Un dirijor elvețian, un tânăr pianist atins de geniu, un concert-maestru care rotunjește aproape jumătate de secol de muzică simfonică și o orchestră care intră într-o nouă etapă cu un concert atipic la început de an 2020.
Aplauzele şi ecourile nostalgic-muzicale ale Concertului de Crăciun s-au stins şi, după o săptămână, sala de concerte a Filarmonicii ”George Enescu” a fost din nou ocupată de melomanii obişnuiţi, publicul care iubeşte muzica simfonică şi care apreciază nu doar strălucirea decorurilor, ci şi munca de zi cu zi a orchestrei din Botoşani.
Un concert plin de emoţie, dar şi de bucurie. Vineri seara, cel care a creat podul dintre suflete a fost chiar dirijorul Martin Studer.
Elveţianul a ţinut un scurt discurs prin care a anunţat că, după 45 de ani de muzică, concert-maestrul Gheorghe Petrescu urcă pentru ultima oară pe scena Filarmonicii în această calitate, întrucât iese la pensie. Aplauzele au răsplătit, desigur că mult prea puţin, talentul şi profesionalismul unui om care a slujit arta botoşăneană aproape jumătate de secol.
”A fost o săptămână minunată pentru mine, lucrând cu această orchestră, şi vreau să vă spun: "mulţumesc mult". Sunt emoţionat, iertaţi-mă că vorbesc în engleză, însă v-am văzut toată săptămâna, şi am fost cu toţii emoționaţi. Pentru că emoţia pe care o aveţi în viaţa privată, şi pe care o avem noi în viaţa privată şi apoi pe care o avem aici, pe scenă, este la fel. Este emoţionant să iubim, să sărim de fericire... Compozitori precum Mozart şi Ceaikovski au scris despre asta, iar meseria noastră e să aducem emoţia la dumneavoastră. Acesta este podul care ne leagă. Şi vreau să folosesc aceasta ocazie ca să mulţumesc, în numele orchestrei şi în numele meu, domnului concert-maestru Gheorghe Petrescu. Este oficial ultima sa zi în această sală, odată cu aniversarea sa de 65 de ani. De 45 de ani, aşa am auzit, urcă pe această scenă, aşadar o experienţă uluitoare care m-a ajutat pe mine să ajung la dumneavoastră şi să construiesc acest concert. Vă mulţumesc foarte mult”,
Martin Studer, dirijor (Elveția)
Martin Studer a fost, în concertul de vineri al Filarmonicii ”George Enescu” Botoşani, spiritul viu al muzicii. A fost dansul care se naşte din uvertură şi simfonii.
Personalitate debordantă, entuziastă, dirijorul elveţian a îmbinat ca nimeni altul muzica, bucuria şi mişcarea.
Se spune despre dirijor că este singurul muzician care nu produce nici un sunet. Însă publicul percepe fiecare notă, fiecare acord muzical prin dirijor. Fără baghetă, dar prinzând orchestra în gesturile largi ale mâinii, Martin Studer a oferit publicului un concert care a avut emoţie, dinamică, ritm, caracter, expresivitate.
Pe lângă reputaţia de dirijor, Martin Studer mai este cunoscut pentru promovarea tinerilor muzicieni, dar şi a persoanelor cu dizabilități și în condiții de viață dificile.
A câștigat numeroase premii în Elveţia și în străinătate. A dirijat în Berlin, Tojyo, Vena, Amsterdam, dar şi în Munchen, Praga, St. Petersburg, Shanghai, Seul și Bangkok.
Concertul de vineri a debutat cu Uvertura ”Hebridele”, de Felix Mendelssohn Bartholdy. O lucrare independentă, compusă în manieră tradiţională pentru perioada romantică, Uvertura ”Hebridele” a fost concepută în perioada călătoriilor compozitorului în Insulele Britanice. Astfel, pitorescul naturii, pe care autorul îl îmbină cu prezentarea trecutului legendar, vor sta la baza uverturii Hebridele.
