(P) IELTS se numără printre cele mai populare teste de engleză din lume. El este de două tipuri, pentru evaluarea pregătirii academice și generale. Aplicanții au nevoie de testul de primul tip pentru a da dovadă că sunt capabili să urmeze studiile universitare în limba engleză. Acesta de desfășoară de 48 de ori pe an și poate fi susținut în unul din 900 de centre deschise în 130 de țări, inclusiv in România - în București, Iași, Brașov, Timișoara, Cluj-Napoca.
Înregistrarea se face pe site-ul oficial IELTS. Pentru aceasta este nevoie de un document de identitate valabil. Achitarea se face, la fel, pe site.
Testul IELTS este constituit din 4 probe:
Audiere. Pentru această secțiune persoanelor testate li se repartizează o broșură cu întrebări și o foaie de examinare, unde se transcriu răspunsurile finale. Se propun spre audiere 4 fragmente cu înregistrări ale vorbitorilor nativi: o conversație între 2 persoane într-un context cotidian, un monolog, un dialog între mai multe persoane în context educațional, un monolog cu subiect academic (prelegere). După o singură audiere solicitanții trebuie să răspundă la câte 10 întrebări pentru fiecare fragment și să-și facă notițe în broșură. Se testează capacitățile de a înțelege ideile principale și informațiile detaliate, opiniile și atitudinile expuse, ordinea de dezvoltare a ideilor. Durata probei e de 30 de minute și încă 10 minute pentru a transcrie răspunsurile pe foaia de examinare. Greșelile de ortografie și gramaticale sunt penalizate.
Lectură. Secțiunea este alcătuită din trei părți. Pentru varianta academică textele sunt luate din cărți și jurnale științifice, ele au lungimea de câte 650 - 1000 de cuvinte, iar în total 2150 - 2750 de cuvinte. Examinatul trebuie să răspundă la 40 de întrebări în decurs de 60 de minute. Pentru fiecare răspuns corect se acordă un punct.
Scriere. Acestă etapă constă din două probe. La prima examinatul trebuie să descrie un grafic sau imagine într-un eseu de cel puțin 150 de cuvinte. La a doua este necesară scrierea unui eseu de cel puțin 250 de cuvinte pe un subiect științific.
Pentru îndeplinire se acordă o oră, iar punctajul se acordă în conformitate cu patru criterii:
● conținutul, cât de completă este expunerea informației;
● coerența, logica textului și a formulării propozițiilor, legătura coerentă a acestora în text;
● lexicul, cât de bogat este vocabularul folosit;
● gramatica, corectitudinea și varietatea construcțiilor gramaticale.
Pentru a reuși la această probă sunt necesare exersări repetate în descrierea graficilor, tăblițelor, în scrierea eseurilor pe o temă anumită. Un element important este folosirea vocabularului academic. Pentru a primi sprijin în redactarea eseurilor, care să corespundă cerințelor, aplicanții pot recurge la serviciile specializate, precum payforessay.net. Specialiștii versați de aici îi vor ghida în redactarea acestora.
Vorbire. Proba se desfășoară sub forma unui dialog a examinatorului cu persoana testată și durează 11 - 14 minute. Părțile constitutive sunt:
● dialog pe teme generale,
● monolog de 1 - 2 minute, pentru care examinatul are câteva minute să se pregătească,
● întrebări pe baza monologului.
Se apreciază coerența și fluența vorbirii, vocabularul, corectitudinea gramaticală, pronunția. Pentru a reuși la această probă este necesară practică îndelungată. Examinatul are trebui să determine temele posibile, să formuleze întrebări și răspunsuri. Dialogul viu este exersarea cea mai eficientă.
Secțiunile de audiere, citire, scrire se desfășoară în aceeași zi, fără pauze. Secțiunea de vorbire poate fi trecută cu până la 7 zile înainte sau după celelalte. Timpul total de testare e de 2 ore 45 de minute.
Rezultatele testării sunt apreciate cu un punctaj de la 0 la 9, cu pas de 0,5 puncte. Se evaluează fiecare parte și apoi se face media totală a testului. Scorurile pot fi aflate după 13 zile de la examen, în 5 - 7 zile poate fi expediate pe computer. Rezultatele sunt valabile timp de 2 ani.
Centrele de testare din multe țări sunt închise dat fiind situația de carantină din cauza virusului Covid-19. În România activitatea centrelor este suspendată până pe 17 mai. De aceea testarea academică se face temporar prin intermediul IELTS Indicator, de la domiciliu. Înscrierile sunt deschise din 22 aprilie. Are aceleași cerințe ca și testul obișnuit, este constituit din 4 probe, cea de vorbire se desfășoară prin apel video cu un reprezentant oficial. Evaluarea se face de către specialiștii IELTS.
Cutremur la „Apă”, s-a cerut demiterea întregului Consiliu de Administrație – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 19, 2024
O nouă categorie de clienți la Modern Calor: În premieră avem în municipiul Botoșani...
Oana Sava
Nov 19, 2024