Talentatul compozitor spaniol Enrique Granados, cel care a inființat Academia de Muzică din Barcelona, a dus o intensă viață componistică și interpretativă, a compus mult pentru pian, folosind tehnica descriptivă și elemente iberice pregnante, afirma că „Ne ridicăm mereu, ca să uităm puterea lutului. Oare nu acesta e rostul artei?”
Fideli acestei idei, elevii şi cadrele didactice de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani şi de la liceul IES Princesa Galiana din Toledo, Spania, au participat, în perioada 06-10 martie 2023, la ultima mobilitate a elevilor români din cadrul proiectului Erasmus+, “Working in/with a school orchestra” 2020-1-ES01-KA229-082806_2 ”, proiect de parteneriat strategic care constă în schimbul de bune practici și colaborare, concentrându-se pe munca în jurul orchestrei școlii, pregătirea și desfășurarea diferitelor spectacole muzicale, o activitate care pentru ambele licee este un spațiu ideal pentru munca în echipă.
Echipa de proiect de la Liceul de Artă a fost formată din trei cadre didactice: profesor învăţământ primar - Geanina-Loredana Pantea, profesor Teorie muzicală – Oana-Maria Vasilache şi Director adjunct, profesor Ionuţ Manta, şi 12 elevi: Cristiana Ancuța şi Cristiana- Ioana Podaru (vioară), Cătălina Georgiana Dumitriu şi Diana Mic (flaut), Noa Livanu (violoncel), Alexandra Marițencu şi Diana- Maria Nițișor (pian), Andrei Pițu (chitară), Bogdan- David Palade şi Ioan Rotărescu (trompetă), Alexandru- Iulian Damian şi Denis- Iulian Pînzaru (clarinet).
Cele 5 zile petrecute în Spania au contribuit la atingerea tuturor obiectivelor propuse iniţial, prin activităţi diverse, la începutul celor aproape trei ani de desfăşurare a proiectului.
În prima zi, a avut loc o întâlnire cu profesorii şi elevii de la IES Princesa Galiana, participarea la o sesiune de înregistrare la Liceul Alfonso X şi o plimbare în jurul centrului istoric din Toledo, cu profesori şi elevi spanioli şi polonezi, întrucât, în această perioadă, se desfăşoară un al doilea Erasmus la liceul spaniol.
A doua zi s-a desfăşurat sub semnul Artei, cu o repetiție cu elevii spanioli, o vizită culturală la Muzeul El Greco şi audiția muzicală de la Conservatorul Jacinto Guerrero.
Au urmat provocările din ziua a treia, repetiţia cu orchestra mixtă, formată din elevi români şi spanioli, corul IES Princesa Galiana, o vizită la Colegio Publico Angel de Alcazar şi un Concert de muzica flamenco la IES Princesa Galiana, Diego Mejías (voce) şi Juan Ignacio González (chitară).
Pentru că, într-adevăr, rostul Artei este de a ne îndemna să tindem către perfecţiunea interioară, elevii Liceului de Artă împreună cu elevii Liceului IES Princesa Galiana, Toledo, au susținut un concert caritabil, în semn de solidaritate cu persoanele afectate de cutremurele din Siria și Turcia.
Concertul orchestrei mixte formate din elevi ai Liceului de Artă "Ștefan Luchian" Botoșani şi ai IES Pricesa Galiana Toledo, la Teatro de Rojas, a constituit punctul culminant al acestei mobilităţi.
În deschiderea concertului, elevii români au susținut un recital instrumental, în cadrul căruia au performat Diana Mic – profesor coordonator Cristina Ivănescu, Cristiana Ancuța – profesor coordonator Cătălin Șobachi, Ionuț Rotărescu - profesor coordonator Ionuţ Manta, Andrei Pițu - profesor coordonator Carmen Cojocariu şi Alexandra Marițencu - profesor coordonator Marina Mihalenco Prisacaru.
În ultima zi a experienţei frumoase alături de artiştii de la Liceul spaniol, artiştii Liceului de Artă "Ștefan Luchian" au fost întâmpinați de reprezentanții Institutului Cultural Român de la Madrid, unde au susținut și un recital instrumental, următoarea activitate a zilei constând în vizita la Ambasada României în Regatul Spaniei.
„Acest schimb de experienţă a fost, pentru noi, o oportunitate deosebită. Am plecat la drum parteneri de proiect şi am ajuns la destinaţie prieteni. Am trăit momente unice, între care amintesc concertul de caritate de la Teatro de Rojas şi întâlnirea de la Ambasada Romaniei, unde a avut loc comemorarea victimelor atentatului de la Madrid, şi la care am întâlnit o româncă supravieţuitoare, a cărei poveste incredibilă a constituit, pentru noi, o lecţie de viaţă. La final de drum, pot spune că, într-adevăr, muzica este o oglindă în care fiecare îşi vede propriile gânduri, mentalităţi, vise şi în care, dacă se priveşte atent, fiecare dintre noi poate reface drumul artistului către mântuirea prin frumos.”,
a sintetizat profesor Oana Vasilache experienţa inedită a proiectului.
Satisfacţia atingerii obiectivelor propuse, varietatea activităților desfășurate pe parcursul celor aproape trei ani de implicare activă în proiect, cunoașterea și aprecierea patrimoniului muzical european şi, nu în ultimul rând, stabilirea unor relaţii de prietenie, au contribuit la succesul unei mobilități Erasmus în care empatia, emoția și pasiunea pentru muzică au trasat conturul unei săptămâni de excepţie şi i-au conferit conţinut şi calitate.
FC Botoșani reia campionatul cu o echipă „grea”: Din păcate nu ne putem alege adversarii – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Leo Grozavu a semnat cu FC Botoșani un contract pe doi ani și jumătate – VIDEO cu primele declarații
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile