capacitate. De altfel directorul şcolii spune că la şcoala din Flămânzi s-au format numeroşi intelectuali şi specialişti din România şi străinătate.
”Suntem mândri fiindcă avem în toată ţara tineri de toată isprava,formaţi în această şcoală. Sunt medici, avocaţi, profesori universitari. Sunt care deţin funcţii importante chiar şi în străinătate. Este o tradiţie a performanţei aici şi totul se face din pasiune şi cu mare simţ de răspundere, de la învăţători şi până la profesori.”, spune Rodica Abăcioaei. Totodată în judeţul Botoşani opt elevi au reuşit performanţa de a obţine 10 pe linie la Capacitate. (Sursa: Adevărul)
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Punct de cotitură: Forța Dreptei a avut un rol major în protejarea democrației – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Două OFERTE pentru Grădina de Vară a Teatrului Eminescu - IATĂ cum va arăta după modernizare
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Doina Federovici: Investiții semnificative în cultura botoșăneană
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
O nouă bancnotă va fi lansată pe 1 decembrie: CUM va arăta
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024