Zilele de coşmar s-au terminat pentru personalul medical de la Spitalul Judeţean. După stresul şi nopţile nedormite, încărcate de hârtii şi documente, medicii au reintrat în ritm, începând de azi.
Evaluarea de rezultatul căreia depinde finanţarea de anul viitor s-a terminat sâmbătă. „Au fost verificate toate secţiile dar rezultatul nu îl ştim încă. În aproximativ o lună de zile ne vor comunica de la Bucureşti”, a răspuns Ştefan Bercea, purtător de cuvânt al unităţii.
Testul de acreditare, pe care spitalul l-a susţinut pentru prima oară în istorie, a fost cu atât mai dificil cu cât condiţiile s-au schimbat cu doar două săptămâni înainte ca „Mavromati” să fie vizitat de comisia din capitală. A trebuit ca regulile şi indicatorii să fie respectaţi pe absolut toate secţiile, pentru ca spitalul să primească punctaj pe un anume capitol. „De exemplu dacă s-ar fi constatat că o asistentă de la o secţie exterioară nu ştie să pună o transfuzie, atunci s-ar fi considerat că nicio o asistentă de pe nicio secţie nu ştie să pună o transfuzie”, a explicat un medic de la Judeţean.
Cele mai multe nereguli constatate nu au avut însă de-a face cu procedurile ori cunoştinţele personalului, ci au ţinut de lipsurile clădirilor. S-a constat că unele pierd prea multă căldură, fiindcă nu sunt izolate, cum e cazul la Pediatrie, sau că nu oferă suficient spaţiu, ori că circuitele medicale nu sunt potrivite.
Dacă Spitalul Judeţean nu va obţine acreditarea, nu va mai putea primi bani de la Casa de Asigurări fiindcă nu va mai putea intra în contract cu instituţia, începând cu 2016.
(M.H.)