Ex-ministră luată la întrebări de elevi botoşăneni cu camere la bac - VIDEO
La şedinţa care a avut loc vineri, 1 martie 2013 la Teatrul Mihai Eminescu cu participarea Ecaterinei Andronescu în calitate de invitat şi mai mulţi parlamentari, şefi ai judeţului, cadre didactice şi directori de şcoli pe post de gazde au luat cuvântul şi doi elevi care i-au adresat întrebări fostului ministru al educaţiei, ambii de la Colegiul Naţional AT Laurian.
Bac ratat de camere video
Primul dintre aceştia a cerut explicaţii cu privire la studii în afara ţării dar şi decizia de supraveghere video a examenului de bacalaureat, intervenţia sa stârnind râsete în sală după ce a dat citire pe nerăsuflate întrebărilor scrise pe o bucată de hârtie. „Consideraţi o oportunitate pentru tinerii absolvenţi să îşi continue studiile în afara ţării? Din punctul dv. de vedere structura anului şcolar 2012 – 2013 este corectă având în vedere faptul că primul semestru are doar trei luni iar al doilea are cinci luni? Consideraţi corectă decizia luată de fostul ministru al educaţiei, Daniel Funeriu prin care supravegherea video la bac a fost obligatorie având în vedere că jumătate din elevi nu au promovat”, a întrebat unul dintre elevi.
"Poate vom ajunge să renunţăm la ele"
„În legătură cu structura semestrelor sunt mai multe observaţii şi cred că ai dreptate, ar trebui să fie corectată. Este o foarte mare disproporţie între semestrul 1 şi 2 dar la lucrul acesta am ajuns din dorinţa de a-i sprijini pe cei care se află în clasele terminale şi care trebui să aibă un timp mai îndelungat pentru a se pregăti pentru examenul de bacalaureat”, i-a răspuns Ecaterina Andronescu elevului botoşănean.
În cazul supravegherii video fostul ministru a declarat că în calitatea sa de cadru didactic s-ar simţi extrem de umilită dacă ar avea o cameră de luat în sala în care evaluează studenţi. „Eu nu cred că pe elevi îi mai impresionează camerele de luat vederi. Altceva însă şi aş vrea pe dv. să vă rog să rugaţi colegii care supraveghează să nu repete din cinci în cinci minute, în timpul supravegherii: Atenţia camerele sunt pe voi, vedeţi că se supraveghează. Pentru că asta-i stresează pe elevi mult mai mult decât îi stresează camerele. Poate vom ajunge destul de curând să renunţăm la ele”, a mai spus Andronescu.
Cel de-al doilea elev a avut întrebări referitoare la direcţia învăţământului românesc precum şi decizia introducerii bacalaureatului profesional. „Prima întrebare: consideraţi că învăţământul actual se îndreaptă spre progres sau regres? Şi, mulţi elevi de la diverse grupuri şcolare, mai puţin de la colegii nu doresc să se prezinte la examenul de bacalaureat pentru că sunt siguri că o să-l pice. Credeţi că noul tip de bacalaureat, mă refer la cel profesional le va da mai mult curaj?”, a întrebat cel de-al doilea botoşănean.
„Rezultatele din ultimii doi ani au fost cauzate mai ales de inadecvarea subiectelor, adică un elev care face o clasă de matematică – informatică şi care are un număr foarte mare de ore de matematică nu poate să aibă aceleaşi subiecte cu un elev de la un liceu tehnologic care face jumătate din orele de matematică. De aceea am cerut Consiliului Naţional pentru Evaluare şi Examinare să promoveze modele de subiecte care să fie adecvate programelor pe care le parcurg elevii”, a mai spus Ecaterina Andronescu care şi-a mai exprimat speranţa că în acest an subiectele de la bac să fie adecvate programelor şcolare ale elevilor.
CITEŞTE:
Ex-ministră abordată cu „copii legaţi de pat”, tutun, alcool şi înjunghieri - VIDEO