În noiembrie 2020, un mare scandal de corupție avea să iasă la iveală la Suceava. Procurorii DNA și polițiștii DGA au făcut mai multe percheziții la sediul Serviciului de Înmatriculări și acasă la angajații instituției, inclusiv la șeful acestora. Au picat atunci multe capete, de la ofițeri DGA până la instructori auto. Unii au fost audiați, reținuți și arestați.
Fostul șef al Serviciului de Înmatriculări de la Suceava, comisarul-șef Radu Obreja, eliberat după 6 luni de arest, îi acuză acum pe procurorii DNA că i-au confiscat banii soacrei. El a declarat, într-un interviu obținut de Monitorul de Suceava prin intermediul avocatului care îl reprezintă pe polițist.
Comisarul-șef radu Obreja îi acuză pe procurorii DNA că au încălcat drepturile sale și ale familiei sale și că la percheziții au ridicat bunuri care nu-i aparțin.
”Știți că procurorii DNA au ridicat la percheziția domiciliară banii soacrei mele, bani economisiți pentru momentul când va pleca dintre noi, păstrați într-o batistă în casa proprietatea sa? Banii au fost restituiți după multe luni și după nenumărate cereri. Nici acum nu am înțeles dacă regia cu banii bătrânei a fost pentru spectacolul media sau doar un abuz al procurorilor.
Orice om, fără cunoștințe juridice, știe că nu poți ridica la percheziție obiecte sau bunuri care nu aparțin persoanei acuzate sau care nu au legătură cu cauza. Procurorii DNA, elite ale magistraturii, nu cunosc aceste prevederi? Fără legătură cu acuzațiile aduse sunt și documentele originale ridicate din casa soacrei mele, documente ce nu au fost restituite nici acum. Nu am să mă plâng și să vă spun câte abuzuri am îndurat în perioada în care am fost în custodia statului, privat de libertate. Vă spun doar că viața mea a fost pusă în pericol când am fost scos din spital și urcat într-o mașină, fără tratament, transportat o zi întreagă până la București”,
a explicat Radu Obreja.
El spune că este nevinovat și că a sesizat organele competente ori de câte ori la nivelul instituției au apărut zvonuri despre fapte de corupție.
Pe 26 noiembrie 2020 procurorii de la Direcția Națională Anticorupție, împreună cu ofițerii DGA, au făcut nu mai puțin de 67 de percheziții la Suceava Bistrița - Năsăud, Botoșani, Neamț și Bacău, din care nouă au fost la instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.
Vizați erau angajații Serviciului Permise și Înmatriculări, dar și alți polițiști din structurile MAI. Anchetatorii susțineau că, de mai mulți ani, la Suceava funcționa "un fel de asociație familială unde angajații de la Serviciul Permise și Înmatriculări și polițiștii de la Inspectoratul Județean de Poliție fie înlesnesc obținerea permiselor și înmatriculărilor, fie fac trafic de influență pt diverse".
Anchetatorii susțineau că toate persoanele vizate au obținut sume importante de bani din aceste șpăgi pe care nu le pot justifica. Fabrica de permise ar fi funcționat, conform procurorilor DNA, din 2018 până în 2020.
Procurorii și ofițerii anticorupție au găsit aproape 600.000 de euro la comisarul-șef Radu Obreja, cunoscut drept "El Capo" din Suceava.
Surse din anchetă spuneau la acel moment că uneori, obținea din șpăgi și 20.000 de euro într-o singură zi.
La perchezițiile de la locuința acestuia s-au găsit aproximativ 60.000 de euro și 60.000 de lei, plus 37 de ceasuri de firma, la care se mai adaugă și bijuterii de aur. Interesant este că 50.000 de euro s-au găsit într-o borsetă aflată în portbagajul unui Audi A4 și care, chipurile, ar fi provenit de la un cunoscut din străinătate pentru o presupusă tranzacție.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Gabriela Erdic
Nov 28, 2024