Pentru publicul botoşănean, Uvertura... lui Felix Mendelssohn Bartholdy a fost, înainte de toate, introducerea în mirificul muzical, o pregătire pentru ceea ce a urmat.
Nu întâmplător, pe scena Filarmonicii Botoşani s-a aflat vineri Paul Cristian Ionescu. Un tânăr pianist, încă licean, dar ale cărui performanţe muzicale au trecut de mult graniţele ţării.
A concertat pentru prima dată la vârsta de 9 ani, alături de Filarmonica Braşov. Născut într-o familie de muzicieni, Paul Ionescu a studiat pianul la Liceul de Muzică „Tudor Ciortea” din Brașov, la clasa conf. univ. dr. Corina Ibănescu. În 2016, în Elveţia, a susţinut concerte Mozart la Festivalul Musiksommer am Zurichsee, iar în 2017 cu Capella Toscana din Italia. A fot premiat în concursuri naţionale şi internaţionale. A susținut recitaluri camerale, dar a fost și solist în concerte Mozart, Haydn, Beethoven. A colaborat cu filarmonicile din Brașov, Bacău, Botoșani.
Alături de orchestra Filarmonicii din Botoşani, Paul Cristian Ionescu a interpretat Concertul pentru pian şi orchestră nr. 20, în re minor, K. 466. Un concert de maturitate al lui W. A. Mozart (un artist care, să nu uităm, a trăit doar 35 de ani!), compus într-un timbru grav şi profund.
Mozart şi-a compus toate cele 27 de concerte pentru pian ca pe nişte purtătoare ale propriilor trăiri (Harold C. Schonberg).
Paul Cristian Ionescu, în aparenta-i fragilitate adolescentină, a impresionat prin forţa artistică şi expresivitate. Fără să fie dominat de dirijor sau de orchestră, pianistul a dovedit o impresionantă virtuozitate. Un pianist care, în spirit mozartian, nu interpretează, ci trăieşte muzica.
Partea a doua a concertului a fost un regal muzical. Simfonia nr. 5, în mi minor, op. 64, de Piotr Ilici Ceaikovski, o explozie de trăiri, de teme, încadrate încadrate în bucăţi muzicale line, fără asperităţi. O adevărată demonstraţie de virtuozitate la care publicul din sala Filarmonicii Botoşani a asistat, iar aplauzele prelungi de la final au fost mai mult decât grăitoare.
O simfonie pe care, la a doua reprezentaţie, însuşi compozitorul se grăbea să o considere un eşec. Însă publicul a fost cel care a făcut din Simfonia nr. 5 una dintre cele mai populare opere ale compozitorului. Se spune că, în noaptea de 20 octombrie 1941, Orchestra Leningrad Radio a cântat Simfonia nr. 5 chiar în timpul asediului Leningradului. Bombele au început să cadă în apropiere, dar orchestra a continuat să cânte până la final.
Nu este de mirare, aşadar, că a rămas atât de puternic impregnată în inimile celor care au ascultat muzica lui Ceaikovski.
A fost ultimul concert din acest an al Filarmonicii ”George Enescu” Botoşani.
Urmează Concertul de Anul Nou, pe 17 ianuarie 2020. În premieră, evenimentul va fi organizat la Sala Polivalentă. La pupitrul dirijoral se va afla Iulian Rusu, invitaţii fiind pe măsură: Dan Bittman, Paula Seling, mezzo-soprana Maria Miron, tenorul Andrei Fermeşanu, Gelu Graur, Adda şi trupa Holograf. În program: pagini orchestrale de largă popularitate, lucrări vocale, duete, pop-rock simfonic.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Județul Botoșani intră astăzi sub incidența unui COD GALBEN
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Recidivă la Botoșani: Șumudică le-a arătat semne obscene fanilor botoșăneni – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Pompierii botoșăneni au fost chemați în misiune în zorii zilei
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024