Corneliu Prepeliță este singurul candidat la concursul pentru postul de manager al Spitalului Județean de Urgență Mavromati (SJUM).
Astăzi, de la ora 12:00 și-a susținut proiectul de management în fața comisiei de concurs. Jurnaliștii Botoșăneanul au avut acces la această etapă a concursului, după ce au solicitat acest lucru în prealabil.
Președintele comisiei de concurs este Amalia Marian, director Direcția Juridică și Administrație Publică Locală din cadrul Consiliului Județean Botoșani.
Din comisie au făcut parte și două nume importante din sistemul medical, respectiv prof. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iași care este și cercetător precum și dr. Mihai Glod, manager Spitalul Clinic Căi Ferate Iași.
De asemenea și Carmen Alexa din partea Asociației de Pacienți.
A fost intitulat „Planificarea și organizarea serviciilor de sănătate la nivelul SJUM” și practic a cuprins o descriere succintă a celui mai mare spital al județului Botoșani care are sedii în 11 locații și este compus din 29 de secții medicale, 13 compartimente de sine stătătoare și alte 18 care sunt în cadrul secțiilor.
Din punctul de vedere al resursei umane, gradul de ocupare al posturilor este de doar 72%, acest aspect fiind unul dintre obiectivele propuse a fi îndeplinite de candidatul Corneliu Prepeliță.
Spitalul Județean Mavromati și-a propus să realizeze venituri în acest an în sumă de aproximativ 106 milioane de lei, indicator care nu a fost încă îndeplinit însă pentru care actualul manager interimar ar avea o serie de soluții prin creșterea ICM – indicatorul de complexitate medicală și diminuarea DMS – durata medie de spitalizare.
Ar fi Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati care este și cea mai aglomerată.
În ultimii patru ani spre exemplu, în medie au ajuns în UPU în jur de 50.000 de pacienți. Doar 32% dintre aceștia au fost internați pe vreuna dintre secțiile spitalului, ceea ce înseamnă foarte puțin. În acest caz, Corneliu Prepeliță și-a propus reducerea numărului de pacienți prin încheierea de protocoale mai clare și campanii de conștientizare în rândul botoșănenilor.
Corneliu Prepeliță, candidat
„Analizând numărul de pacienți prezentați în UPU și procentul celor internați, observăm că acesta este foarte mic. Dacă în anul 2021 procentul era de 36% pacienți internați din total prezentări, în 2024, în primele șase luni, acesta reprezintă 32%. Aceasta este o provocare majoră în gestionarea eficientă a fluxului de pacienți și necesitatea utilizării resurselor disponibile”,
Spitalul Județean beneficiază de o finanțare consistentă de la Casa de Asigurări de Sănătate și oferă o gamă largă de servicii medicale dar și o serie de proiecte de investiții care se ridică undeva la suma de 500 de milioane de euro, la acest moment.
De asemenea, dispune de personal medical bine pregătit iar din anul 2022 deține aviz de la Ministerul Sănătății pentru pregătirea medicilor rezidenți. Printre punctele tari se mai regăsește și partea de aparatură medicală unde în ultimii ani s-au făcut achiziții importante precum și scăderea procentului de infecții nosocomiale.
La acest punct, actualul manager al Spitalului Județean Mavromati susține că spitalul încă prezintă dependență financiară față de autoritatea publică locală pentru că nu are resursele necesare pentru cheltuieli de întreținere și alte investiții.
De asemenea spitalul întâmpină dificultăți în păstrarea personalului medical care preferă să migreze către alte unități spitalicești. Și evident, aglomerația din UPU a fost inclusă la partea de vulnerabilități de la Mavromati.
Ar fi creșterea numărului de clinici private care ar însemna o adresabilitate scăzută la Spitalul Județean Mavromati și personalul insuficient care din cauza faptului că este suprasolicitat pe extrem de multe secții ale spitalului ajunge la o performanță mai slabă a actului medical. Din acest punct de vedere s-a transmis către Direcția de Sănătate Publică (DSP) care va înainta mai departe la minister, o nouă organigramă prin care să mai fie redus din deficitul adâncit de personal.
La toate aceste aspecte, Corneliu Prepeliță a venit cu un plan de management cu indicatori de performanță și cu termene clare stabilite în următorii patru ani.
