O parte din elevii şcolilor din 19 judeţe ale ţării au ieşit în stradă pentru a protesta în urma unei Hotărâri de Guvern privitoare la decontarea navetei, care ar ridica o serie de semne de întrebare în rândul transportatorilor.
Data de 8 ianuarie 2024 nu anunţă numai reîntoarcerea la şcoală, ci şi declanşarea unui protest a zeci de elevi rămaşi fără transport gratuit.
Conform libertatea.ro, protestul vine după ce în 19 județe din țară, copiii trebuie să-și achite, de astăzi, abonamentele la transport, pentru că firmele nu le mai asigură gratuitatea. Transportatorii dau vina pe o Hotărâre de Guvern neclară în ceea ce privește sursa de finanțare. Elevii cer ministerului să ia măsuri și să deblocheze situația.
Protestul a început luni la ora 10:00. Mai mulți elevi s-au strâns în fața Ministerului Educației și au scandat „Demisia!”, „Fără transport avem viitorul mort”, „Ministerul să ne vadă, facem orele în stradă”. Tinerii protestatari fac parte din Asociația Vâlceană a Elevilor și Asociația Elevilor din Bucuresti și Ilfov și Asociația Elevilor din Constanța. La aproximativ o oră și jumătate de la începerea protestului, elevii au fost chemați la discuții de reprezentanții ministerului.
„Milităm pentru dreptul elevilor, iar un drept fundamental este cel de a ajunge la școală. Prin faptul că transportul nu este asigurat de minister, duce la abandonul școlar, ceea ce încalcă toate drepturile”,
spune Eric, elev într-o școală din Râmnicu Vâlcea.
Protestul elevilor are loc în contextul în care transportatorii au anunțat că de luni, 8 ianuarie, nu vor mai oferi transport gratuit elevilor, iar aceștia trebuie să-și plătească singuri abonamentele. Ei acuză o hotărâre de guvern care „bulversează total situaţia deja haotică referitoare la acordarea facilităţilor de călătorie elevilor ce nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu”.
„Drepturile elevilor sunt încălcate adesea. Cineva trebuie să facă ceva în privința asta. Avem și noi un statut, noi îi respectăm pe ei, vrem și noi respect. În Constanța, transportul este gratuit, dar îmi e teamă că nu va mai fi. Pentru mine este un mare plus transportul gratuit. Un copil, ca să ajungă la școală, o poate lua pe căi mai nefavorabile. Sunt copii care nu au bani de transport”,
spune și Maria, din comuna Valul lui Traian, jud. Constanța.
Ea trebuie să facă naveta până la liceu, în Constanța, și spune că singura firmă de transport care trece prin Valul lui Traian refuză adesea să oprească și în comună ca să preia elevii de-acolo.
Potrivit acestora, problemele au început încă din luna septembrie, când în județe precum Botoşani, Iaşi, Suceava sau Prahova, transportatorii nu au primit bani pentru transportul oferit gratuit al elevilor.
„Este vorba de judeţele unde Consiliile Judeţene şi-au bătut joc de serviciul public de transport și au refuzat să îşi îndeplinească obligaţiile legale pentru organizarea licitaţiilor pentru atribuirea prin contracte a grupelor de trasee”,
a spus Federația Operatorilor Români de Transport.
În cazul în care nu există mijloace de transport public pe rutele de deplasare, elevilor li se acordă o sumă forfetară, stabilită prin hotărâre a Consiliului Județean, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației.
(Sursă foto: libertatea.ro)
Un botoșănean la un pas să rămână fără casă din cauza unui coș de fum
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Ciolacu la un pas de dezastru: USR îi cere să își recunoască înfrângerea
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Renașterea Botoșaniului pune presiune pe Poli Iași înaintea derby-ului
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
După 37 de ani de aşteptare, barajul Vârfu Câmpului intră pe agenda Guvernului
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024