Probabil că genul de persoană care comentează în necunoștință de cauză cu o dârzenie încăpățânată, care emană invariabil ură și care se pricepe aproape la orice domeniu, a existat dintotdeauna. Dar se manifesta în propriile cercuri de cunoscuți.
Unul dintre dezavantajele rețelelor de socializare este probabil faptul că astfel de oameni și-au găsit locul perfect de întâlnire, cu alții asemenea lor.
Probabil că nu există postare, mesaj public, articol sau orice altceva se publică pe Facebook unde să nu existe o listă de comentarii, majoritatea negative și scrise incorect gramatical. Sau certuri între utilizatori în care nu de puține ori este folosit un limbaj colocvial și pare că bunul simț a dispărut cu totul.
Sunt mesaje cu grave greșeli gramaticale și la unii tineri. Dar și la seniori. Nu există o categorie de vârstă predominantă, însă acest fenomen ar trebui să îngrijoreze.
Ada Macovei, profesor doctor în chimie și inspector școlar general, a fost rugată să comenteze acest fenomen al semi-analfabetismului de pe rețelele de socializare.
„Dintotdeauna au fost câteva categorii, le știm cu toții, nu? De persoane, categorii de personal angajat, neangajat, casnici. La fel și intelectualii, unii mai mult, alții mai puțin legați de conceptul acesta și de paradigma aceasta. E greu de interpretat și de generalizat iar eu mă feresc întotdeauna de generalizări”,
Ada Macovei, inspector școlar general
Că există categorii profesionale de la care chiar nu așteaptă nimeni să exceleze în gramatică, este de trecut cu vederea.
Dar există semne de întrebare când astfel de semnale vin chiar din sistem, iar șefa educației botoșănene a oferit un astfel de exemplu:
„Am discutat cu cineva despre o «activitate în săptămâna școala alt fel», cu două cuvinte. «Să știi mai multe, să fii mai bun, tema: o oră în care să devenim farmaciști sau vânzători, cu cratimă (s-au)». Nu știu dacă e cadru didactic că nu scrie dar e foarte interesant să găsim tot felul. Și pe mine mă deranjează și la nivel vizual și cred că e mai mult de atât”.
Lipsa formării continue, crede șefa educației botoșănene. În sensul în care oamenii după ce termină școala ar „uita” să folosească cratima corect.
„Într-adevăr, deranjează. Și Facebook ne-a arătat, din păcate și mai ales în pandemie când am avut timp foarte mult, ne-a arătat și despre oameni pe care-i cunoșteam și chiar despre unii dintre cei pe care-i consideram prieteni, niște lucruri șocante. Toată lumea a scris mult, dacă ferească Dumnezeu era hârtie ar fi trebuit să fie tone de hârtie. Așa pe online, a fost altfel. Foarte, foarte multe lucruri ciudate au fost atunci. Gândiți-vă că, așa cum ați spus, sunt oameni care nu știu bine să scrie românește și erau mari virusologi, se pricepeau la microbiologie mai ceva decât doctorii. Și chiar doctori care m-au uimit foarte tare cu atitudinea pe care au avut-o, și cu inbtervențiile din spațiul public”,
Ada Macovei, inspector școlar general
Pandemia a fost într-adevăr perioada care parcă a fost tot ce era negativ în unii oameni deși, în mod normal, vremurile potrivnice ar fi trebuit să unească omenirea. Să evidențieze faptul că trebuie pus preț doar pe lucrurile care contează că adevărat. Însă, s-a întâmplat taman invers.
„Fiecare la nivelul lui de intervenție”, spune Ada Macovei pentru că astfel se vor schimba destine. La nivel micro, părinții să lucreze cu copiii iar profesorii cu elevii de la clase. Iar noua generație să iasă din acest tipar al omului care le știe pe toate și emană răutate la orice cuvânt postat oriunde în mediul virtual. Și mai ales, noțiunea de respect.
Botoșănean REȚINUT seara trecută: Extrem de beat a rănit un șofer care circula regulamentar
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Renault 5 e-tech electric desemnată “mașina anului 2025”
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
FC Botoșani a învins o echipă din Germania în al doilea amical din Turcia – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Un incendiu cum rar sunt: Pompierii botoșăneni au salvat totuși casa
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile