Noi doctori la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași. În aceste zile s-au susținut patru teze de doctorat din domeniile Teologie Sistematică și Teologie Istorică, una dintre ele fiind semnată de un botoșănean.
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași a fost marți, 27 septembrie, gazda unui eveniment academic excepțional, prilejuit de susținerea în ședințe publice a patru teze de doctorat din direcțiile de cercetare Teologie Sistematică (Misiologie și Spiritualitate Ortodoxă) și Teologie Istorică (Istoria Bisericii Ortodoxe Române).
Una dintre ședințe a fost susținută de către Lucian Corduneanu, fost elev al Seminarului ”Sfântul Ioan Iacob" Dorohoi.
Lucian Corduneanu a prezentat teza de doctorat cu titlul „Gurie Grosu – primul mitropolit al Basarabiei revenită la Patria Mamă”. Lucrarea a fost coordonată de părintele decan Ion Vicovan, iar comisia prezentă la ședința publică a fost formată din pr. prof. Gheorghe Popa de la facultatea ieșeană de teologie, prof. univ. dr. Paul Brusanowschi de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Ioan Moldoveanu, decanul Facultății de Teologie din București, și conf. univ. dr. Nelu Cristian Ploscaru de la UAIC.
”În cadrul susținerii tezei, am încercat să prezint activitatea marelui cleric basarabean în contextul evenimentelor de la începutul secolului al XX-lea până în anul 1943, implicarea sa în obținerea drepturilor pentru poporul său, informații referitoare la exilul său în Rusia, aderarea la Mișcarea Națională dintre Prut și Nistru după căderea regimului țarist, precum și susținerea Unirii Basarabiei cu România. Pentru mine, susținerea tezei de doctorat a însemnat încununarea unui efort uriaș de cercetare, documentare, analiză și verificare a numeroase surse bibliografice, în care am prezentat detaliat biografia unuia dintre cei mai importanți ierarhi din istoria Bisericii Ortodoxe Române. Îmi exprim speranța ca această teză va conduce la o mai bună cunoaștere a vieții sociale, politice și bisericești din Basarabia, punând la dispoziția cititorilor și cercetătorilor noi informații și perspective asupra istoriei românilor dintre Prut și Nistru”,
dr. Lucian Corduneanu.
Alături de Lucian Corduneanu au fost numeroși profesori, preoți, prieteni, dar și membri ai familiei. Unul dintre cei care au vrut să îi fie aproape într-o astfel de zi a fost și preotul Teodor Ciurariu, din Dorohoi.
”Mi-a fost dascăl la biserică timp de 4 ani cât a fost elev seminarist. Un copil foarte dotat, ambițios, tenace, silitor cu foarte multă râvnă! Îmi aduc aminte că atunci când era prin anul lV mă ruga să-i dau voie sa țină el cuvântul de învățătură (predica) pentru credincioșii prezenți la biserică. Am intuit atunci că va evolua frumos. Nu m-am înșelat! L-am încurajat și susținut văzându-i potențialul. Chiar mă bucuram că oamenii ascultau și altceva decât ceea ce spuneam eu.
Se pregătea foarte atent pentru predică. Cu notițe, trimiteri scripturistice, deși eu nu-i cerusem așa acrivie. Eu în perioada aceea făceam a doua facultate și am finalizat cu masterul la Universitate, la Facultatea de Istorie. Era foarte atent la ce îi povesteam eu, ”ochi și urechi", cum s-ar spune!”,
Pr. Teodor Ciurariu
Anii au trecut, mai spune astăzi părintele Ciurariu. Tânărul învățăcel nu a renunțat la studiu, dar a continuat să își viziteze constant vechiul preot. În vacanțe, la biserică, la strană, în mijlocul enoriașilor.
”El a absolvit Facultatea de Teologie, apoi Facultatea de Istorie, masterat și anul ăsta a terminat doctoratul în Teologie, mai exact în Istoria Bisericii Ortodoxe Romane cu o teză foarte apreciată de comisia de astăzi.
Mă simt bucuros că acest copil dintr-o familie de oameni simpli, muncitori, gospodari în satul lor dintr-o comună botoșăneană, fost ucenic de-al meu tenace, muncitor a ajuns pe o treaptă atât de înaltă în mediul academic românesc. Bucurie mare este atunci când învățăcelul își întrece dascălul! Și Lucian Corduneanu astăzi m-a întrecut!
Știu că mândria este păcat, dar astăzi am fost mândru de acest băiat. M-am bucurat sincer de ceea ce a reușit. Succesul să-ți fie prieten și în viitor, DOCTORE!”,
Pr. Teodor Ciurariu
Ciolacu la un pas de dezastru: USR îi cere să își recunoască înfrângerea
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Renașterea Botoșaniului pune presiune pe Poli Iași înaintea derby-ului
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
După 37 de ani de aşteptare, barajul Vârfu Câmpului intră pe agenda Guvernului
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 25, 2024