La Stațiunea de Cercetare Agricolă Popăuți, tensiunile curg gârlă. La nici două luni de când a stat în „lumina reflectoarelor” din caza unui scandal între vechea și noua conducere, pe fir au intrat și autoritățile sanitar veterinare, care efectuează controale la sânge în urma unor reclamații primite. Ce vizează acestea? Răspunsul este parcă tăiat în două, ca o felie de tort împărțită egal între două instituții – una care trebuie fie etalon pentru fermierii locali, cealaltă menită să-i țină în frâu.
Concret, în atenția conducerii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor (DSVSA) Botoșani, au ajuns informații potrivit cărora animalele sacrificate în incinta stațiunii nu ar fi incinerate corespunzător, ci depozitate în locuri neamenajate.
Lucrul acesta s-ar întâmpla de la începutul anului 2015, ceea ce înseamnă că a vizat ambele conduceri ale Stațiunii Popăuți. Potrivit noului director, Gheorghe Brădățan, informația ar fi parțial adevărată, asta pentru că ar fi vorba despre un caz izolat, care nu este sub nicio formă extins la nivelul întregii activități. Întrebat dacă abaterea s-ar petrece de la începutul anului, acesta a negat vehement.
„A fost un incident cu niște animale, un animal a fost aruncat într-un bazin. A fost chemată firma de la Suceava de incinerări, când se va mai întâmpla ceva, îi vom chema pe dumnealor, deși firma se află la mare distanță, ca să ducă animalele la incinerat.
Nu se întâmplă de la începutul anului, s-a întâmplat doar cu trei animale, a fost doar un incident, nu este un lucru care se întâmplă în mod obișnuit. Animalul avea o boală incurabilă și l-au sacrificat pentru că punea în pericol celelalte animale”, a declarat directorul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor.
Ba mai mult, acesta a precizat că ar fi fost anumite probleme când firma de incinerare cu care stațiunea a avut contract până recent, s-a desființat fără ca acesta să fi avut cunoștință de cauză, dar că acum s-au rezolvat odată cu contractarea noii firme cu sediul la Suceava, care operează în acest domeniu de 15 ani.
De cealaltă parte, reprezentanții DSVSA Botoșani, spun că sesizările primite vizează „proasta gestionare a subproduselor și a mortalităților la nivelul unității”, care s-au confirmat la nivel de conducere și că s-a emis o amendă atât unității, cât și șefului de fermă, care ar fi gestionat activitatea în mod necorespunzător.
„Am avut o discuție cu dl. director, s-au confirmat cele spuse de reclamant. S-au dat măsuri coercitive și anume amendă pe unitate și amendă pe șeful de fermă. Lucrurile sper să se desfășoare în normalitate legislativă de acum înainte, se vor face alte controale”, a declarat Minodora Vasiliu, director al DSVSA Botoșani.
Potrivit acesteia, conducerea stațiunii a pus incidentul pe lipsa de fonduri cu care se confruntă unitatea, dar motivația nu a înduplecat organele de control.
„Faptul că motivația principală este că nu există fonduri pentru această stațiune acordate de Academie (n.r. Academia Științifică Agricolă „Gheorghe Ionescu Sisești” de la Iași), ne dă dreptul ca pe competența și atribuțiile noastre, să facem un raport către Academie”, a mai spus șefa Direcției Sanitar Veterinare.
Pretextul lipsei de fonduri nu este unul suficient de puternic, mai spune aceasta. Cel puțin nu atâta timp cât se pune în pericol sănătatea animalelor, a produselor care rezultă de la fermă și care ar putea în ultimă instanță să atingă siguranța consumatorilor.
În urma controalelor desfășurate, s-au aplicat două amenzi în valoare de 6.000 de lei, însă conducerea DSVSA nu crede că aplicarea măsurilor coercitive este o soluție pentru rezolvarea problemei existente. „Suntem în re-control, acestea au fost primele măsuri care era normal să fie aplicate. Măsurile coercitive nu rezolvă problema, doar acțiunile dumnealor o vor face. Vom verifica din nou săptămâna viitoare, să vedem ce se întâmplă. Lucrurile au fost lăsate un pic de izbeliște și un pic au scăpat de sub control și vrem să aducem totul pe făgașul cel bun. Șeful de fermă trebuia să gestioneze acțiunile de acolo conform legii”, a conchis Minodora Vasiliu.
În perioada imediat următoare, mai multe controale vor avea loc la Stațiunea Popăuți ca urmare a neregulilor constatate.
(C.B.)
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Elevii unui liceu din Botoșani învățați cum să intervină corect la un accident rutier
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Declarația zilei 20 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 20, 2024
Oana Sava
Nov 20, 2024