A ceastă etapă a însemnat practic finalul prezentării proiectului de management și sesiunea de întrebări care au putut fi adresate de toți cei prezenți în sală.
Amalia Marian, președintele comisiei de concurs a avut o serie de întrebări din legislație privitoare la realizarea veniturilor de către spital dar și pe partea de achiziții publice. Corneliu Prepeliță a fost întrebat ce soluții are pentru creșterea veniturilor la Spitalul Județean Mavromati.
Corneliu Prepeliță, candidat
„Aș identifica o problemă a SJUM pe care sunt dispus să o rezolv și care o reprezintă veniturile din cercetare. A crea un nucleu de cercetare în cadrul unității sanitare se impune în acest moment. Veniturile din această activitate sunt generoase dar nu numai atât este important cât responsabilizarea cadrelor medicale, a medicilor, prin satisfacția acestora că lucrează și într-un domeniu în care nu au fost stimulați până la acest moment. Doresc să pregătesc un proiect de cercetare care, pe lângă gradul de satisfacție al medicilor care vor lucra și vor demonstra că au abilități în cercetare și inovare dar și în ceea ce privește veniturile spitalului”,
O altă propunere este din nou referitoare la anumite activități care nu au fost nicicând realizate la Botoșani.
Corneliu Prepeliță, candidat
„În toate spitalele din țară există o manifestare științifică anuală: zilele spitalului. Nu s-a organizat niciodată un congres la nivelul SJUM sau cel puțin, din ce m-am informat. Și doresc să realizez acest lucru în cursul anului viitor, lucru care va stimula și va determina apetitul pentru cercetare al medicilor. Există un colectiv bine închegat, de buni profesioniști care cred eu că nu au fost stimulați în acest domeniu pentru a performa și aici”,
Prof. dr. Grigore Tinică a apreciat nivelul ridicat de cunoștințe al candidatului care cunoaște managementul spitalicesc prin prisma faptului că a mai activat în domeniu și a dorit să știe cum vede Corneliu Prepeliță cum vede colaborarea cu UMF Iași (pe partea de cercetare) dar și cu Consiliul Județean Botoșani (pe partea de finanțare).
Corneliu Prepeliță, candidat
„În acest moment nu există niciun protocol de colaborare între SJUM și UMF Iași. Acest lucru îl consider o lipsă. Implicarea universității ca for metodologic în activitatea științifică a activității spitalului este esențială, nu se poate desfășura nimic dacă un medic nu este adaptat și permanent legat de locul unde a fost format, indiferent că este Iași sau Cluj. Apartenența la un for universitar este absolut necesară în dezvoltarea unității sanitare. Medicii nu au cum să funcționeze în afara noutăților care, de cele mai multe ori vin din mediul academic, din mediul universitar”,
Și nu în ultimul rând, managerul de la Spitalul Clinic Căi Ferate Iași, chirurgul Mihai Glod a dorit să știe când și în ce condiții sunt indicate achizițiile directe. Corneliu Prepeliță a arătat că sunt indicate „în situații de maximă urgență” și de altfel a exemplificat și a spus că acestea reprezintă doar 23% din totalul achizițiilor publice făcute la spital, ceea ce este un lucru absolut îmbucurător și care nu i se datorează neapărat pentru că acest sistem funcționa deja bine la nivelul unității.
Toată prezentarea inclusiv sesiunea de întrebări a durat aproximativ o oră.
La acest moment, membrii comisiei au rămas pentru a oferi notele aferente acestei etape din concurs și care urmează a fi publicate pe pagina oficială a Spitalului Județean Mavromati.
Vine primăvara?! Meteorologii au emis prognoza pentru următoarea lună
Redacția Botoșăneanul
Jan 24, 2025
Aproape 300 de botoșăneni cu facultate s-au angajat într-un an întreg
Redacția Botoșăneanul
Jan 24, 2025
Circulația RESTRICȚIONATĂ astăzi pe bulevard, șoferii rugați de jandarmi să evite zona – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 24, 2025
Vreme rea anunțată în mai multe localități din Botoșani: S-a emis un nou COD GALBEN
Redacția Botoșăneanul
Jan 24, 2025
Comisarii de la Mediu au dat amenzi de aproape 3 milioane de lei, s-a lăsat și cu plângeri penale
Redacția Botoșăneanul
Jan 24, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile