Pe 19 august se împlinesc 140 de ani de la nașterea, în Livenii Botoșanilor, a lui George Enescu. Un geniu care a lăsat în urmă nu doar o operă impresionantă, ci și un model de artist care a ars până în ultima clipă pentru muzica și pentru țara lui.
Mihăilenii - satul bunicilor lui Enescu, pământ în care odihnește somnul de veci și mama compozitorului - freamătă de o vreme de oameni veniți din toate părțile țării. Specialiști în artă, în arhitectură, peisagistică, voluntari care calcă întâiași dată în Moldova enesciană, dar și turiști care află că în Botoșani există un loc în care spiritul lui Enescu e mai viu ca niciodată.
Duminică, 8 august 2021, Mihăileni, Botoșani. Vioara Stradivarius a răsunat din nou în satul copilăriei lui George Enescu, în satul care păstrează astăzi memoria unuia dintre cei mai mari compozitori ai lumii.
Alexandru Tomescu și Turneul Internaţional Stradivarius a ajuns la Mihăileni, în cadrul unui turneu care a programat o serie de 13 concerte, în catedrale şi spaţii inovative din România: Simfonia a 9-a - "Odă Bucuriei" - compusă de Ludwig van Beethoven, într-o transcripţie pentru vioară şi pian de Hans Sitt.
Un proiect muzical provocator, în care doi muzicieni îşi asumă întreaga încărcătură emoţională şi muzicală a Simfoniei a 9-a de L.v.Beethoven, transmit organizatorii.
”Mesajul pe care ni-l transmite celebra odă este clar şi dezarmant de simplu: cea mai mare bucurie este să poţi fi prietenul cuiva. După mai bine de un an de distanţare socială, muzica lui Beethoven ne îndeamnă să regăsim latura noastră generoasă şi celestă. Până în momentul de faţă, nu există tipărită o variantă completă în limba română a Odei Bucuriei a lui Schiller. Vă mulţumim că iubiţi muzica şi vă aşteptăm la concerte cu tot dragul, pentru a sărbători bucuria şi prietenia",
Alexandru Tomescu, violonist
Vioara Stradivarius a ajuns și la Mihăileni, în județul Botoşani, în ziua de 8 august, la ora 12,00, concertul având loc la Căminul Cultural. Alături de Alexandru Tomescu, pianistul Josu de Solaun.
(Josu de Solaun și Alexandru Tomescu)
…spune Alexandru Tomescu înainte de concertul de la Mihăileni. Un loc în care violonistul revine de ani buni, muzica sa contribuind consistent – de-a lungul timpului – la salvarea casei lui Enescu din sătucul botoșănean.
Poposind în pragul casei, într-o ținută neprotocolară, Alexandru Tomescu transmite un mesaj excepțional: ”există și o posibilitate de dezvoltare prin cultură, prin frumos”.
”Momentul cel mai emoționant din turneu este atunci când revin aici, la Mihăileni, la casa lui George Enescu, pe care nu pot să uit niciodată cum am găsit-o la prima vizită, ruina care era aici, tristețea locului, iar acum este renăscută asemenea păsării Phoenix. Povestea merge mai departe! Este un loc minunat, cei care au grijă de casă au povestit că vine foarte multă lume aici”,
Alexandru Tomescu, violonist
(Acasă la George Enescu, în Mihăileni - captură video Alexandru Tomescu)
Artistul care a concertat duminică la Mihăileni a accentuat faptul că o componentă extrem de importantă a casei este cea educațională.
”E un potențial uriaș, proiectele educaționale care se desfășoară aici atât pentru copii din zonă, cât și pentru muzicieni care vin din toate țările sunt foarte importante pentru că arată celor din Mihăileni și din alte locuri similare din țară că există și un viitor, există și o posibilitate de dezvoltare prin cultură, prin frumos, prin lucrurile acestea pe care Dumnezeu ni le-a dat și pe care noi trebuie să le păstrăm”,
Alexandru Tomescu, violonist
Mihăileniul are poezie, spune violonistul care cântă pe un prețios Stradivarius, dar are și o liniște pe care rar o găsești în altă parte.
”Sunt convins că aici vor veni artiști, muzicieni, pictori, scriitori, pentru că poezia locului o simți de la 100-200 km cum te apropii de aici, de capătul țării, este o poezie, o liniște a peisajului. România este o țară superbă și nu sunt două locuri care să semene unul cu altul. Partea asta de nord a Moldovei, Transilvania, Banatul… locuri care merită puse în valoare. Mă bucur că va veni multă lume la concert. Țin minte și concertele care s-au desfășurat chiar aici, în fața casei lui George Enescu, când era un public foarte entuziast”,
Alexandru Tomescu, violonist
”Povestea merge mai departe”, spune Alexandru Tomescu.
Emoționat, Alexandru Tomescu a intrat în casa mamei compozitorului. Vorbește despre fiecare lucru, îl atinge și îl descrie în termeni entuziaști.
”Aici sunt ușile originale, pe clanța asta probabil că a pus și George Enescu mâna, aici sub noi se găsește beciul casei. Oglinda de pe vremea lui George Enescu, aici e noua sală de muzică, o parte din mobila casei restaurată. Pianul de epocă… Scara care urcă la pod, tot de atunci este… Aproape ca un Stradivarius, pui mâna pe un lemn pe care în mod cert l-a atins și George Enescu”,
Alexandru Tomescu, violonist
(8 august 2021, în concert la Mihăileni - Josu de Solaun și Alexandru Tomescu)
La Mihăileni, în incinta Căminului Cultural, Alexandru Tomescu a făcut să răsune Simfonia a 9-a de L.v.Beethoven, interpretând la vioara Stradivarius Elder-Voicu, un obiect de Patrimoniu Național (categoria Tezaur), încredințată artistului din anul 2007.
Alături de el s-a aflat Josu de Solaun, renumit pianist și compozitor hispano-american care concertează în săli de concert prestigioase din întreaga lume.
Josu de Solaun a creat, la rândul său, propriul moment de emoție în casa lui Enescu. La pianul vechi de aproape 100 de ani (1928), un Bösendorfer valoros nu doar prin calitate, ci și prin poveste.
(Josu de Solaun la pianul din casa lui George Enescu - captură video Alexandru Tomescu)
”Mă simt norocos să fiu aici, unde acum peste 100 de ani, în 1908, Enescu a stat vreme de doi ani să aibă grijă de mama sa care era pe moarte, iar aici a scris Simfonia Concertantă for Cello. E interesant, aproape că încă mai auzi ecoul muzicii în pereții aceștia. Apoi ea (mama lui George Enescu, nota red.) a murit în 1909, chiar aici, era foarte bolnavă. E un loc special, pentru că părinții lui Enescu erau despărțiți, iar mama sa locuia singură aici, iar mai târziu, în 1946, înainte să plece la Paris, Enescu a fost aici o ultimă dată să viziteze mormântul”,
Josu de Solaun, pianist
Pianul din casa lui Enescu i-a aparținut filosofului Mircea Vulcănescu (mort în 28 octombrie 1952, la Aiud, ca deținut politic), fiind păstrat de către urmașele filosofului - Sandra și Măriuca Vulcănescu. Pianul a fost donat inițial către Vanda Sturdza, care la rândul său l-a donat Casei George Enescu din Mihăleni.
Nume ilustre de artiști au cântat la acest pian. Și amintim aici doar pe Dinu Lipatti (marele pianist pe care însuși George Enescu l-a botezat) sau Johnny Răducanu.
(Pianul din casa de la Mihăileni)
Măriuca Vulcănescu, fiica filosofului, își amintea cum mama sa era pasionata de muzică și cum ”cânta și ea la pian și nu lipsea de la concertele pe care le dădea săptămânal Enescu, acasă, la Prințesa Maruca Cantacuzino”.
Iar evenimentele dedicate lui George Enescu nu se opresc aici. În perioada 18 - 21 august 2021, Fundația Pro Patrimonio lansează prima ediție a evenimentului Concerte pe Siret, care se va desfășura în zona de nord a râului Siret, judeţul Botoşani.
În acest an concertele vor avea loc la Casa George Enescu de la Mihăileni, la Conacul Miclescu de la Călinești și la Conacul Moruzi de la Vârfu Câmpului.
Concertele vor fi susținute de Raluca Știrbăț, pianistă la Opera din Viena și președinta Societății Internaționale „George Enescu” de la Viena, inițiatoarea și susținătoarea proiectului de salvare a casei mamei lui George Enescu de la Mihăileni, violoncelistul Rudolf Leopold (Austria), soprana Simina Ivan (România, Austria), Cvartetul OUTIS, duo-ul de viori Les Violons d´Ingres (Italia) și Fanfara Shukar (România).
Vor mai interpreta piese din repertoriul enescian tineri pianiști și violoniști de la licee și facultăți de muzică din Iași, Timișoara și București. Tot cu acest prilej va avea loc proiecția filmului documentar „Renașterea casei Enescu de la Mihăileni”, regizat de Francisc Mraz.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
RAZII astăzi în jurul școlilor: Elevi duși cu Poliția la ore, mașini verificate și amenzi date
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Sfaturi să joci responsabil la păcănele online
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Două mașini izbite la Lebăda, bărbați duși imediat la spital
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile