Vom plăti mai mult gunoi decât producem – acesta a fost semnalul de alarmă tras la şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Botoşani care s-a desfăşurat joi la Palatul Administrativ.
Pe ordinea de zi a figurat şi „Acordul Financiar privind modul de gestionare a plăţilor în cadrul Proiectului Sistem Integrat de Management al Deşeurilor (SIMD) în judeţul Botoşani, zona 3 Ştefăneşti”. Proiectul prevede plata unei taxe speciale de salubrizare, prilej pentru consilierii judeţeni a de a reclama modul în care autorităţile locale ajung să achite deşeurile prin SIMD.
Stelian Pleşca a arătat că proiectul a fost conceput în urmă cu mai bine de şase ani, pe baza unor date care nu mai sunt de actualitate. Liberalul a dat ca exemplu municipiul Botoşani, pentru care s-au luat în calcul 106.000 gospodării producătoare de gunoi, deşi acum ar mai fi doar 56.000. PNL-istul susţine că aceşti 56.000 de oameni vor trebuie să plătească o taxă mai mare pentru a acoperi diferenţa până la 106.000.
„Nu vom putea duce niciodată atât gunoi cât scrie în acest contract. Vom fi puşi în situaţia de a cumpăra gunoi sau de a aduce de la Suceava”,
Stelian Pleşca, consilier judeţean PNL.
Acesta a menţionat şi că prin acest SIMD s-au înfiinţat tot felul de structuri alimentate exclusiv cu fonduri publice, cum ar fi ADI Ecoproces, unde lucrează „nişte băieţi care prin politică câştigă nişte bani frumoşi”.
Chiar şi social-democraţii au fost de acord.
„Noi vorbim de bani şi nu de o strategie a operatorului. De câte ori se întâmplă ceva cu gunoiul auzim numai de bani, de bani, de bani şi de eventuale contestaţii între operatori”,
Sergiu Marian, consilier judeţean PSD.
În opinia acestuia, nici autorităţile şi nici firma Diasil Service din Suceava care administrează rampa de gunoi nou construită la Stăuceni, nu au un plan colectare a deşeurilor astfel încât să se adune cantităţile previzionate prin proiect. PSD-istul a dat ca exemplu borcanele de plastic în care se livrează copiilor suplimentul de lactate din cadrul programului „corn şi lapte” şi care, în loc să fie colectate de un operator de salubritate, sunt aruncate necontrolat.
Stelian Pleşca a reclamat chiar şi că amintita companie nici măcar nu sortează gunoiul, deşi prin contract ar fi obligată să o facă.
Directorul Direcţiei de Servicii Publice a Consiliului Judeţean, care gestionează şi SIMD, a recunoscut parţial problemele ridicate, menţionând că prin 2008 – 2010 s-au estimat în jur de 74.000 - 75.000 tone de gunoi produse la Botoşani într-un an şi, în realitate, se realizează doar în jur de 50.000.
„Nu suntem obligaţi a deconta penalităţi dacă nu vom aduna 74.000 de tone”,
Iulian Micu, director Direcţia de Servicii Publice a CJ Botoşani.
Acesta a dat asigurări că nici nu vom ajunge să cumpărăm gunoi sau să „importăm” din alte judeţe.
Proiectul a fost votat în final cu o abţinere, cea a lui Stelian Pleşca.
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Legendarul Nicu Alifantis vine la Botoșani pentru un concert special cu Filarmonica
Oana Sava
Nov 16, 2024
Șoferi AMENDAȚI de polițiștii locali după ce au intrat cu mașinile într-o zonă interzisă
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Bărbat necunoscut găsit în maiou și pantaloni scurți pe stradă: Era în comă și lovit la cap
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024