Eroii comemoraţi cu răbufnirile revoluţionarilor: Cârpă de şters, miliardari pe bandă rulantă – VIDEO & GALERIE FOTO
Un sfert de veac de la Revoluţia Română a fost sărbătorit şi la
Botoşani. Asociaţia Revoluţionară 22 – 25 Decembrie 1989 şi
oficialităţile judeţului au depus mai întâi o jerbă de flori la placa
comemorativă de pe Palatul Administrativ, după care s-au îndreptat spre
Biserica Sfânta Cuvioasa Parascheva.
„Multe din idealurile reovuţiei au murit în timp"
Pe Pietonalul Unirii coloana a fost întâmpinată cu onoruri militare, după care în curtea lăcaşului de cult s-a intonat „Deşteaptă-te române”. Preotul militar a oficiat o slujbă religioasă, pentru ca apoi să se dea cuvântul revoluţionarilor botoşăneni. Spre deosebire de anii precedenţi, când vorbea doar profesorul de istorie Tudor Maxim, vicepreşedintele asociaţiei, de această dată i s-a dat cuvântul şi unui alt membru, care a avut un discurs cât se poate de acid.
„Multe din idealurile reovuţiei au murit în timp. Eu şi o parte dintre colegi, din care o parte mai suntem în viaţă, o parte sunt plecaţi dincolo, am pus umărul la dărâmarea unui sistem odios aşa cum am putut la momentul respectiv şi ne-am făcut gânduri şi speranţe într-un viitor mai bun. Ne-am făcut gânduri de o viaţă mai bună pentru toţi cetăţenii României, nu numai pentru o parte. Aş vrea să vă spun la 25 de ani că multe au rămas la nivelul visurilor fiindcă între timp s-au produs miliardari pe bandă rulantă, mulţi cetăţeni au rămas fără serviciu, alţii şi-au mutat locul fiindcă s-au mutat în străinătate”, a afirmat Cornel Hemcinschi.
„Noi i-am pus acolo”
Acesta a întrebat asistenţa formată din parlamentari, prefect, şefi din Consiliul Judeţean Botoşani, consilieri judeţeni şi locali, şefi de instituţii, de ce sunt atât de mulţi oameni care regretă mulţi comunismul?
„E bine ca clasa politică să vadă în revoluţionari un ajutor, un sprijin, nu o cârpă de şters cum în aceşti 25 de ani a fost folosită mişcarea revoluţionară din România”, a mai spus Cornel Hemcinschi.
Revoluţionarul a cerut autorităţilor să construiască un monument în cinstea eroilor revoluţiei, arătând că revoluţiiile se fac şi cu luptători, nu doar cu morţi şi răniţi, punând punct alocuţiunii cu speranţa ca divinitatea îşi va întoarce faţa către România.
Discursul său a fost întrerupt de un alt revoluţionar, care a răbufnit, strigând „noi i-am pus acolo”, când camaradul său făcea referire la oamenii politici. Imediat privirile s-au îndreptat spre el, colegii au încercat să-l liniştească, dar omul a mai spus o dată: „noi i-am pus acolo”. (S.B.) VEZI MOMENTUL ÎN CARE AU RĂBUFNIT REVOLUŢIONARII: