Asemenea milioanelor de oameni care au stat izolați în propriile locuințe pentru o îndelungată perioadă și Botoșaniul a fost „paralizat” din punctul de vedere al promenadei. Fiecare familie a încercat să traverseze această perioadă cât mai lin cu putință și cu un factor de stres menținut la nivel cât mai redus.
Frumoasa familie Cenușă s-a retras în județ, la locuința părinților Iustinei unde micuța Parascheva a avut parte de ceea ce multora din copiii generației actuale le lipsește: contactul cu viața la țară, animalele de curte, grădina, aerul curat și toate aceste bucurii pe care le oferă mediul rural.
Din fiecare experiență avem de învățat, mai mult sau mai puțin, ne spune Iustina Irimia – Cenușă, una dintre cele mai iubite artiste de la Botoșani. În fiecare rău există și bine, iar această distanțare socială a fost un bun prilej de a fi împreună cu cei dragi.
- Cum v-a fost schimbată viața în ultimele două luni de zile?
Cum stilul meu de viață anterior pandemiei a fost unul extrem de activ, împărțit între spectacole, filmări, înregistrări, evenimente, casă și familie, aș spune că inițial m-am bucurat de această pauză, care oricum a coincis cu Începutul Postului Mare – o perioadă mai puțin aglomerată din punct de vedere artistic - și am încercat să văd partea plină a paharului, a faptului că natura ocupației mele, de artist și de referent cultural, îmi dă șansa de a fi în siguranță prin a sta și a lucra de acasă pe timpul stării de urgență. Clar, atât pentru mine, cât și pentru majoritatea românilor, a fost cea mai îndelungată perioadă de timp în care am stat acasă, comportamentele cotidiene, casnice și sociale fiind destul de mult modificate. Dintr-un „om între oameni”, am devenit un om doar al familiei, însă am ținut legătura în mediul online cu cei dragi, dar și cu cei care mă urmăresc. Două luni de zile în care am avut mai mult răgaz pentru introspecție și regăsire, pentru timp de calitate cu familia restrânsă și pentru finalizat proiecte care erau mereu în așteptare.
- Această distanțare socială a avut și părți bune, în sensul în care a însemnat o apropiere față de persoanele dragi cu care s-a petrecut mai mult timp?
Cred că în fiecare rău e și un bine, iar această perioadă de distanțare socială ne-a adus, desigur, lecții, dar și binecuvântări. Binecuvântarea noastră a fost că am putut sta la părinții mei, care au casă, curte, grădină și o mică livadă în Flămânzi, astfel încât ne-am putut bucura, ca niciodată, de timpul petrecut împreună, de activitățile gospodărești și de observarea cu mai multă atenție a evoluției primăverii. De când m-am căsătorit nu am mai reușit să stau atât de mult cu părinții.
- Cum a decurs o zi în izolare în viața familiei Cenușă?
Nicio zi nu e la fel, însă, în mare, eu mi-am desfășurat activitatea profesională de acasă, din fața cărților și a laptopului, soțul a săvârșit Sfintele Slujbe conform recomandărilor și a studiat pentru o lucrare importantă, iar alternativ aveam grijă de fetița noastră, până când veneau părinții mei de la serviciu și petreceau și ei timp cu nepoțica lor. Printre altele, am gătit, am ajutat la treburile gospodărești, am încercat să-i propunem Paraschevei diverse activități, am vizionat filme, am citit, etc.
- Care au fost activitățile preferate ale micuței Parascheva?
Parascheva a avut parte de un timp frumos și fericit – așa cum e, în general, toată copilăria - în care ne-a avut alături pe amândoi non-stop, dar și pe bunici, iar faptul că am stat „la țară” i-a oferit prilejul de a petrece mult timp afară, de a merge în grădină oricând și a putut mânca „teapă și toi” = ceapă și usturoi la discreție, de a se juca cu animalele – pisici, câine, găini, pui de găină -, astfel încât momentele ei preferate au fost legate de activitățile în aer liber. Un moment amuzant era în fiecare seară când trebuia să ducă găinile înspre coteț. Chiar a căpătat dexteritatea și limbajul necesar…
- Din punct de vedere spiritual cum ar trebui să privim aceste vremuri pe care, din nefericire și neașteptat le traversăm?
Cu nădejde, credință și dragoste. Chiar dacă a fost o perioadă grea pentru creștinii practicanți, prin faptul că lipsa rugăciunii comune, lipsa spovedaniei și a Sfintei Împărtășanii au fost puternic resimțite, totuși, prin rugăciunile preoților la altare și a prin cele personale, s-a reușit ceva mai frumos decât ne-am fi așteptat - transformarea caselor în biserici, în adevărate centre de rugăciune, iar slujbele transmise în mass-media au fost reale mângâieri. Emoționante au fost și slujbele din Săptămâna Patimilor, dar și momentele de la Înviere, când am cântat la unison, fiecare din casa, balconul sau curtea lui: Hristos a Înviat!
- Cum vedeți revenirea la normalitate? Va mai exista o normalitate, așa cum o știam cu toții?
Mulți spun că nimic nu va mai fi ca înainte, că vom avea o altfel de normalitate. Sper să nu fi devenit atât de panicoși în aceste două luni încât să uităm să ne bucurăm unii de alții, să ne zâmbim, să ne îmbrățișăm și să ne respectăm și vreau să cred că după această experiență, vom aprecia mai mult tot ceea ce avem și trăim și îmi doresc să privim viața cu mai multă profunzime și gratitudine.
- Ce anume v-a lipsit cel mai mult în această perioadă?
Mi-au lipsit extrem de mult oamenii dragi, familia extinsă, dar și scena și întâlnirile cu publicul. Dacă după 15 mai sper să-mi alin dorul de cei dragi, știu că cel de scenă va fi alinat mult mai târziu, atunci când se vor putea relua evenimentele și spectacolele. Până atunci, încercăm să venim cu noutăți artistice în mediul online pentru cei care ne urmăresc și ne îndrăgesc.
Sunt recunoscătoare că am trecut cu bine peste izolarea socială. Regret nespus pierderea celor peste 1.000 de vieți, sper ca cei care au fost afectați de aceest virus să se vindece repede, iar noi, cei care nu am fost afectați decât cu întreruperea unui ritm de viață, să fim mai buni, mai îngăduitori, mai altruiști și mai conștienți de propria viață.
Gânduri bune tuturor cititorilor dumneavoastră!
Iustina Irimia Cenușă face parte din grupul artistic „Fetele de la Botoșani” lansat în anul 2017 și care a cunoscut un succes fulminant cu piesa „Hai la Botoșani”. Ulterior artistele și-au îmbogățit repertoriul comun și au concertat în toată țara dar și în străinătate, atingând un nivel ridicat de notorietate.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Șoferi AMENDAȚI de polițiștii locali după ce au intrat cu mașinile într-o zonă interzisă
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Bărbat necunoscut găsit în maiou și pantaloni scurți pe stradă: Era în comă și lovit la cap
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Botoșănean găsit înghețat în casă transportat în comă la Urgențe
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Valeriu Iftime apelează la onoarea directorilor de la Apă: Oameni buni, dați-vă demisia – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024