Părinții ajung, de cele mai multe ori să plătească sume exorbitante pentru educația copiilor care se face în paralel cu cea a statului.
Toamna se numără meditatorii. Cine nu şi-a rezervat profesor din timp, din septembrie plătește mai mult cu 20 la sută. De la 100 de lei pentru lecțiile în grup până la 300 de lei pregătirea individuală pentru facultate. Şi ca să nu-i sperie cu prețurile prea mari, sunt dascăli care au apelat la alt artificiu - au scurtat ședința la o oră şi jumătate în loc de două. La finalul lunii, factura arată pentru unele familii şi 3 mii de lei nefiscalizați, scrie Observator News.
Pentru unii se mai adaugă şi cursuri specializate pentru facultățile de drept ori arhitectură. Rezultatul?
Sumele pe care părinții ajung să le plătească, sunt de cele mai multe ori de ordinul miilor de lei pentru o singură lună. Acesta este și cazul unui elev care mărturisește că suma de bani pe care profesorul care îl meditează încasează în jur de 300 de lei.
„Undeva la 300 de lei pe săptămână”
spune elevul.
Un alt elev care apelează la pregătire suplimentară spune că prețul unui astfel de serviciu este destul de mare.
„1.200 de lei, 1.300 de lei. E destul de mult, foarte mult”,
a adăugat adolescentul.
Sunt bani pe care trebuie să ii scoată din buzunar părinții pentru o educație în paralel cu cea a statului. Dar fără meditații nu se poate, spun elevii.
„Te ajută să îți stabilești mai bine felul de a învață și să știi mai bine materia, îți fixează per total și încrederea, dacă faci meditații, ai mai multă încredere în tine că ești pregătit”,
a povestit un elev.
Ilinca e în clasa a unsprezecea și se pregătește deja de anul trecut pentru facultatea de arhitectură. 12 ore pe săptămână face muncă suplimentară. Când vine Bacul, vor fi și mai multe.
„În weekend începem programul la 12 și terminăm pe la 9, 10 seară. E plăcut, e greu. Suntem în sală cam 30 de elevi și facem și online în paralel. Peste 1500 clar. Înainte de Bac nu e o opțiune, că nu aș găsi un meditator bun”,
spune Ilinca.
Un calcul simplu arată că un profesor poate câștiga si peste 20 de mii de lei pe lună doar din orele suplimentare. Iar cei mai mulți încasează banii la negru. Cu bon fiscal, prețul e şi mai mare pentru elevi. Doar 7 mii de profesori și-au declarat veniturile la ANAF în ultimul an. Cei mai mulți sunt dascălii din București, unde au încasat peste 24 de milioane de lei. În topul încasărilor sunt județele Cluj, Ilfov, Sibiu și Timiș. Cei mai puțini profesori care fiscalizează banii sunt din Botoșani, doar 28.
Victor e profesor de matematică. A investit în casa de marcat şi POS în propriul apartament, iar acum se întreține doar din businessul propriu.
„Să-ţi deschizi o firmă, dacă te ajută contabila, poate să coste între 300 și 500 de lei, o casă de marcat costă cam 1.500 de lei. O ședința normală costă 100 de lei două ore, dar pentru un elev care dorește individual costă 200 de lei două ore”,
Victor Vulpe, profesor de matematică.
Unul dintre elevii care a ales să facă pregătire suplimentară spune că a optat pentru meditații la matematică și la limba română, pentru Bacalaureat și pentru a continua la Drept.
Mult plătesc şi elevii de gimnaziu pentru pregătirea la Evaluarea Națională. Mai ieftine sunt acum doar orele predate de studenți. Îi pregătesc pe cei mici în domeniile pe care ei le studiază la facultate.
„Eu am făcut meditații pentru admitere tot cu un student de la medicină. Nu mai știu dacă am pus 50 sau 60 pe site”,
mărturisește o studentă.
Legea Educaţiei interzice meditaţiile cu profesorii de la clasă.
(Sursa foto - Monitorul Expres)
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Aparatul dentar invizibil, rezoluția perfectă pentru zâmbetul tău în 2025!
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile