Probabil că puțini dintre botoșănenii care populează municipiul știu cine a fost Mugur Călinescu. Și probabil că, dacă nu ar exista cei câțiva care s-au ocupat de slujba de pomenire care a avut loc la 35 de ani de la moartea sa, elevul Călinescu chiar ar fi înghițit de istorie.
Pentru a-i cinsti memoria, Frăția Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruință” – filiala Botoșani, Asociația „Scut botoșănean” și Uniunea „Vatra Noastră Românească” – filiala Botoșani au organizat o slujbă de pomenire pentru eroul anticomunist Mugur Iulian Călinescu.
Serviciul religios a avut loc joi, 13 februarie 2020, ora 16.00, la mormântul eroului, în Cimitirul Pacea din municipiul Botoșani. Acolo unde se odihnește și mama sa, Rodica.
Doi preoți au săvârșit slujba de pomenire, Petru Chirvase, de la Biserica ”Sfântul Vasile cel Mare” și Ioan Alupoaie de la Biserica ”Izvorul Tămăduirii”. Tinerii ONG-iști și mai multe vecine ale familiei au făcut posibil să fie oferite și mai multe pachete cu alimente, pentru sufletul lui Mugur și al mamei sale.
„Aș putea spune că Mugur este mai viu decât noi toți sau față de mulți dintre noi, pentru că jertfa lui este un exemplu viu față de ceea ce înseamnă lupta pentru libertate cu adevărat. Și atunci încercăm prin aceste mici evenimente să punctăm adevăratele repere ale neamului. Pentru că un popor care nu-și mai are reperele este unul muribund. Ceea ce este foarte greu, mai ales că în zilele noastre tinerii nu prea au repere sau reperele sunt greșite”,
Bogdan Cărăușu, președinte Asociația Scut Botoșănean
Și, totodată, au vrut ca memoria lui Mugur Călinescu să fie cinstită în continuare și noi, cei de astăzi, să-i înțelegem pe deplin sacrificiul.
„În 1981, când Mugur Călinescu scria pe zidurile din centrul Botoșaniului: numai un simplu banc te trimitea la pușcărie. Și am stat și am analizat foarte bine din toate documentele care sunt disponibile pe internet, din arhiva CNSAS, am studiat foarte bine pentru că m-a interesat dacă a fost doar un gest de bravadă sau într-adevăr a avut o motivație mai puternică. Și cred cu tărie, ceea ce a făcut el este un gest de profundă dorință de a rosti cu glas tare ceea ce mulți români gândeau dar nu aveau curaj să rostească cu glas tare”,
Bogdan Cărăușu, președinte Asociația Scut Botoșănean
Mugur Călinescu a murit pe 13 februarie 1985. Osemintele au fost deshumate la trei decenii de la moartea sa, pentru a se stabili dacă a murit otrăvit, așa cum s-a spus de-a lungul anilor, de Securitate, urmare a mesajelor pe care le scria pe pereții unor clădiri din centrul orașului în care dezavua comunismul.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Iarna reducerilor la Aurora Multimarket – Economisește până la -60%!
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Prins băut la volan după ce a avariat o mașină: CE alcoolemie avea bărbatul
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
ACUM: FC Botoșani la prima conferință din acest an - LIVE
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile