Momente înălţătoare au avut loc marți, 30 iulie 2019, în biserica pe care fostul patriarh al României, Teoctist Arăpaşu, a ctitorit-o în localitatea Victoria, comuna Stăuceni, dar şi la Casa Memorială din Tocileni, în ziua în care s-au împlinit 12 ani de la trecerea la cele veşnice a ierarhului.
La slujba din Biserica "Naşterea Maicii Domnului", oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu preotul paroh Andrei Costin, au participat primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraş, credincioşi din localitate, precum şi rude ale fostului patriarh.
"Avem datoria sfântă de a ne aduce aminte de cel ce a fost al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, fiu al satului Tocileni şi ctitor al bisericii din Victoria. Este una dintre personalităţile botoşănene şi nu numai, este şi o personalitate naţională. Este o zi foarte importantă, iar pentru noi este mai ceva decât o zi de hram această zi",
preotul Andrei Costin.
Părintele misionar Petru Fercal le-a vorbit credincioşilor despre personalitatea Patriarhului Teoctist, dar şi despre ce înseamnă jertfa în viaţa unui creştin.
”Moment de bucurie pentru noi, cei prezenţi, dar nu numai atât, pentru toată Moldova noastră, pentru că avem nevoie de repere, avem nevoie de modele, atât pentru noi cât şi pentru copiii noştri. Dorim o ţară binecuvântată, dorim o credinţă frumoasă care ne conduce la mânuire, pentru toate acestea avem nevoie de jertfă. Şi jertfa o învăţăm de la arhiereul nostru Teoctist, care ne arată ce înseamnă o familie binecuvântată, ce înseamnă o duhovnicie care apropie pe om de Dumnezeu”,
părintele Petru Fercal, preot misionar.
Marţi dimineaţa a avut loc şi o slujbă de pomenire oficiată în curtea Casei Memoriale a veșnicului de pomenire Patriarh Teoctist, din localitatea natală a acestuia, Tocileni.
"Astăzi comemorăm trecerea la cele veşnice a celui mai de seamă fiu al comunităţii noastre şi mă bucur că atât Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a răspuns invitaţiei noastre de a participa la această comemorare, cât şi noi, comunitatea, am răspuns invitaţiei de a fi la acest eveniment foarte important. Pe lângă Luceafărul poeziei româneşti, Mihai Eminescu, noi l-am considerat pe patriarhul Teoctist Luceafărul ortodoxiei române",
Cozmin Epuraş, primarul comunei Stăuceni.
Un moment emoţionant l-a constituit prezenţa tânărului Eusebiu Toma, care a interpretat la nai mai multe melodii chiar în curtea casei memoriale. Eusebiu este nevăzător, student la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iași. El impresionează prin talentul de a cânta la numeroase instrumente, fiind de asemenea laureat al multor competiţii naţionale.
Astfel, Eusebiu Cristian Toma cântă la 8 instrumente, printre care caval, cimpoi, clarinet. Chiar dacă este nevăzător, Eusebiu știe că viața stă în propriile mâini sau, după cum putem observa, în propriul talent pe care și-l cultivă prin multă muncă și perseverență.
(Sursa foto: Facebook)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Polițiștii au umblat noaptea după hoții de lemne, un sucevean a fost amendat la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Viorel Iliuță: PSD – campion la promisiuni, dar și la glume proaste
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Cătălin Silegeanu și Ariadna Cîrligeanu: Angajament și speranță pentru viitorul României
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Curse de pe Aeroportul Iași către o destinație așteptată – PROGRAMUL
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Boala de care suferă tot mai mulți botoșăneni: Cel mai mic pacient are doar 1 an și jumătate
Oana Sava
Nov 16, 2024