Printre laureați se află și cunoscutul regizor Stere Gulea, premiat pentru filmul ”Moromeţii 2”, precum și alte nume sonore din cultura românească.
Premiile Academiei Române pentru anul 2018 vor fi decernate, joi, de la ora 10,00, în cadrul unei ceremonii online. Printre lucrările premiate se regăsește și lucrarea despre o importantă mănăstire din Botoșani.
Premiile sunt acordate celor mai reprezentative creaţii ştiinţifice şi culturale româneşti, realizate sau publicate în anul 2018 în domenii diverse, de la literatură, istorie, filosofie, arte plastice, teatrale şi muzicale până la matematică, fizică, chimie, biologie, agronomie, silvicultură, ştiinţe tehnice şi tehnologia informaţiei.
"Din cauza condiţiilor speciale impuse de situaţia pandemică, evenimentul se va desfăşura în format hibrid, în Sala de Prezidiu reunindu-se în acest an doar membrii Biroului Prezidiului Academiei Române, aflaţi în conexiune online cu preşedinţii celor 14 secţii ştiinţifice ale Academiei",
Biroul de comunicare al Academiei Române
Pentru anul 2018 vor fi acordate 63 de premii din cele 81 prevăzute de regulament.
La categoria Științe Istorice și Arheologie, Premiul ”Dimitrie Onciul” este acordat unei lucrări cu o mare însemnătate pentru cultura botoșăneană.
Este vorba despre cartea Mănăstirea ”Sfântul Nicolae Domnesc” Popăuți (vol. I-II), al cărei autor este Luca Diaconu.
Arhimandritul Luca Diaconu, în prezent stareț al Mănăstirii Bistrița și totodată exarh al mănăstirilor din județul Neamț, a păstorit vreme de mulți ani (1996-2008) Mănăstirea ”Sfântul Nicolae” Popăuți, iar din 1998 până în 2008 a fost și exarh al mănăstirilor din județul Botoșani.
(Arhimandrit Luca Diaconu)
Munca, implicarea și perseverența cu care a cercetat istoricul mănăstirii s-au regăsit în mai multe lucrări publicate de-a lungul anilor. Însă mai important este că, în vremea stăreției la Popăuți, pr. Luca Diaconu a avut contribuții incontestabile la reconstituirea bazei materiale, la restaurarea arhitecturii și a picturii bisericii ștefaniene, a turnului-clopotniță, precum și la construirea bisericii ”Acoperământul Maicii Domnului”, a corpului de chilii monahale.
Dragostea și prețuirea pentru mănăstirea botoșăneană nu au luat sfârșit după plecarea la Mănăstirea Bistrița, dimpotrivă.
Arhimandritul Luca Diaconu s-a înscris la Școala doctorală din cadrul Universității ”Lucian Blaga” Sibiu, în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă”, pentru elaborarea tezei de doctorat cu titlul ”Mănăstirea Sfântul Nicolae Domnesc Popăuți, importantă ctitorie a Moldovei închinată Patriarhiei de Antiohia”, sub îndrumarea pr.prof. Nicolae Chifăr.
În perioada stăreției la Botoșani, pr. Luca Diaconu a mai publicat două broșuri, în 2001, și anume: ”Descoperiri arheologice la Mănăstirea Sf. Nicolae Domnesc Popăuți”, precum și ”Un necunoscut ansamblu de pictură exterioară de la Petru Rareș: Biserica Sfântul Nicolae Domnesc Popăuți”.
Lucrarea premiată de Academia Română – care i-a și adus autorului titlul de Doctor în Teologie - este rezultatul cercetărilor din ultimii 20 de ani ale unui om aplecat asupra moștenirii ștefaniene, dar și asupra tezaurului păstrat de secole pe tărâm botoșănean.
”Motivul pentru care ne-am oprit asupra acestei teme este în totalitate justificat de lipsa unei lucrări monografice pentru acest monument istoric, de importanţă majoră pentru cultura românească şi universală, de implicarea autorului într-o perioadă de aproximativ douăzeci de ani în procesul de restaurare, rectitorire şi de protecţie a întregului patrimoniu cultural al locului şi de punerea în valoare a acestui obiectiv cultural prin prezenta cercetare şi prin publicarea rezultatelor acesteia”,
Arhimandrit Luca Diaconu, autorul lucrării Mănăstirea ”Sfântul Nicolae Domnesc” Popăuți
(Mănăstirea Popăuți)
Strădania Arhimandritului fost stareț la Mănăstirea Popăuți este din plin răsplătită astăzi prin Premiul ”Dimitrie Onciul” al Academiei Române.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Valeriu Iftime: Am votat pentru o țară în care să fim mândri că trăim – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Doi tineri din Botoșani acuzați că au încercat să omoare un om în scara blocului
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
LOCUL din Botoșani cu cea mai mare PREZENȚĂ la vot astăzi, în „împărăția” lui Iftime bate… pustiul
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024