Profesia de executor judecătoresc este inclusă în nomenclatorul de meserii precum cele de medic, profesor, avocat sau inginer. Însă executorii judecătorești, în bună parte din cazuri, sunt principala țintă a comunității, având în vedere că activitatea prestată presupune suferință și situații dramatice.
Sînziana Secrieru este executor judecătoresc de aproximativ două decenii. Este o profesie „de familie”, fiind exercitată în trecut atât de tatăl său, Dinu Secrieru, cât și de fratele Paul.
Cumva copiii au preluat afacerea tatălui, Dinu Secrieru, fost parlamentar și președinte al Partidului Național Liberal (PNL). De altfel, familia Secrieru a deschis primul cabinet de executare silită din municipiul Botoșani, în contextul în care, până în anul 2000, această profesie era una încadrată în structurile de stat.
Sînziana Secrieru a fost familiarizată cu această profesie de către tatăl său, Dinu Secrieru, care a încercat să o îndrume să privească și latura umană. Își amintește că unul dintre sfaturile sale a fost că executorul trebuie să se debaraseze la ușa debitorului de sentimente și să se concentreze pe rolul său clar definit de lege.
Executorul judecătoresc este practic închizătorul unei acțiuni care s-a consumat deja și nu face altceva decât să pună în aplicare decizii ale instanțelor de judecată. Pentru că o executare silită este făcută exclusiv printr-o sentință judecătorească.
„Îmi pare foarte bine că îmi dați șansa să explic ce înseamnă această meserie, pentru că de foarte multe ori am fost judecată. Chiar dacă pare o meserie urâtă, este o meserie absolut necesară. De ce spun asta? Pentru că fiecare om care are calitatea de debitor și poate suferă urmare a acțiunilor noastre, poate avea în viața aceasta și calitatea de creditor, când are nevoie de un executor pentru a-și câștiga un drept. Instanța este cea care decide soluția, executorul doar pune în aplicare dispozițiile unei sentințe. Executorul nu are putere să anuleze o decizie a instanței, este ultima parte a procesului civil și trebuie pusă în aplicare, fie că ne place sau nu. Este legal, corect și normal. Nu poate nimeni să rămână pierdut de ceva doar că ne este milă, nu avem cum”,
Sînziana Secrieru, executor judecătoresc
În general, procesele se întind pe perioade lungi, care înseamnă ani și în cadrul cărora persoanele care se află într-o situație critică își pot rezolva problemele până să se ajungă efectiv la executare. Și totodată, să dovedească judecătorilor situațiile în care se consideră nedreptățiți.
În cazul datoriilor, există posibilitatea de reeșalonare a acestora, evacuarea forțată dintr-o locuință fiind practic ultima etapă dintr-un lung șir parcurs deja de părțile implicate.
„Din păcate, omul, până nu ajungem la ușa lui, nu crede. În 90% dintre cazuri oamenii nu citesc documentele pe care le primesc. La aceste spețe pe care le consideră lumea mai urâte, evacuări, ne trezim la ușa omului și el deschide ușa normal și zice: «am primit un plic dar nu m-am mai uitat ce e acolo». Ai șansa, ai posibilitatea să-ți rezolvi amiabil, până să se deplaseze executorul la domiciliul tău. Din păcate foarte mulți nu o fac și atunci când ne văd la ușă este mult mai ușor și mai rapid să jignim executorul și să aruncăm cu pietre în el”,
Sînziana Secrieru, executor judecătoresc
Deși o practică de peste două decenii, această meserie pare să fie dificilă în continuare pentru Sînziana Secrieru.
Și nu puține au fost situațiile în care a fost agresată fizic, amenințată și urmărită de persoane ale căror dosare au fost înregistrate pe rolul cabinetului său de executare silită. A primit inclusiv amenințări cu moartea.
„Am avut de foarte multe ori și atac fizic și amenințări la familie. Și acasă în fața porții găsite tot felul de obiecte și în fața biroului aprinse lumânări. Foarte multe au fost, foarte, foarte multe”,
Sînziana Secrieru, executor judecătoresc
La executările silite întotdeauna se solicită prezența forțelor de ordine având în vedere că lucrurile pot degenera. Echipajele de jandarmi sunt cele care însoțesc executorul și reprezentanții creditorului, adică entitatea care dorește să-și recupereze bunurile sau datoriile.
„Dintotdeauna s-a putut apela la forțele de ordine, doar că erau dosare în care noi consideram că nu mai luăm, că e doar o predare de teren, nu are rost să mai chemăm și jandarmii cu noi. Ei, atunci, alea erau momentele când aveam surprize. Chiar la o punere în posesie la Flămânzi unde erau doi domni la vreo 70 de ani, nici nu mă gândeam că o să fie cu scandal, la sfârșitul acțiunii m-am trezit izbită în gard, colegii mei la fel, agenții mei procedurali. Am avut noroc de intervenția Poliției orașului Flămânzi și totul s-a terminat cu bine. Dar, da, există întotdeauna un risc, mai ales pentru că mă văd femeie și cred că pot face ceva”,
Sînziana Secrieru, executor judecătoresc
În niciunul dintre aceste cazuri, Sînziana Secrieru nu s-a îndreptat legal sau penal împotriva agresorilor săi, fie că atacurile au fost fizice sau de altă natură.
Prezentă la BotoșăneanulTV, Sînziana Secrieru a vorbit detaliat despre profesia sa și modul în care și-o exercită. Și cum de foarte multe ori, familiile la care merge pentru executări silite ajung să o urmărească inclusiv după ce ajunge acasă.
Este extrem de sensibilă la situațiile în care sunt implicați copiii care se află în grija unor adulți care uneori ar putea evita ca astfel de episoade să aibă loc și să lase traume în copilăria fiilor sau fiicelor lor.
Despre cazurile care au marcat-o puteți citi în linkurile de mai jos:
SEARA TRECUTĂ: Razii de proporții în zonele din Botoșani considerate periculoase
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Speranța lui Iftime „s-a rupt” în ultimul meci amical: Este supărarea noastră
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Jandarmii au lansat o campanie națională pentru proteste pașnice – VIDEO
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Românii vor putea călători fără viză în SUA de la sfârșitul lunii martie
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Botoșănean REȚINUT seara trecută: Extrem de beat a rănit un șofer care circula regulamentar
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile