În ultimele zile, în mai multe zone din țară, inclusiv la Botoșani a nins, iar temperaturile au scăzut foarte mult, sub zero grade, o situație atipică pentru această perioada a anului.
Gabriela Bancila, meteorolog la Administratia Nationala de Meteorologie, a declarat ca aceste fenomene meteo nu sunt normale pentru aceasta perioada, avand o rata de aparitie foarte rara, ultimul de acest gen avand loc in urma cu 20 de ani, in 1996.
"Nu sunt fenomene si temperaturi normale pentru aceasta perioada. Sunt fenomene deosebite pentru perioada pe care o traversam, evenimente pe care nu le putem numi singulare, pentru ca de-a lungul timpului au mai fost, ci evenimente care au o rata de aparitie foarte rara, evenimente care se pot produce o data la 20 de ani sau mai mult de 20 de ani. Un episod similar s-a produs in anul 1996. Este vorba despre amploarea acestui eveniment, amploarea lui ca distributie spatiala si ca distributie in timp. Au mai fost evenimente din 1996 pana acum, dar cu un impact pe o suprafata mai restransa si intr-un interval de timp mai scurt. Noi, ANM, informam si avertizam asupra acestui eveniment inca de alaltaieri. Suntem la a treia zi consecutiva de actiune a acestui front atmosferic peste tara noastra. Au fost afectate toate regiunile. Despre precipitatii sub forma de ninsoare am vorbit la inceput in zona Mehedinti, zonele de munte, zonele submontane, iar acum s-a mutat pe partea de Est a Romaniei. Temperaturile scazute pe care le asteptam sambata dimineata nu se vor inregistra intr-o singura regiune. Vor fi in majoritatea zonelor", a explicat aceasta.
Ce cauzeaza acest fenomen?
"Tot acest episod reprezinta o situatie tipica de viscol sau de episod de vreme severa in anotimpul rece. Adica, pe de o parte avem o masa de aer rece transportata catre tara noastra de un anticiclon, in general de provenienta eurasiatica, dinspre Siberia, si pe de alta parte actiunea unui ciclon mediteranean. Aceste doua formatiuni s-au intalnit deasupra teritoriului Romaniei. Ciclonul vine din Mediterana, deci are umezeala. El transporta un aer mai cald si umed. Pe de alta parte transportul de aer rece asigurat de campul de presiune ridicata face ca precipitatiile sa ajunga in forma solida la nivelul solului. Cand actiunea ciclonului mediteranean se termina, se instaleaza masa de aer rece adusa de anticiclonul despre care va vorbeam. In conditiile in care la mijlocul zilei, cerul este acoperit de nori, peste tara este o masa de aer rece, temperatura nu are cum sa creasca si noptile nu sunt atat de racoroase. Diferenta dintre temperatura de noapte si zi nu este foarte mare. In schimb, sambata dimineata, cand este asteptatata cea mai rece dimineata, nu numai in Bucuresti, in cea mai mare parte a tarii, cerul va fi lipsit de nori, asta inseamna o racire nocturna foarte intensa. Temperaturile atunci vor cobora sub pragul de inghet in majoritatea regiunilor, iar in zonele depresionare se vor situa la pragul gerului, adica - 10 grade", a explicat Gabriela Bancila, meteorolog Agentia Nationala de Meteorologie.
11 judete din centrul si estul tarii au fost, de miercuri dupa-amiaza pana joi dimineata, sub avertizare Cod portocaliu de ninsori, ploi si vant, iar Bucurestiul si 29 de judete au fost avertizate cu Cod galben.
Judetele Buzau, Vrancea, Covasna si pentru unele zone din Harghita, Neamt, Bacau, Brasov, Sibiu, Gorj, Valcea si Arges au fost sub Cod potocaliu pana joi, la ora 09.00.
Tot pana joi, la ora 9.00, au fost sub avertizare Cod galben Bucurestiul si judetele Ilfov, Prahova, Dambovita, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila, Galati, Vaslui, Iasi, Neamt, Botosani, Suceava, Mures, Bistrita-Nasaud, Maramures, Cluj, Alba, Hunedoara si unele zone din judetele Caras-Severin, Mehedinti, Gorj, Valcea, Arges, Bacau, Neamt, Harghita, Brasov si Sibiu.
Incepand de joi, ora 9.00 si pana vineri, la ora 14.00, sunt sub avertizare Cod galben judetele Botosani, Galati, Tulcea, Braila, Dambovita, Alba, Mures, Cluj, Bistrita-Nasaud, Maramures si unele zone din judetele Hunedoara, Sibiu, Brasov, Harghita, Arges, Prahova, Buzau, Gorj si Valcea.
De joi, ora 18.00, pana vineri, la ora 9.00, de asemenea sunt sub avertizare Cod portocaliu judetele Iasi, Vaslui, Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea, Covasna si unele zone din judetele Harghita, Brasov, Sibiu, Arges, Prahova si Buzau. In acest interval, in cea mai mare parte a Moldovei vor fi precipitatii predominant sub forma de ninsoare si se va depune strat de zapada, local consistent. Temporar, vantul va avea intensificari cu viteze de 50-60 de kilometri pe ora, au mai anuntat meteorologii.
Producatorii de legume si fructe reuniti intr-o asociatie de profil au transmis joi o crisoare Ministerului Agriculturii, in care i-au cerut sa aiba in vedere masuri de sprijin, inclusiv financiare, pentru depasirea ificultatilor cauate de scaderea brusca a temperaturilor, din ultimele zile.
"Am rugat Ministerul Agriculturii sa gandeasca o strategie de depasire a acestui moment. Trebuie gandit ceva in sprijinul fermierului. Pe un program de minimis ajutat cu o valoare, acolo unde se dovedesc indeplinite conditiile, cu Ministerul Finantelor, de vazut o scutire de impozite, sa scadem presiunea de pe fermier, care a facut niste lucrari tehnologice, taiatul, sunt deja 4 stropiri facute pana la ora actuala si ar fi pacat sa ne alegem cu pagube uriase" - a declarat, pentru HotNews.ro, Aurel Tanase, presedintele Organizatiei Interprofesionale pentru Produse Agroalimenare (OIPA) Legume-Fructe.
El a atras atentia ca pericolul cel mai mare este la pomii fructiferi, infloriti sau in curs de fructificare.
"Pericolul mare este deja la speciile timpurii, in primul rand la capsuni, cirese, prune si este in plina inflorire si marul", a spus Tanase.
”Afectate de racirea vremii si de diferentele mari de temperaturi intre zi si noapte ar putea fi si legumele termofile crescute in solarii si sere - ardei, rosii, castraveti. In schimb, pentru suprafetele care s-au infiinat in primavara - mazare, lucerna, furaje, porumb, floarea-soarelui - precipitatiile din utlima perioada ar putea fi benefice”, a mai aratat el.(Sursa: Hotnews, sursă foto: Facebook)
Viorel Iliuță: Miza viitorului Parlament este uriașă / Lupta nu s-a încheiat – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
O structură a statului solicită SUSPENDAREA TikTok-ului în România
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024