Imediat după ședința extraordinară care a avut loc astăzi, 18 februarie 2022, de la ora 11:00, primarul Cosmin Andrei a oferit o serie de clarificări privitoare la laborioasa procedură de licitație pentru atribuirea lucrărilor de modernizare la Teatrul Mihai Eminescu.
Edilul șef a făcut o trecere în revistă a motivelor care au dus la blocajul actual și despre care Botoșăneanul a scris aici: SURSE: Agenția Națională pentru Achiziții Publice ar fi anulat licitația pentru Teatrul Eminescu
Au fost depuse la licitație trei oferte din partea unor asocieri care cumulează un total de 21 de firme.
Mai departe, Cosmin Andrei a arătat că la acest moment Primăria se află la punctul în care...
„Am parcurs cu bine toate etapele până la evaluarea financiară, acolo unde ANAP nu a fost de acord cu punctul de vedere al comisiei care este suverană în această licitație și a emis un aviz conform condiționat. Acest lucru înseamnă că firma sau asocierea de firme declarate de colegii mei ca fiind câștigătoare, ar fi avut probleme în partea financiară și ANAP nu a fost de acord cu punctul nostru de vedere”.
Avizul agenției naționale obligă la descalificarea tuturor celor trei asocieri, iar Primăria trebuie să respecte acest punct de vedere.
„În paralel s-a depus o solicitare de acces la informații din partea firmei care ar fi putut fi câștigătoare și credem că intenționează să depună o contestație la CNSC. În urma acestei contestații se poate declara firma câștigătoare, decizie pe care trebuie să o respectăm”,
Cosmin Andrei, primar
În paralel se lucrează la reactualizarea devizului general de lucrări, astfel încât organizarea unei noi licitații să fie cu prețurile actualizate.
Dacă se închide prima licitație, se va organiza o a doua, cu noile prețuri.
Însă, pentru că există și o altă alternativă, în cazul în care Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) admite contestația formulată de firma declarată câștigătoare, rămâne valabilă prima licitație.
În acest caz CNSC este suverană în decizie.
Pe de altă parte, în oglinda unui răspuns negativ, o nouă licitație ar presupune un termen maxim de 90 de zile, cu posibilitatea indexării noilor valori, conform unei ordonanțe emise de Guvern, pentru astfel de proiecte cu sume considerate de constructori a fi „perimate”.
Cosmin Andrei a subliniat în mai multe rânduri că la acest moment problematica licitației, a Primăriei, nu ține de disponibilitatea financiară ci de etapele de atribuire a lucrărilor și implicut ofertele depuse de constructori care au avut o serie de erori, deși nesemnificative din punctul de vedere al comisiei de evaluare, greu de trecut cu vederea de ANAP.
Odată atribuit contractul de lucrări, având deja un proiect tehnic, noil constructor intră direct în șantier și reia lucrările, existând (la limită), posibilitatea ducerii la capăt a acestei investiții.
Click pe video pentru detaliille complete
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Cutremur la „Apă”, s-a cerut demiterea întregului Consiliu de Administrație – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 19, 2024
O nouă categorie de clienți la Modern Calor: În premieră avem în municipiul Botoșani...
Oana Sava
Nov 19, 2024