Ministerul Educației Naţionale (MEN) a trimis inspectoratelor școlare o notă prin care le anunță că este interzisă utilizarea de auxiliare neaprobate de minister și că în caz contrar vor fi sesizate "organele abilitate".
A doua zi după ce secretarul de stat Adriana Bucur a semnat respectiva adresă, Gabriel Hârtie, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), a retrimis-o în şcoli, păstrând inclusiv ameninţările ministeriale.
Practic, MEN şi apoi IŞJ anunță că este interzisă utilizarea de auxiliare școlare neaprobate de minister, iar în cazul în care nu este respectată această obligație atunci MEN „își rezervă dreptul de a sesiză organele de stat abilitate”.
În documentul respectiv se precizează că articolul 69 alineatul 1 din Legea Educației Naționale 1/2011 stipulează că în cadrul unităților de învățământ preuniversitar se folosesc numai manuale școlare și auxiliare care sunt aprobate de către Ministerul Educației Naționale.
De asemenea, în documentul transmis IŞJ se menționează că ministrul Educației Naționale „a aprobat prin Ordinul numărul 4576 din 9 august 2017 constituirea unei Comisii care a elaborat Metodologia-cadru privind asigurarea omologării utilizării mijloacelor de învățământ în învățământul preuniversitar, respectiv Metodologia-cadru privind reglementarea utilizării auxiliarelor didactice în unitățile de învățământ preuniversitar, totodată, prin același document fiind abrogat Ordinul ministrului Educației și Cercetării numărul 4916/ 2002 pentru aprobarea Metodologiei de avizare a mijloacelor de învățământ”.
MEN le transmite inspectoratelor școlare că, în aceste condiții, este interzisă utilizarea de auxiliare școlare neaprobate de către minister.
„Până la adoptarea procedurilor legale pentru acreditarea/autorizarea auxiliarelor școlare în unitățile de învățământ preuniversitar, este interzisă utilizarea de auxiliare școlare neaprobate de Ministerul Educației Naționale. Precizăm că în cazul în care nu va fi respectată această obligație, Ministerul Educației Naționale își rezervă dreptul de a sesiză organele de stat abilitate în legătură cu încălcarea cu vinovăție a prevederilor articolului 69 alineatul 1 din Legea Educației Naționale numărul 1/2011 cu modificările și completările ulterioare”, se mai arată în notă transmisă de MEN.
Amenințările fățișe, fără precedent la adresa cadrelor didactice, au provocat deja un val de proteste. Printre cei care au luat atitudine se află și un fost inspector școlar general adjunct.
”Ne amenință cu denunțul și pușcăria! Reproduc adresa de la ISJ, dar ISJ e doar mesagerul, nu e vina sa pentru inepțiile lui Genunche! Ministerul invocă art. 69, alin. (1) din Legea Educației Naționale 1/2011. Dar iată ce spune și alin. (5): (5) Auxiliarele curriculare sunt constituite din ghiduri metodologice care, prin conținut, sunt în conformitate cu prevederile legale în vigoare și pe care cadrele didactice le pot selecta și utiliza la clasă, în baza libertății inițiativei profesionale, în scopul îmbunătățirii calității procesului educațional. Bre Genunche, eu dacă am un film de prezentate elevilor mei, dar voi nu l-ați autorizat, înseamnă că nu-l pot prezenta elevilor? Pot să le prezint elevilor romanul «Ferma animalelor»? E un auxiliar neautorizat de voi!”,
Daniel Botezatu, profesor la CN Mihai Eminescu.
Deși ”nota” a fost trimisă de MEN către IȘJ în chiar prima zi de școală, în mesajul transmis de ministrul Educației, Liviu Pop, la festivitățile de deschidere a noului an școlar și citit de inspectoratul școlar general, nu se face vreo referire la manualele auxiliare. Nici Gabriel Hârtie, în discursul său, nu a făcut-o.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Cutremur la „Apă”, s-a cerut demiterea întregului Consiliu de Administrație – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 19, 2024
O nouă categorie de clienți la Modern Calor: În premieră avem în municipiul Botoșani...
Oana Sava
Nov 19, 2024