Senzația că odată ajuns pe mâinile procurorilor anticorupție un demnitar nu mai are scăpare se dovedește a nu fi în totalitate adevărată. Cel puțin un dosar întocmit pe numele unui primar din județul Botoșani vine să dovedească acest lucru.
Astfel, luna trecută, secția de combatere a corupției de la DNA a dispus clasarea unei cauze privind infracțiunile de fals intelectual și tentativă de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, incomplete sau inexacte dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul UE. Vizat de dosar era Cătălin Rotundu, primarul comunei Dângeni.
Pe 13 august 2014 DNA începuse urmărirea penală într-un dosar întocmit ca urmare a unei plângeri depuse de Dumitru Poloboc, un fermier din localitate. Cu o lună mai devreme acesta reclamase la DNA Suceava (foto sediu sus) că Primăria Dângeni i-a eliberat adeverință că este înregistrat în evidențe cu 49,90 hectare, însă la identificarea efectuată de APIA a reieșit că o parte a suprafețelor respective sunt înregistrate și pe o altă întreprindere individuală, care îi aparține lui Viorel Enache și care are în proprietate sau arendă circa 900 de hectare.
În denunț, Dumitru Poloboc își exprima convingerea că Primăria Dângeni a eliberat adeverințe în mod ilegal, în opinia sa principal răspunzător fiind primarul, care ”în mod deliberat și cu bună știință” l-ar fi sprijinit pe Viorel Enache.
Ajutat de primar, Viorel Enache ar fi obținut fonduri europene de 300.000 de euro, reușind astfel să își cumpere două tractoare.
În timp ce Cătălin Rotundu l-ar fi ajutat pe Enache, Dumitru Poloboc a reclamat că lui ar fi refuzat să-i semneze dosarul la APIA, în opinia sa motivul constituindu-l apartenența la partide diferite.
POVESTEA PĂMÂNTULUI LA DÂNGENI:
Cercetările documentelor și audierile efectuate de DNA au scos însă la iveală că la nivelul comunei Dângeni există mai multe neconcordanțe privind terenurile agricole, fiind frecvente suprapunerile de suprafețe înainte de iunie 2012, când Cătălin Rotundu (foto dreapta) a devenit primar de Dângeni. De altfel, un control al Curții de Conturi s-a finalizat cu recomandarea făcută Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură de a remăsura terenurile date fiind suprapunerile de blocuri fizice. De asemenea, Viorel Enache a declarat la audieri că nu i s-au cerut bani în schimbul eliberării de adeverințe și că nu are cunoștință de emiterea unor astfel de acte false de către Primăria Dângeni. Viorel Enache a mai arătat că a renunțat fără alte pretenții la suprafețele care s-au regăsit și în alte cereri și a încercat să discute cu Dumitru Poloboc, dar a fost refuzat. El și-a exprimat credința că în spatele plângerii se află tensiunile politice.
Chemat la rândul său la audieri, primarul Cătălin Rotundu a spus că i-a recomandat lui Dumitru Poloboc să facă o sesizare oficială la Primăria Dângeni pentru remedierea problemei, dar că acesa a refuzat, alegând calea denunțului la DNA Suceava.
”Din declarațiile martorilor și din actele dosarului nu au reieșit nici un fel de indicii privind efectuarea vreuneia dintre acțiunile ce constituie elementul material al acestor infracțiuni, motiv pentru care, sub acest aspect, se va dispune clasarea cauzei”, arată procurorul Dana Belciug în ordonanța de clasare.
Acum primarul Cătălin Rotundu intenționează să se îndrepte, pentru denunț calomnios, împotriva lui Dumitru Poloboc, cel care a formulat sesizarea.
Sergiu BĂLĂȘCĂU
[[galerie-foto]]
2,7 milioane de euro pentru dezvoltarea liceelor cu profil agricol din județ
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Femeie AMENDATĂ de polițiștii locali după ce și-a scos masa în stradă
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Inspectorii de muncă, în controale pe la firmele din Botoșani în cadrul unei campanii
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024