Da, s-a înregistrat un număr mare de infecții respiratorii. Da, s-a constat o creștere a cazurilor de pneumonie. Nu, nu este vorba despre epidemie. Aceasta este opinia
epidemiologului Ecaterina Chihaia, din cadrul
Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani.
Este perioada propice instalării unor astfel de afecțiuni, explică medicul, însă nu este cazul impunerii unei stări de alertă.
„Este foarte adevărat că adresabilitatea la cabinete în această perioadă a crescut, dar din datele pe care le deținem, o morbiditate de 2.400, 3.000 de cazuri noi de îmbolnăvire în județ, suntem îndreptățiți să menționăm că da, este în creștere, dar nu putem spune că este un eveniment neobișnuit, neașteptat, și NU poate fi vorba despre o epidemie”, a declarat ferm,
dr. Ecaterina Chihaia.
Perioada de sfârșit de iarnă, început de primăvară, este una în care numărul de cazuri noi de îmbolnăvire prin afecțiuni respiratorii acute, de căi respiratorii superioare sau inferioare, crește, explică medicul. Și aici este vorba despre viroze, pneumonii, scarlatină, varicelă, parotidită sau infecții digestive rotavirale.
În ceea ce privește aglomerația de pe
Secția de Boli Infecțioase a Spitalului „Mavromati”, medicul epidemiolog nu s-a arătat surprins.
„Acolo a fost, este, și va fi în continuare, un spațiu în care se vor spitaliza cazurile de îmbolnăvire în condițiile în care adresabilitatea pe o afecțiune este mai mare. 43 de paturi de spitalizare sunt puțin într-o perioadă în care morbiditatea este crescută”, a conchis medicul.
(C.B.)
CITEȘTE:
Stare de alertă în spitale, dar nu și pe hârtie: Noi suntem în plină epidemie, că ne place sau nu!