Pentru majoritatea violoniștilor din lume să cânte la o vioară ”Stradivarius” reprezintă o încununare a carierei. Românul Răzvan Stoica își trăiește de 14 ani visul și concertează la unul dintre celebrele instrumente create de Antonio Stradivari.
În 2008 a participat alături de alți peste 150 de artiști la concursul ”Stradivarius Salzburg”. A fost desemnat câștigător și anul următor i s-a înmânat, doar spre a cânta, nu și în proprietate, o vioară Stradivarius realizată tocmai în 1729.
Pe 25 noiembrie, violonistul cunoscut mai degrabă în străinătate decât în România, fiind stabilit de altfel în Olanda, a ajuns și la Botoșani.
Casa de Cultură a Sindicatelor a fost punctul terminus al turneului ”Baroque tour” în care a concertat alături de sora sa, pianista Andreea Stoica și de Kamerata Stradivarius.
Organizat de Fundația Culturală ”Gaudium Animae” condusă de avocata Cătălina Pârvu, botoșăneancă la origini dar stabilită la Iași, cu sprijinul Grupului de Distribuție Eta, spectacolul a propus melomanilor botoșăneni întâlnirea cu virtuozitatea genului baroc.
Concertul nr.4 în la minor „La Stravaganza” de Antonio Vivaldi, Sonata în sol minor „Trilul diavolului” de Giuseppe Tartini, Sonata „Academica” de Francesco Maria Veracini, Concertul nr.5 în fa minor de Johann Sebastian Bach și Sonata K1 de Domenico Scarlatti au fost operele excepționale interpretate în fața a aproximativ 300 de botoșăneni.
Mai toate însoțite de povestioare ale lui Răzvan Stoica, de la care spectatorii au aflat inclusiv că vioara care le încântă auzul a fost în istoria sa de aproape trei secole inclusiv pierdută la un moment dat la o partidă de cărți.
”Este o reală plăcere și o onoare să fim alături de dumneavoastră în această seară. Iată că ne apropiem și de finalul acestui turneu Baroque Tour Opus 2, o încântare pentru noi, pentru mine și pentru Andreea, să cântăm cu acești tineri muzicieni extraordinari și mai ales să vă cunoaștem pe dumneavoastră în fiecare oraș, publicul nostru drag. Pe parcursul acestor șapte concerte pe care le-am avut în țară împreună cu Fundația Gaudium Animae am cunoscut tot felul de energii frumoase, oameni incredibili și ne-am simțit fantastic la aceste concerte și sperăm că și publicul”,
Răzvan Stoica, violonist.
Concertul a fost prezentat de Cătălin Sava, directorul TVR Iași, fost profesor la la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iaşi, membru al ONG-ului care a organizat evenimentul artistic.
”Astăzi nu este ușor să faci evenimentele culturale”, a transmis publicului Cătălin Sava, care a mulțumit Grupului de Distribuție Eta și managerului Filarmonicii, Mirel Manea, pentru sprijinul dat în organizarea spectacolului de la Botoșani. Totodată, a remarcat prezența primarului Cosmin Andrei în sală: ”mă bucur că la Botoșani primarul este amator de muzică bună, mă bucur că sunteți aici”.
De altfel, compania fondată în urmă cu 24 de ani de soții Gianina și Iulian Parascanu, a căror convingere și totodată strategie de dezvoltare pleacă de la principiul că oamenii reprezintă cea mai mare valoare a businessului, și-a extins crezul dincolo de granițele propriei firme.
Astfel, pe lângă parteneriatul încheiat cu Filarmonica ”George Enescu” în anul împlinirii a șapte decenii de la înființare, Grupul de Distribuție Eta a susținut și întreg turneul național „Baroque Tour” Opus 2.
În plus, în pauza spectacolului melomanii au avut parte de o surpriză pusă la cale de reprezentanții companiei, care i-au așteptat în hol cu prosecco din gama celor pe care le comercializează și cu dulciuri fine.
Unul dintre cei mai căutați violoniști contemporani, Răzvan Stoica a ținut ca turneul început la Brăila și continuat apoi la Galați, Iași, Bușteni și Oradea, să se încheie la Botoșani. Aceasta și pentru că are o conexiune aparte cu orașul nostru.
”Am mai fost cândva pe această scenă, când am câștigat premiul I la Olimpiada Națională de Muzică și chiar discutam cu Andreea că mi se pare totul foarte familiar. Atunci aveam foarte multe emoții și iată-ne după 21 de ani aici, pe scenă, într-o atmosferă așa frumoasă”,
Răzvan Stoica, violonist.
Vioara ”Stradivarius” la care a cântat la Botoșani, despre al cărui sunet și-a exprimat părerea că vine parcă din altă lume, este de o valoare istorică și muzicală greu de cuantificat.
Se estimează că întreaga lume mai există în jur de 1.000 de instrumente create de Antonio Stradivari, însă doar aproximativ jumătate sunt în circuit, adică sunt utilizate la concerte. De trei secole tot felul de experți încearcă să deslușească misterul acestora, pe care celebrul lutier italian nu l-a transmis nici măcar copiilor săi, chiar dacă unii i-au fost ucenici.
Preţul unei astfel de viori, pe care Răzvan Stoica o protejează inclusiv prin utilizarea unei eșarfe în timpul reprezentațiilor, variază între 3 şi 16 milioane de euro și neoficial valoarea celei la care s-a susținut concertul de la Botoșani s-ar ridica la 10 milioane de euro.
”La această vioară cânt doar eu. Are un regim special și de pauză și de felul în care este ținută și doar eu cânt la ea, chiar și în următorii zece ani. Cu siguranță vom reveni la Botoșani”,
Răzvan Stoica, violonist.
În 2011, la Londra, o vioară ”Stradivarius” s-a vândut cu 15,9 milioane de dolari.
Iar la final, botoșănenii prezența la sala de la ”Sindicate” au mulțumit cu aplauze prelungi pentru privilegiul de a asista la concert realizat mai ales cu o vioară Stardivarius.
Alimentele care dispar din magazinele din România în 2025
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Noi angajări la Spitalul Județean, se caută o persoană cunoscătoare la bani
Gabriela Erdic
Dec 26, 2024
Imagini superbe surprinse de un fotograf profesionist la parada de la Botoșani
Gabriela Erdic
Dec 26, 2024
Sebastian Mailat, dorit de patru echipe din Superligă
Gabriela Erdic
Dec 26, 2024
Un copil din Botoșani s-a rătăcit în Ajun după ce a plecat cu colinda
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile