De doi ani, aproximativ 600 de copii de la un liceu din Botoşani, sunt păcăliţi că vor primi o masă caldă zilnic.
Liceul Plopenii mari, din comuna Ungureni, judeţul Botoşani a fost inclus într-un program-pilot, alături de alte 50 de şcoli cu personalitate juridică din România. Autorităţile locale se chinuie din 2016, fără succes, să implementeze acest proiect.
Din anul 2016, în jur de 50 de şcoli din România au fost incluse într-un program pilot monitorizat de Ministerul Educaţiei. Astfel, elevii din zonele defavorizate, cu abandon şcolar ridicat şi nivel de trai scăzut, ar fi trebuit să primească în fiecare zi, la prânz, o masă caldă în valoare de aproximativ 7 lei, de copil. Liceul Tehnologic din satul Plopenii Mari, comuna Ungureni, judeţul Botoşani, o şcoală cu peste 600 de elevi, a fost inclus în acest proiect pilot, mai ales fiindcă majoritatea elevilor sunt din familii nevoiaşe.
Din 2016 până în prezent, copiii, de la nivel preşcolar până la cel liceal, au aşteptat în zadar masa caldă promisă de Guvern. Autorităţile locale spun că au încercat să facă tot posibilul, dar nu au reuşit din cauza publicării tardive a normelor de aplicare, dar şi a hăţişurilor birocratice. Proiectul pilot ar fi trebuit implementat încă din anul şcolar 2016-2017. Autorităţile locale trebuiau să aştepte normele de aplicare ale ordonanţei de urgenţă prin care se dădea undă verde proiectului, iar mai apoi să organizeze licitaţia pentru desemnarea unei firme de catering care să furnizeze hrana caldă elevilor de la Plopenii Mari. Normele de aplicare au venit târziu, iar mai apoi licitaţia s-a împotmolit în contestaţii.
„Firma care a făcut contestaţie a pierdut, dar au mai rămas două săptămâni până la finalul anului şcolar, şi firma nu a mai avut timp să furnizeze hrana“, spune Ilie Ivanache, edilul din Ungureni pentru ziarul Adevărul
În anul şcolar 2017-2018 scenariul s-a reluat.
„Ordonanţa de urgenţă s-a dat abia în decembrie 2017. Iar normele de aplicare au sosit abia acum o săptămână. Noi am demarat rapid să beneficieze copii măcar o lună-două până la finalul anului şcolar. Sperăm să decurgă bine, să nu avem probleme cu contestaţiile. Până acum nu am reuşit să-l mai implementăm“, mai spune Ilie Ivanache.
„Având în vedere că majoritatea copiilor vin din familii cu venituri mici, aveam nevoie ca de aer de acest program. Ar fi trebuit implementat cât mai repede. Unii nu au posibilităţi nici acasă să le ofere ce are nevoie un copil. Majoritatea părinţilor lucrează în agricultură“, spune Alexandru Dascălu, directorul Liceului din Plopenii Mari.
Nici în judeţul Galaţi proiectul nu s-a desfăşurat în condiţii prea bune. Cei 300 de elevi de la şcoala din Frumuşiţa primesc de doi ani sandvişuri reci în loc de o masă caldă.
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Bărbat prins sub „aburii alcoolului” după un control în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
De la 17 grade la lapoviță și ninsoare: Ce ne așteaptă săptămâna viitoare
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Pericol pe șosele: Șofer prins mort de beat la volan
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024